• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 385
Ел. инструментите. Консумативи.
dragozow - майстор
По спецификация се сипва 20 мл на литър гориво, повечето съветват да се сипва 25 мл. Вече 30 са много и ненужно.
kossis - специалист
Колега vrangelov, моя майстор ми каза да не чета форумите, защото ще срешна много бисери и майче е прав !!!

Трудно ти се разбира мисълта ! Нещата между косачките и трионите се преплитат -защото маслото, двигателя и тнт са подобни.
Ще пища в другата тема относно кордата и твоят зададен въпрос щом държиш.

А относно трилъчевият диск-твоята машина е повече кубици за това и се ползва такъв диск-за по голям откос-по голям периметър може да се коси с един замах. Моята машина не може да влачи такъв диск.

За циркулярният диск -и твоята и моята може да го влачи, но може да реже тънки дървенца-фиданки. Това е напълно възможно -САМОЧЕ е задължително да си купиш предпазител от 70 лева за да не стане сакътлък !

А относно дисковете за трева и издънки-те са и за двете, но не и за дървени фиданки.

Казаха ми че диска не е добре да се точи , освен ако не подбит в бетон ! Иначе се захабява по бързо !

Кордата е ясна-тя е само са трева и тревни бурени.

Маслото -минералното е най добро и това го казват старите майстори-не забравяй че тия машини се мажат от него.
НР се разтваря най добре и прави най дебел слой в горивната камера.

За температурата - когато е студено въздуха е най богат на кислород и обратното за това е необходимо донастройване на карбуратора ако се работи само на студ или само на жега.

Приемам забележката и ще пиша в другата тема !!!
dragozow - майстор
За маслото...синтетичното е най-хубаво. Осигурява на машината отлично смазване при всякакви условия и по-малко отлагания на буталото. Разликата се усеща при големи машини. Като при колите е, синтетичното винаги е по-добро. За съжаление цената му го прави почти непродаваемо у нас. Според последната ценова листа XP Synthetic 1 литър с дозатор струва 30 лв с ДДС:
Изображение
http://www.husqvarna.com/bg/accessories ... synthetic/
Илчо Илиев - майстор
[quote="kossis"]Колега vrangelov, моя майстор ми каза да не чета форумите, защото ще срешна много бисери и майче е прав !!!""

А ти защо не слушаш майстора си,че и пишеш даже цели романи с почти еднакво съдържание?

""Трудно ти се разбира мисълта ! Нещата между косачките и трионите се преплитат -защото маслото, двигателя и тнт са подобни.""

Защо си мислиш,че на другите им е лесно да разберат какво искаш в крайна сметка, заяде се с Драгозов, ся друг колега ти е труден за разбиране, май си търсиш приключения...

""Казаха ми че диска не е добре да се точи , освен ако не подбит в бетон ! Иначе се захабява по бързо ! ""

Я вземи пак питай защо и как не трябва да се точи диска,че явно нещо са те вързали, нали като не реже, ще товари моторчето..

""Маслото -минералното е най добро и това го казват старите майстори-не забравяй че тия машини се мажат от него.
НР се разтваря най добре и прави най дебел слой в горивната камера.""

Абе човече ,я вземи ги остави тия стари майстори, които не са чували,че вече са открили топлата вода и колелото...
То това да не е "Дружба", дет братята и дават да се кара с 10Д...
Тия високооборотни мотори искат възможно прецизно мазане,а минералните масла не са най-доброто...

""За температурата - когато е студено въздуха е най богат на кислород и обратното за това е необходимо донастройване на карбуратора ако се работи само на студ или само на жега.""

И ся ко прайми... сутрин температурите са 15-18С,а след обяд до към 30-35....
Трябва постоянно настройки ли да правим, то това за кислорода е така, но не е такъв фактор,че да се правят реглажи,а зимата не вярвам някой да коси трева, резачките са друга бера
Приятелю, един съвет от мен, тук сме все "специалисти", всеки знае много и май освен да си ги мерим, друго не правим , но когато това става с груб тон е кофти...
Може да знаеш много, може да си най-великия, но по този начин, освен неприязън , друго няма да срещнеш...
С този твой майстор ми напомняш за един филм, разказваше се за един треньор по бейзбол, който отива в Русия, та там си имат треньор, който за всичко се бърка и се повтаря,че Мануел така казва.... и се оказва,че Мануел(Manuel) е всъщност един стар наръчник, от който руснака чете и се мъчи да направи отбор.....

п.п. Дано си разбрал иронията и си ме разбрал правилно, но някак стана кофти с тия коси и майстори из всички теми....
swissmad - специалист
dragozow написа:
По спецификация се сипва 20 мл на литър гориво, повечето съветват да се сипва 25 мл. Вече 30 са много и ненужно.
На моята резачка JONSERED -вече не си спомням кой модел беше,купих я преди десетина години-пише на капачката на бензина 1/40 ,което ще рече ,че на 1 литър бензин се сипва 25мл масло.С тази двутактова смес си "карам" и моторната коса ЩИЛ и тя не и се мръщи изобщо въпреки ,че при нея съотношението бензин/масло би трябвало да е 1/50.
А веднъж по погрешка сипах 50мл на литър и резачката не искаше изобщо да запали докато не изхвърлих бензина от резервоарчето и не му сложих бензин с нормално съотношение.
dragozow - майстор
На повечето масла пише 1:50, което е 20 мл/литър. Повечето майстори казват да се сипва 25 мл/литър за по-добро мазане, поне аз колкото хора познавам все толкова сипват. 50 мл са си много, и да запали ще пуши много и ще работи лошо. Jonsered е марка на Electrolux/Husqvarna, много хубави машини. Правиха опит да ги продават у нас, но цените са много високи и не успяха. Към момента в склада има две/три машини, но тук са си екзотика. В скандинавските страни много ги ползват и често печелят разни състезания за рязане на дърва.
swissmad - специалист
Що се отнася за маслото използвам основно (95%) това:
Прикачен файл:
щил масло.jpg
щил масло.jpg (24.58 KиБ) Видяна 4584 пъти
Като го сложиш в бензина става един много хубав червен цвят в шишето и няма как да го объркаш че е нещо друго.Ползвал съм и масло на Husqvarna (другите 5%) разлика не съм усетил.Важното за мене е маслото да е бездимно да не се опушвам докато режа-или поне да е минимално.Щото съм ползвал и резачки с друго масло (?) и разликата в задимяването е осезателна а като си наведен над резачката всичко това се диша.
А синтетичното масло е ясно ,че е по добро-ама имам още запаси от минералното на Щил и скоро май няма да го пробвам -)).
Иначе Драгозов е обяснил добре кое масло какво е.
vrangelov - специалист
Най-големият плюс на маслото Stihl HP е това, че то е червено. Готовата горивна смес не може да бъде объркана с чист бензин. Сместа при зеленото Stihl HP Super също си личи, но не толкова ясно. Аз използвам зеленото и ако сметна, че няма да мога да изразходвам сместа за деня и лепвам едно листче с днешната дата. С това листче следващият път като ми се наложи зная, че това е смес, кога съм я правил и дали е още годна за употреба.
Колеги, вие по колко време държите сместа преди да я изхвърлите? Аз не я изхвърлям, а се мия с нея когато има нужда, но то е почти същото.

Към kossis:
Колега, всичко, което съм написал е обяснено много простичко, все едно е за 10 годишен хлапак. Не съм в трети клас, за да пиша така, че и 5 годишен да ме разбере. Все пак, ако нещо от моите редове не Ви е станало ясно, не се притеснявайте да ме помолите за уточнение. Ще го напиша с други думи, но не очаквайте от мен да използвам изрази от рода на цитирам: "За циркулярният диск -и твоята и моята може да го влачи, но може да реже тънки дървенца-фиданки" , само и само Вие да ме разберете.
Предполагам, че думата е развърта.

P.S. Благодаря за отговора в другата тема.
kossis - специалист
Илчо Илиев Колега, майче и ти си от хората на Драгоза. Аз не се заяждам с него, а уточнявам фактите !
Майче и ти си от хората пълни с бисери и склонен да бъдеш Модератор, но нека хората да ти се радват ! :lol:

Относно температурата ти специално можеш да я настройваш по 10 пъти на ден.

Мисля че всеки специалист може сам да се досети че говоря за работа на машините в Сибирски студове от -10 градуса надолу + валежи от сняг и климатични температури с топъл климат от +30 - +40 нагоре !

Между другото в завода производител настройката на карба се състои в това и трите винта да се завартят на 1 до 1.5 оборота (говоря за Волбро на Шведие). Това си го пише в упътването и моя Майстор го потвърди :mrgreen: , което налага понякога донастройка за конкретният климат и атмосферно налягане.

Сместа повече от 1 месец престои ли е по добре да си миеш с нея каквото намериш.
В резервоара да стои е голяма грешка.

Верно големи спецове сме се сабрали тука, но за съжаление аз научавам доста малко съществена инфо от многото спецове и основно нападки завземам ! А с толкова много спецове би следвало да не се допитвам до моят майстор дето бил от твоят фил ! :mrgreen:

vrangelov, лошо няма ама малко преиграваш ми се струва !?
Последна промяна от kossis на чет авг 29, 2013 12:25 am, променено общо 3 пъти.
ferrari4456 - специалист
vrangelov написа:
Колеги, вие по колко време държите сместа преди да я изхвърлите? Аз не я изхвърлям, а се мия с нея когато има нужда, но то е почти същото.
Принципно аз си разбърквам по 1 литър и почвам да си я въртя по машините, я на храстореза, 3-те резачки ,моторната коса и къде ли не.Никога съм нямал проблеми принципно знам ,че сместа се "разваля" но...случвало ми се е смес да седи по 3-4месеца в резервоара на някоя резачка източвам я в една кана слагам в косата паля и проблеми нямам.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 385

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: