Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
klomo - специалист
Мерси за отговорите, колеги.
Загледах се в тази понеже ми изглежда прилична и няма да губя време за изработка, а направо ще почна да си обработвам неща за хобито, с което мисля да изкарвам нещо допълнително. Иначе идеален вариант за машина е с размери 1050х550х80, точността не е голямо значение важното да е максимално бърза, детаилите за прости 2Д с малко вкопаваня, възможност за два шпиндела(един статичен другия да се движи към другия), обработвам дурал и инжинерни пласмаси, охлаждането ми се ще да е като при водоотрезните машини (инструмента да е през цялото време под охлаждаща течност). Такова нещо колко би струвало като се има предвид, че точността отпада като фактор и всички възли трябва да ги купувам , понеже от електроника нищо не разбирам нямам машини или човек с машини за конструктивните детаили?
edesign - специалист
1. този размер който си поискал е много голям. Това доста би вдигнало цената поради по-дълги винтове и направляващи (а и цялата конструкция);
2. дали искаш точност или не така или иначе е хубаво да се сложат СВД и линейни лагери и цената е все тая. Не ти препоръчвам обикновени трапецовидни винтове и втулки вместо лагери, защото ако работиш на тази машина както трябва (а не един детайл за седмица две) бързо ще се износва и ремонта ще струва време и пари.
3. Това за шпинделите не го разбрах... каква е идеята?;
4. Относно скоростта - ако ползваш стъпкови двигатели и не супер скъпи дравйвери (т.е. цени до 100лв на мотор) скорост при микростеп ще е макс 1,5 до 2 м/мин (а в най-честия случай е до 1м/мин). То ти така или иначе самият детайл докато го обработваш тази скорост е добра, но най дразнят празните ходове докато се стигне работна позиция. Друг е варианта ако използваш серво, скоростта голяма, но там цената е в пъти спрямо стъпкови.....
mika - специалист
edesign, скорост може да се постигне като се ползва винт с по-голяма стъпка, или зъбна рейка.
dobrinski - специалист
Здравейте, да споделя и аз няколко модела, които изработих на моята машина преди месец и чак сега ми дойде музата да ги снимам :) .
Първи и втори файл са от снимка обработени с различен софтуер - за първата съм ползвал PhotoVCarve -инструмента за рязане е Ball Nose 2mm. За втората съм импортнал изображението във Vectric Aspire 3.0 и пробвах обработка с Engrave 3 мм с Flat diameter 0.5 mm но не стана много добре. Вълка е първия детайл, който направих на тази машина. Спрях обработката посредата, че ми звънна телефона и при следващото пускане забравих да включа шпиндела. Резултата е линията през муцунката на вълка и счупен Ball Nose 2 mm. :). Другите изводи, които си направих са да се подбира добър материал /чепа встрани на главата на коня ме дразни много/ и лака да е мат.
Хубавото е че ако реша за примерно 4 часа ще си ги направя отново :). Ще снимам и видео по нататък.

Прикачен файл

1.JPG

Прикачен файл

2.JPG

Прикачен файл

3.JPG

Прикачен файл

4.JPG

Прикачен файл

5.JPG
klomo - специалист
mika написа:
edesign, скорост може да се постигне като се ползва винт с по-голяма стъпка, или зъбна рейка.

:-D много хитро , не бях се замислял

@edesign- двата шпиндела са да удвоя работата на машината(едно движение два детаила) :)
Размерите съм ги съобразил с листовете на материалите, които ще ползвам.Слагам листа и работи докато го обработи целия без да го местя. Цялата идея е да се пести време.
Сервото не е оправдано в този случей. Относно посоченото от мен охлаждането нищо не казахте.?
edesign - специалист
Скоростта е свързана с точността. По-голяма стъпка по-малка точност по-голяма скорост.
Примерът съм го дал за винт с 5мм стъпка.
mika - специалист
Нека за пример винта да е с 10 мм ход (какъвто впрочем е този на обсъжданата машина от обявата) и драйвера да подава 10 микростъпки. На теория се получава точност от 0,005 мм/ст към която като прибавим и +/- 5% грешка на самия двигател стигаме до 0,01 мм/ст (теоретично!). Ето как се получава хем (не)нужната точност, хем сравнително добра скорост. Разбира се, при по-голям ход на винта ще трябват и по-мощни двигатели.

P.S. Същия продавач предлага и друг модел: http://prodavalnik.com/cnc-tspu-ruter-freza-i28466395
"Скорост на позициониране: до 4000 мм/мин."
Последна промяна от mika на вт авг 27, 2013 1:09 pm, променено общо 1 път.
edesign - специалист
за да работи плавно една машина без механични резонанси се работи винаги в микростеп режим за предпочитане 1/8 или 1/16. И тук mika сте прав.
Пример работим с 1/8 микростеп валът е с ход 5 мм на оборот, моторът има 200 стъпки на оборот то на моторът ще трябва да подадем 320 стъпки за да направи 1мм и точността е 0,003125 мм. Ако валът е с ход 10мм то точността е 0,00625мм, което е напълно нормална точност.
Относно скоростта -> един импулс е логическа 1 с продължителност Ти и пауза с продължителност Тп
Следователно при 1м/мин ни трябват 320000 стъпки за 1м , което означава че Ти+Тп=187,5микросекунди, което е реална стойност, за да получим 4м/мин ни трябват 1 280 000 стъпки за 4м, което означава че Ти+Тп=46,875микросекунди.

Ето затова казвам, че скорост от 1 м/мин е реална, а такава от 4м/мин е постижима само ако не се работи в микростеп, което така или иначе е неприложим режим за работа или драйверът е на ръба на възможностите си.

То и на километражите на колите пише в много случай 200 или 220 ама дали могат да ги вдигнат.
mika - специалист
edesign, няма смисъл да смятате честотата на сигнала подаван от драйвера, защото тя е същата и при двете постановки и единствената разлика, която е в хода на винта, по никакъв начин не и влияе. Затова, ако с ход 10мм постигнете дадена скорост, при същите условия и ход от 5мм ще получите двойно по-ниска.
Нарочно давам примера именно така, за да избегнем дебата около мощността на моторите, за която не става въпрос в случая.
klomo - специалист
Има ли, винт с ход повече от 10мм?

Каква е максималната скорост при работен режим на машината(и вариант с два шпиндела) при стъпкови мотори с винт с максимален ход?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: