• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 32
Ел. инструментите. Консумативи.
Тани - модератор
Дори в 190 литрова трудно се събира това количество, ако искаш казана да е максимално норизонтален за да става по-бързо разбъркването . Реално обаче мен не ме притеснява точното количество на забърквания бетон, защото при добра организация , големината на бъркачката почти не е от значение, защото всичко зависи от бързината на хвърляне на материалите в нея. Аз си купувам 50 кг торби цимент, защото излизат по-евтино. Така или иначе, зада стане най-добре сместа, а и най-бързо, се хвърлят 3 лопати баластра и една лопата цимент. Първо се сипва водата премерена в някакъв съд.Нейното количество е най-важно за получаване на едни и същи резултати и за качествен бетон. Следват :

3 лопати баластра
2 лопати цимент
3 лопати баластра

1 лопата цимент
3 лопати баластра

1 лопата цимент
3 лопати баластра

1 лопата цимент
3 лопати баластра

и така докато се получи необходимата гъстота
Бетона се забърква много добре още в момента на хвърлянето на съставките му в казана и е необходимо да се изчака само 5-10 секунди след последните лопати пясък, за да се смесят и те. За целта обаче "бурето" на бъркачката трабва да е в колкото може по-хоризонтална позиция. За това по-големите бетонобъркачки са с предимство. От една 190л бетонобъркачка излизат 3 колички бетон. Ако разполагаш с три колички, за да изсипеш всичкия разбъркан бетон веднага, без да се налага да чакаш, то процеса на забъркване на бетона става непрекъснат и зависи реално от това колко бързо хвърляш материалите в бетонобъркачката. Сам човек с бързо темпо се справя добре, двама човека вече ѝ идват много на бетонобъркачката и не успява да забърка добре.
fox_vt - майстор
Тани пясък не ползвате ли за тоя бетон :?
Тани - модератор
Може да съм се изразил неправилно с жаргона "баластра" . С него съм имал предвид пясък смесен с камъни/филц. Когато поръчвам "пясък" за бетон, направо го поръчвам смесен. Ако са на отделни купчини, вече става малко по-сложно и най вероятно за непрекъснат процес ще са необходими повече хора. Лично аз нямам опит и ще оставя на някой с повече такъв, да дава съвети! :wink:

ПП
Ползвам бетонобъркачката за по неотговорни места, така че качеството на бетона става задоволително с речна баластра. Когато ще наливам нещо по-отговорно си викам бетоновоз и помпа. Скоро не съм смятал и не знам цените, но преди две години ми излезе по-евтино да си поръчам бетона, отколкото да си го забъркам "сам" , като сметна и надниците, понеже ставаше въпрос за няколко кубика. Да не говорим за качеството на бетона и процеса на отливане!
bulhomes2 - майстор
Извади бетонобъркачка?!? 20 лопати. Моята събира около 12-13 и 2/3 малка торба цимент...

Иначе и аз съм го смятал преди, че готовия идва на същата цена и нямаш хамалогията по бъркането. Но ако си далеч от бетоновия възел и ти искат пари за транспорта - няма как.

ПП. Или са ти малки лопатите :lol:
Тани - модератор
Двадесет и няколко лопати, за да бъдем "точни". За половин един кубик не си заслужава да се вика бетоновоз. Особено пък ако наливаш всеки ден по малко и си местиш кофражите. За полистербетон също няма от къде да си поръчаш и трябва да се бърка на място. Тези дни ще трябва да правя една плоча 12-15 квадрата, но смятам да си викна готов, въпреки, че ще ми излезе по-скъпо. Ще гледам да измисля и още нещо за наливане, да ми легне по-евтино кубика и да си заслужава разкарването на помпата.
bulhomes2 - майстор
Виж за помпа се плаща и при нас. Но само за бетон не искат пари за транспорта и са ми карали и 0,33 кубика. Верно е и че съм на 1 км от възела де...

Какво е "полистербетон"?
jekasus - майстор
bulhomes2 написа:
Какво е "полистербетон"?
Бетон със пълнеж стиропорени топчета http://www.psb-bg.com/PSB.html
Гечев по добре ще го каже :-D
bulhomes2 - майстор
Знам го. Даже си правих преди поне 6 години за опит, но не бях кой знае колко впечатлен. И трябва капак за бетонарката, че инак из целия двор се разхвърчават топчета. Само че не знам защо съм запомнил "полистирол бетон".

ПП. Дааа. Едно и също е - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B5%D0%BD
strashko7 - специалист
днес ходих до бриколаж и практикер да видя бетонобъркачките в бриколаж имаха унгарски и една френска а в практикер са словенски но и на двете места неможаха да ми обяснят предимствата и недостатъците им и искам съвет коя или каква да взема и колко литрова да е .на 130 литровата пишеше че бърка 95 литра бетон.при бъркането казана хоризонтален ли трябва да се бърка или под ъгъл
dragozow - майстор
Това което трябва да гледаш е да е с метален венец и по-мощен мотор. Венеца не трябва да се смазва, а материала се сипва докато върти. Специално ние сме продавали всякакви модели през годините и не е имало оплаквания. То не е кой знае какво, казан, ремък, зъбчатка и мотор. Повечето казват че 130 литра са достатъчни, аз съм бъркал само на ръка.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 32

Тема "Бетонобъркачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: