• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
astor - специалист
Скоро се докопах до една платка с 8 релета, които се управляват по RS232. Идеята ми е да управлявам мощни консуматори като ел. печки, бойлер, ел. подово. Проблема ми е, че тези релета могат да превключват 2А ток при 24V. Пише и нещо за 220V, но така или иначе няма да са достатъчни за моите цели. За целта си купих и един контактор на Merlin Geren - multi9 CT 16113 - 16A. Може и да не съм го избрал правилно. Приемам мнения и критики. Струва около 30лв. Малко скъпо ще ми доиде, ако трябва да купя 8х30. На него е отбелязано, че управляващата верига(А1-А2) работи на 220/240V ~, което се оказа, че ми е проблем. Товара го свързвам между клемите 1 и 2, които са нормално отворени. Това значи, че трябва да имам 220V ~ за да ми работи контактора. Не зная как да свържа контактора правилно. Вързах последователно една крушка(на А1-А2), тъй като не бях сигурен дали няма да стане късо в противен случай. Приемам идеи и коментари.
Justy - майстор
Кажи какъв е товарът, който ще комутираш. На степени ли ще бъде ? И ще получиш отговор :)
astor - специалист
Товарът е бойлер 2000W, печка 2000W, подово 600W. Тези неща са примерни.
Justy - майстор
Релета R15 - управляващо напрежение от 5 до 220 V. http://www.relpol.biz/products.html#

Добре е да сложиш искрогасителни групи на контактите - последователно свързани кондензатор - 100nF/500V и съпротивление 100К/1W.
astor - специалист
Благодаря за отговора. Погледнах им страницата на тези добри хора и ще се опитам да си купя такова реле. Все още ми остава въпроса как е правилно да се свърже моя контактор. Може би е добре да предвидя една паралелна верига, която да ми дава възможност да го пускам ръчно
съответния консуматор.
Justy - майстор
Паралелна верига :? Имаш предвид независима верига за пуск-стоп ? Във всяка САР / въпреки, че в случая е гръмко казано / се предвижда ръчен режим за всеки кръг.
velsi - Почетен майстор
Ама разбира се, че трябва да има паралелна верига за ръчно управление. Всеки път като искаш да се къпеш трябва да включваш компютъра ли? :lol: Ами ако ти се скапе Windows-a? или лепнеш някой вирус?! :-D
Justy - майстор
Аааа Велси, за вирусите си има хлорна вар :lol:
astor - специалист
Да, прави сте. Значи ще има паралелна верига. Вече започва да ми се избистря как ще изглеждат нещата.
Милен - майстор
astor написа:
...Идеята ми е да управлявам мощни консуматори като ел. печки, бойлер, ел. подово. Проблема ми е, че тези релета могат да превключват 2А ток при 24V. Пише и нещо за 220V, но така или иначе няма да са достатъчни за моите цели. За целта си купих и един контактор на Merlin Geren - multi9 CT 16113 - 16A. Може и да не съм го избрал правилно. Приемам мнения и критики. Струва около 30лв. Малко скъпо ще ми доиде, ако трябва да купя 8х30. На него е отбелязано, че управляващата верига(А1-А2) работи на 220/240V ~, което се оказа, че ми е проблем...
На тия релета щом пише и 220В е много вероятно бобината им да е за 24В, а контактите им да комутират 220В с ток 2А. Тогава захранваш с 220В, през контакт на съответното реле, силовия контактор/реле за управление на консуматорите. Шунтиращия ключ за ръчно управление е хубаво да бъде след силовия контактор/реле и да дава на късо контактите му. Така имаш независимо от контакторите управление. За такива мощности като бойлера и печката по 2000Вт е по сигурно с контактори.
  • 1
  • 2

Тема "Conrad Relay board eight-fold serial" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: