И аз съм мислел да си направя лък с дървена ръкохватка и 2 ленти от ресьор но незнам да не стане тежък.Иначе за арбалет става.
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogitko
- специалист
191 мнения в "Самоделни ножове"
stan73
- майстор
mitko64 написа:Ако е по -тясно парчето в отвора на ковашко менгеме, отварям челюстите докрай, слагам лентата перпендикулярно на челюстите и бия с чука в зоната на отвора. При по- широка лента(неразцепен ресор) на дървен пън и помощник да го придържа( задължително с ръкавици и омотан ресора яко с парцали в мястото на придържане, защото много търни и вибрира.Това за ресори от москвич и трабант, също цепен от Зил- него пък го огъвах допълнително за лък на арбалет. За широки и дебели ресори номера едва ли ще мине, сигурно иска по- сериозна деформация.Някак си не ми допада идеята неразкален ресор да го огъваш/изправяш насилствено с чук. Това неминуемо ще доведе до микро пукнатини.
Един приятел ми даде приятна идея за разкаляване - ако нямате пещ (така или иначе повечето нямаме) може да си оставите захотовката за нож в запалената печка с дърва. След като си изгорят се оставя заготовката да си изтине заедно с печката и готово.
П.П/ И аз като го рязах и шлайфах и като загрееше (а то ставаше често) и охлаждах ножа във вода. И лентовия шлаиф се загряваше сериозно - него го оставях да поизтине...
П.П.2 Някой по-горе беше писал, че ножът от ресорна стомана нямало да бъде достатъчно твърд - аз твърдомер нямам, но ножът ми сече безпроблемно винкел. Това достатъчно твърдо ли е ?
stan73
- майстор
Ще си позволя да цитирам мнение на "Дядо Благо" (това е един добре познат в ножарските среди ковач и експерт по металознание) в http://knivesbg.com/, относно ресорната стомана 65Г (обяснено е на достъпен език идеално):
"дядоБлаго
Заглавие: МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2007 5:37 pm
да направиш нещо от 65г си е голямо майсторство.не случайно в доста саитове стоманите за които се изискват по специални умения са 65г,у8-12. кове се кофти,термооброботката и е капризна и в повечето случай острието може да изметне ако не си работил с такава стомана.другото е,че след коване на тези стомани може да се получи нещо,което не е вече същата стомана
процесите са два с противположни знаци - навъглеродяване и обезвъглеродяване.на запад е застъпена тезата,че непремено ще настъпи обезвъглеродяване и затова ковачите се стремят да има колкото се може по-малко нагреви.на изток е обратно...технологиите в обработката на тези стомани са доста разнообразни.
за въпроса за читавоста на заводската закалка относно ресьорите - ми по-читава от това не може
колата се движи с години и не се разпада по пътя
но това е пружинна закалка.интересното при 65г е,че може и по-висока закалка.
относно разните му неръждаеми стомани използвани в съвремието за ножове,повечето наистина са много добри за корпуси на ръчни часовници
атс-то вече го похвалих.въобще всяка съвременна неръждаема стомана съдържаща няколко процента молибден е добра за ножове.другите се ползват изключително от икономически съобръжения.гадния като говори за остриета има пред вид оръжия и е прав.за оръжие най-доброто си остава ръждаемата стомана.
големия недостатък на 65г е ,че бързо корозира,което за нож за хранене,туристически или ловен не я прави удобна,но пък за оръжие е добра."
"дядоБлаго
Заглавие: МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2007 5:37 pm
да направиш нещо от 65г си е голямо майсторство.не случайно в доста саитове стоманите за които се изискват по специални умения са 65г,у8-12. кове се кофти,термооброботката и е капризна и в повечето случай острието може да изметне ако не си работил с такава стомана.другото е,че след коване на тези стомани може да се получи нещо,което не е вече същата стомана

за въпроса за читавоста на заводската закалка относно ресьорите - ми по-читава от това не може

относно разните му неръждаеми стомани използвани в съвремието за ножове,повечето наистина са много добри за корпуси на ръчни часовници

големия недостатък на 65г е ,че бързо корозира,което за нож за хранене,туристически или ловен не я прави удобна,но пък за оръжие е добра."
Еднорог
- специалист
Здравейте!
Струва ми се, че тази тема е най-подходяща за едно мое питане. Ножовете, които виждам по пазарите и в нета, общо-взето се въртят около няколко модела като геометрия на острието. Имам един рог от сръндак и ми се ще да му намеря острие, но нещо по-така, както се казва. Някаква по-нетрадиционна форма, например като тази на снимката.

Възможно ли е да се изработи такова нещо и кой би могъл да го направи? Не на последно място е и цената, разбира се.

Струва ми се, че тази тема е най-подходяща за едно мое питане. Ножовете, които виждам по пазарите и в нета, общо-взето се въртят около няколко модела като геометрия на острието. Имам един рог от сръндак и ми се ще да му намеря острие, но нещо по-така, както се казва. Някаква по-нетрадиционна форма, например като тази на снимката.

Възможно ли е да се изработи такова нещо и кой би могъл да го направи? Не на последно място е и цената, разбира се.
Тема "Самоделни ножове" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература