• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
gogitko - специалист
И аз съм мислел да си направя лък с дървена ръкохватка и 2 ленти от ресьор но незнам да не стане тежък.Иначе за арбалет става.
mitko64 - майстор
За лък става много успешно от стари ски( в моят случай Атомик). Първият ми опит беше с едни Младост- при първото сериозно опъване едното рамо се счупи.
stan73 - майстор
mitko64 написа:
Ако е по -тясно парчето в отвора на ковашко менгеме, отварям челюстите докрай, слагам лентата перпендикулярно на челюстите и бия с чука в зоната на отвора. При по- широка лента(неразцепен ресор) на дървен пън и помощник да го придържа( задължително с ръкавици и омотан ресора яко с парцали в мястото на придържане, защото много търни и вибрира.Това за ресори от москвич и трабант, също цепен от Зил- него пък го огъвах допълнително за лък на арбалет. За широки и дебели ресори номера едва ли ще мине, сигурно иска по- сериозна деформация.
Някак си не ми допада идеята неразкален ресор да го огъваш/изправяш насилствено с чук. Това неминуемо ще доведе до микро пукнатини.
Един приятел ми даде приятна идея за разкаляване - ако нямате пещ (така или иначе повечето нямаме) може да си оставите захотовката за нож в запалената печка с дърва. След като си изгорят се оставя заготовката да си изтине заедно с печката и готово.

П.П/ И аз като го рязах и шлайфах и като загрееше (а то ставаше често) и охлаждах ножа във вода. И лентовия шлаиф се загряваше сериозно - него го оставях да поизтине...
П.П.2 Някой по-горе беше писал, че ножът от ресорна стомана нямало да бъде достатъчно твърд - аз твърдомер нямам, но ножът ми сече безпроблемно винкел. Това достатъчно твърдо ли е ?
stan73 - майстор
Напиши нещо повече де, какво само ни дразниш с красоти ! :P
stan73 - майстор
Ще си позволя да цитирам мнение на "Дядо Благо" (това е един добре познат в ножарските среди ковач и експерт по металознание) в http://knivesbg.com/, относно ресорната стомана 65Г (обяснено е на достъпен език идеално):

"дядоБлаго
Заглавие: МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2007 5:37 pm

да направиш нещо от 65г си е голямо майсторство.не случайно в доста саитове стоманите за които се изискват по специални умения са 65г,у8-12. кове се кофти,термооброботката и е капризна и в повечето случай острието може да изметне ако не си работил с такава стомана.другото е,че след коване на тези стомани може да се получи нещо,което не е вече същата стомана :D процесите са два с противположни знаци - навъглеродяване и обезвъглеродяване.на запад е застъпена тезата,че непремено ще настъпи обезвъглеродяване и затова ковачите се стремят да има колкото се може по-малко нагреви.на изток е обратно...технологиите в обработката на тези стомани са доста разнообразни.
за въпроса за читавоста на заводската закалка относно ресьорите - ми по-читава от това не може :D колата се движи с години и не се разпада по пътя :D но това е пружинна закалка.интересното при 65г е,че може и по-висока закалка.
относно разните му неръждаеми стомани използвани в съвремието за ножове,повечето наистина са много добри за корпуси на ръчни часовници :D атс-то вече го похвалих.въобще всяка съвременна неръждаема стомана съдържаща няколко процента молибден е добра за ножове.другите се ползват изключително от икономически съобръжения.гадния като говори за остриета има пред вид оръжия и е прав.за оръжие най-доброто си остава ръждаемата стомана.
големия недостатък на 65г е ,че бързо корозира,което за нож за хранене,туристически или ловен не я прави удобна,но пък за оръжие е добра."
Еднорог - специалист
Здравейте! :)
Струва ми се, че тази тема е най-подходяща за едно мое питане. Ножовете, които виждам по пазарите и в нета, общо-взето се въртят около няколко модела като геометрия на острието. Имам един рог от сръндак и ми се ще да му намеря острие, но нещо по-така, както се казва. Някаква по-нетрадиционна форма, например като тази на снимката.
Изображение

Възможно ли е да се изработи такова нещо и кой би могъл да го направи? Не на последно място е и цената, разбира се.
danaec - специалист
А каато как го виждаш съндака в дъжката?Като знам какви са повечето рога или трябва да е някои медалист.
Еднорог - специалист
А, той ако е медалист, нямаше да е при мен. :razz: Наследство от баща ми е, той имаше такова намерение-да му сложи някакво острие, та ми се ще да му изпълня желанието. Ето и въпросното рогче:
Изображение

Дебелина му е около 17мм, дължина 200мм.
mitko64 - майстор
Става за закачалка или аплик. Аплиците ми по коридора на село висят на подобни рога.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "Самоделни ножове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: