• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Manu - специалист
Здравейте,
Предстои ми вдигане на масивна ограда на 2.20м. - 40-50м. Спряли сме се на вариант с бетонни оградни тухли 40/20/20 . Колонни тухли от същите на 2.50 метра разстояние.
Въпросът ми е да споделите относно фундамент и стъпки как е удачно за изпълнение, при положение, че искам да стане стабилно и това,че в района земята "играе" - видно и при мои съседи.
Какво бихте ме посъветвали ? Проект така или иначе ще мине през конструктор, но искам мнения практиката какво казва !

Поздрави !
VLADO66 - майстор
Свлачище или земетръсна игра :?
Manu - специалист
Здравей, Владо. В София е, но при съседи огради масивни солидно изпълнени са се нацепили и отворили на места.
nikolson - майстор
Явно са плитки основите, а не друго.
Manu - специалист
nikolson написа:
Явно са плитки основите, а не друго.
При съсед е правено със стъпки на дълбочина 60 см. през 5метра и фундамент ширина 50 см и е отворила. Това ме кара да се замисля, иначе е лесно да мина с някакъв типов проект за изпълнение.
Последна промяна от Manu на пет авг 30, 2013 10:21 am, променено общо 1 път.
l_bonev - специалист
Колегата ти е отговорил точно за оградата на съседа, че са плитки основите .Най удачният вариант е около 60 см. и с потходящата армировка.
VLADO66 - майстор
При такъв тип,а и при всякакъв тип строителство трябва да има баланс.При фундамент с ширина 50 см основата трябва да е най малко на метър дълбочина и стъпила на здраво.При фундамент широк 20 см тежестта е 2 пъти по-малко и може да се мине по-наплитко.Изпълнява се по два начина с ивичест фундамент и стъпки през 2.5-3м или стъпков фундамент/който е по-олекотен/ с рандбалки свързващи стъпките.
Manu - специалист
l_bonev написа:
Колегата ти е отговорил точно за оградата на съседа, че са плитки основите .Най удачният вариант е около 60 см. и с потходящата армировка.
И при такова изпълнение, както писах по-горе, явно има проблем, колкото и да е условно.

П.С. Благодаря, Владо ! Явно ще го бистрим и с конструктора !
VLADO66 - майстор
Има проблем защото при тази дължина винаги има разлики в условията на стъпване на оградата и се получава слягане в различна степен.Моята като я правих на първата родина се напука леко на няколко места вертикално и това беше.
profy - специалист
Manu написа:
Здравейте...искам да стане стабилно и това,че в района земята "играе" - видно и при мои съседи.
Не сте посочили района, което е твърде важно.
Подозирам, че не земята "играе", а основите "плуват".
А това ще рече в мочурищата около Драгалевци, през пролетта подпочвената вода е на 2-3 см, лятото - 150 см.
Имам нещастието да поддържам ограда там, ремонт на три години, вече 30-на години.

За да стане стабилно е необходимо пилотно фундиране, комбинирано с посочената по-горе от колегата VLADO66 рандбалка.
При всички други фундирания - ремонти на 3-4 години.
Важи за всички райони в планински подножия с високи и продължителни склонови води.
  • 1
  • 2

Тема "Ограда ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: