• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Усукването по никой начин не може да се приравни към пресоването, защото няма дифузия на металите един в друг. Пресоването се извършва със специални клещи и допълнителни части-обувки, гилзи муфи и т.н., а клещите имат тресчотка и натискът е контолиран.

При усукването всичко зависи от човещия фактор и не може да се контролира. Затова в цивилизованите страни този метод е забранен. И се казва: изолирбандът не е за изолиране на връзки, а само за маркране на кабели и изолиране на наранени места. Може да се усуква, ако допълнително се ползват спирални клеми (wire nuts). Когато пък се плзват винтови клеми (лустер клеми) при неподвижно полагане и едножилни проводници в някои страни има изискване проводниците да влизат от едната страна на клемата, за да контактуват директно един с друг.
Кики - специалист
Далеч съм от мисълта че усукването е най-доброто решение, казвам че е единственото приложимо в наши условия, ако ми платят може след усукване на 4 см. да запоя 2см. от тях , а колкото до човешкия фактор то той е навсякъде където работят човешки ръце и разум.
hidrazin - майстор
Кики написа:
... казвам че е единственото приложимо в наши условия....
Това как го реши? Спайка може само ако е последвана от спойка. Мога да приема само усукването на рекордоман по класическия начин. Тогава от собствената си тежест връзката се замозатяга.
:partyman:
mitcd - специалист
Нямам нищо против усукването. Не знам да има закон за секса, но всички го практикуват. И ДТЗ е нещо добро, но всички знаем защо не е за предпочитане да се монтира на крушки. Бързо и лесно и за мен надежно. Но все пак признавам, че съм срещал хлабави връзки на нулата и определено са проблем. Майстора си е майстор и със зъби ще направи добри връзки :)
hidrazin - майстор
mitcd написа:
Бързо и лесно и за мен надежно.
Бавно, трудно и ненадеждно. Явно не си работил с пружинни клеми.
mitcd - специалист
5-6 см здраво усукване и няма да е надежно!? Работил съм и с клеми и със всякакви накрайници. Както казах майстора си е майстор. Все си мисля че при по голям ток тази прожина ако се нагрее какво ще стане.
hidrazin - майстор
mitcd написа:
Все си мисля че при по голям ток тази прожина ако се нагрее какво ще стане.
При по-голям ток клемата няма грешка за разлика от спайката особено пък тези които са усукани от една и съща страна като тези:

Изображение

Кики - специалист
От 35 год. съм в занаята и усукана връзка не ме е предала ( ама никога ) , за съжаление доста други видове връзки се е налагало да преправям след доста тежки последици. По-горе го казах: който е в занаята го прави така, защо ли ? ми ПОЛОЖИТЕЛНАТА практиката го е наложила и то стабилно, а който не знае как или му се налага да го прави веднъж на два месеца нека си търси ваго , лустер , болтови или всякакви клемички и да ги ползва, ако иска и с хидравлични кербовъчни клещи да прави връзки в разклонителна кутия на 1.5кв. кабели. И за протокола: думата спайка е чуждица която не ми харесва, и говоря само за връзки до 4кв. едножилни.
PCL82 - майстор
И като усукаш три връзки по 5-6см и ги завреш в една кръгла разклонителна кутия и то не остана място за резерв. После като разсучеш връзките за да добавиш например още едно отклонение и всичко е надъвкано . Не казвай, че просто ще усучеш новото разклонение върху вече съществуващата връзка, без да я разсукваш!

Технически просто не е издържано. И ще ми мотат изолирбанд и черва и сополи, които след време се разлигавят (е има и хубав изолирбанд но пак е гадно за обслужване да режеш 5см усукано, вместо 1,5см или нищо да не режеш).
Кики - специалист
PCL82 написа:
И като усукаш три връзки по 5-6см и ги завреш в една кръгла разклонителна кутия и то не остана място за резерв. После като разсучеш връзките за да добавиш например още едно отклонение и всичко е надъвкано . Не казвай, че просто ще усучеш новото разклонение върху вече съществуващата връзка, без да я разсукваш!
.
Още когато правиш инсталацията е добре да предвидиш евентуални последващи отклонения които проектанта не е предвидил, и все пак ако се наложи описана от теб ситуация какво ще кажеш ако въпросното допълнително отклонение просто се запои към вече засукани връзки без да се развалят? или и това според теб не е технически издържано. И какъв аванс ще оставиш в обикновена разклонителна кутия в която влизат да речем 1бр 3*4кв. и 3бр 3*2.5кв.ако сложиш да речем ваго клеми?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Удължаване на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: