• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
novgradski - специалист
gogitko написа:
Имам един нож от 4х13 ,.Чат пат го тръквам с едно брусле . Много добра стомана.
...Преди години когато ме бе "хванала музата" си направих и аз (от същия клас стомана),но исках да допълня,че от такава стомана се правят : хирургически скалпели...."някои" кухненски ножове...защото колкото и да заточваш стоманата -под микроскоп острието остава като "трион"....и сряза на "месото" е като микро-разкъсване...така операцията (или раната-ако се порежеш) зараства по бързо ...
Обратно- стомани от типа "ресорни" 65Г....-не че не се правят ножове ,но ножовете стават като "бръснач" ....и ако се порежеш -е като от стъкло...и бавно зараства.От такава стомана съм си правил (а и правят) дърводелски инструменти.
....."цаца - ама риба"
stan73 - майстор
Определено инфото е ценно, а и някой от тези неща не ги знаех. Благодаря !
gogitko - специалист
Правил съм и от външни черупки от лагер ( ШХ15) ,но е малко трудоемко изправянето на по-големите.
profesionalist_wood - майстор
novgradski написа:
gogitko написа:
Имам един нож от 4х13 ,.Чат пат го тръквам с едно брусле . Много добра стомана.
...Преди години когато ме бе "хванала музата" си направих и аз (от същия клас стомана),но исках да допълня,че от такава стомана се правят : хирургически скалпели...."някои" кухненски ножове...защото колкото и да заточваш стоманата -под микроскоп острието остава като "трион"....и сряза на "месото" е като микро-разкъсване...така операцията (или раната-ако се порежеш) зараства по бързо ...
Обратно- стомани от типа "ресорни" 65Г....-не че не се правят ножове ,но ножовете стават като "бръснач" ....и ако се порежеш -е като от стъкло...и бавно зараства.От такава стомана съм си правил (а и правят) дърводелски инструменти.
....."цаца - ама риба"

Инфото ти е полезно, защото аз като се порежа на резбарското длето трудно зарастват раните ми или от старите бг ножове отпреди 30 години. На мен ми създаваше ядове един костенски нож...преди време
alsted - майстор
profesionalist_wood написа:
... На мен ми създаваше ядове един костенски нож...преди време
В какъв смисъл?
stan73 - майстор
Ако съм го разбрал правилно - като се е порязвал с въпросният нож, трудно са му зараствали раните...
profesionalist_wood - майстор
В смисъл че ножа е сгъваем, трудно се отваря и трудно се затваря.
Ако се опитах да го затворя,бързо щраква и влиза в улея като капан и по невнимание порязвах пръстчето си. Много е коварен този нож, той е минал поне през 10 собственика и всичките са все порязани :lol:
Ще го снимам да го видите, лошото е че върха на ножа е леко повреден защото един тъпак ряза шкурка с него вместо с мокетен нож.
mitko64 - майстор
Ресорнат стомана може да се изправи и без отгряване- трябва як бой с големия чук. Мже да се оформя и изтънява с ъглошлайф с периодично охлаждане с вода да не прегрее. Но няма достатъчно твърдост, иначе си пружинира. Добре е да се направи само зонова закалка на режещия ръб с отвръщане, ако не се изметне заготовката де. Така правих едно мачете навремето, стана много добре. Скоро правих един меч 70см, но не го калявах защото няма как да направиш зоновата- двуостър е, като нагрееш от едната страна се отвърне от другата. Остана си с пъвоначалната твърдост на ресора.
gogitko - специалист
А как изправяш ресора без нагряване.Обикновено за да пружинира е с твърдост 40-45 HRc.Пробвал съм ако не го разкаля нищо не става.
mitko64 - майстор
Ако е по -тясно парчето в отвора на ковашко менгеме, отварям челюстите докрай, слагам лентата перпендикулярно на челюстите и бия с чука в зоната на отвора. При по- широка лента(неразцепен ресор) на дървен пън и помощник да го придържа( задължително с ръкавици и омотан ресора яко с парцали в мястото на придържане, защото много търни и вибрира.Това за ресори от москвич и трабант, също цепен от Зил- него пък го огъвах допълнително за лък на арбалет. За широки и дебели ресори номера едва ли ще мине, сигурно иска по- сериозна деформация.
Последна промяна от mitko64 на вт сеп 03, 2013 10:04 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "Самоделни ножове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: