От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Определено трябва да се има едно на ум при заряда на литиевите. :-D Поръчал съм си някакво зарядно iMAX и като дойде ще видя колко е стока. Поне изглежда читаво.
http://dx.com/p/imax-b6-2-5-lcd-rc-lipo ... -844035190
Иначе пробвах да ги зареждам поединично с някакво от този тип ама голяма мъка. Заряда трае повече от денонощие. :lol:
http://dx.com/p/ac-power-adapter-charge ... 40v-172238
Вече не ми се дават пари за метал хидридни. Пък и ми се търкалят 5-6 читави оригинални лаптопски батерии купени за по 2-5-10 лева.
:partyman:
kabel96 - специалист
hidrazin написа:
Вече не ми се дават пари за метал хидридни. Пък и ми се търкалят 5-6 читави оригинални лаптопски батерии купени за по 2-5-10 лева.
Дай някой елемент насам.Скрънза. :drinkers: :drinkers: :drinkers:
hidrazin - майстор
kabel96 написа:
Дай някой елемент насам.Скрънза. :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Да бе, скрънза. А някой щеше да ми праща някакъв софт за навигация? :-D
Кики - специалист
Ако си пробвал с метал-хидридни наистина си хвърлял пари на вятъра
8180 - майстор
hidrazin написа:
Определено трябва да се има едно на ум при заряда на литиевите. :-D Поръчал съм си някакво зарядно iMAX и като дойде ще видя колко е стока. Поне изглежда читаво.
http://dx.com/p/imax-b6-2-5-lcd-rc-lipo ... -844035190
Иначе пробвах да ги зареждам поединично с някакво от този тип ама голяма мъка. Заряда трае повече от денонощие. :lol:
Я да попитам, макар леко встрани от заглавието, но близо до последните постове.
Какво мислите за бързите зарядни, в частност при Ni-Cd?

Тези дни отказа едно зарядно Хитачи UC18YG. Зарежда 12V, 2Ah за ок.30-40min. Това прави ок. 3-4А!! заряд. Обикновено батерията и самото зарядно са доста топли накрая.
Търсейки при руснаците инфо за ремонта, попаднах на статия, в която си настояват за "класиката" с 1/10 от капацитета. По форумите там, в тази връзка, обсъждат как да намалят тока на това зарядно, но май не се появи читаво решение.
Не се бях замислял - само се кефех на удобството. Батериите, противно на описаните разрушителни опасности, все още се държат прилично. Усеща се вече поносим саморазряд. :?
hidrazin - майстор
8180 написа:
..... попаднах на статия, в която си настояват за "класиката" с 1/10 от капацитета.
Я тоже.
Найденов - специалист
Пред завършване съм на една руска схема за импулсно автоматично зарядно за никел- кадмиеви акумулатори, при която импулсите на зарядният ток са с коефициент на запълване 1:10. Според автора на статията, зарядното се настройва така, че зарядният ток ( по- точно неговата средна стойност, отчетена по амперметър) се фиксира на една трета от капацитета на акумулатора. Схемата я правя, за да си зареждам основно 12 волтов акумулатор за ДеВалт, но също така и за други никел- кадмиеви акумулатори.
Статията е от "Електрон Дайджест" брой 6 от 1995г.
Ако за някого представлява интерес ще я покажа тук и ще споделя нЕкои мои виждания и "подобрения" по схемата, а може и да получа ценни съвети и напътствия от напредналите.
8180 - майстор
hidrazin написа:
Я тоже. :partyman:
То си е ясно, че класиката не е случайна, но пък 10ч. заряд малко неудобно идва.

Явно много фирми вече предлагат бързи и свръхбързи зарядни. Предполагам, че с прецизно следене на някой параметър, би могъло да се минимизира вредата за батерията.
Цитираното Хитачи също е универсално (7-18V) и автоматично, но с доста по-голям ток от на Найденов. По-нов модел подобно е универсално и по отношение на батериите (всички, вкл. Li).
Предполагах, че наличните допълнителни 2 извода на батериите позволяват споменатия прецизен контрол, но доколкото разбирам са вързани към два термоелемента - NTC (имаше тема тук) и предпазител. Доколкото гледам (и разбирам) схемата, излиза, че зареждат с ток (вероятно еднакъв за всички напрежения) и прекратяват заряда по температура (вероятно многофункционален параметър)!!! контролиран при всичките им батерии.
Предполагам, че при този подход батериите остават недозаредени, но защитени. Пробвал съм - след изстиване - поемат още, но не съм мерил колко.
Интересно ми е дали това е добра стратегия?? или търговски и производствен трик - някой ако знае?
Ако стратегията е работоспособна, дори с моя прост акъл, бих сътворил подобна схема (функционално, ако не успея с реставрацията) за ТЕЗИ батерии и с ток по целесъобразност, но ми се губи на каква температура (вероятно по-ниска) ще трябва да се изключи заряда.

В тази връзка, бих разгледал схемата на Найденов.
Руснаците много нахвалват заряд с асиметричен ток (поне за по-старите батерии) - твърдят рециклирал (с доста "земни" схеми). Ще намеря линка, при интерес.
hidrazin - майстор
Няма смисъл. Карай докато устискат и минавай на литиеви. Не случайно вече повечето производители на такива инструменти са се насочили натам. Естествено че дългия заряд е неудобен и с бързия правят компромис.
8180 - майстор
hidrazin написа:
Няма смисъл.
Прикачен файл:
site_logo.gif
site_logo.gif (12.41 KиБ) Видяна 7102 пъти
Е, то и за литиевите ще възникне въпросът. :)
На зарядното, дето го чакаш също трябва нещо да се зададе като ток - нали плашат, че по-гърмят литиевите.
Аз сега зареждам с един Райдър на 300mA - по време. Колко му е да го "цъкна" по температура, ако е удачно.

Тема "захранване за винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: