• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Vectra - специалист
Здравейте. :)
Налага ми се да контролирам температурата в сграда отдалечена от контролера на 20-30м с точност +/- 1-2 градуса в диапазона 0-40 градуса. С извивките кабела
може да стигне и 50м.
Входното напрежение на АЦП-то на контролера е 0 - 5V.
Идеята ми е да ползвам LM35, като усиля сигнала 20 пъти с LM358 и така пусна сигнала
по едната усукана двойка. Забравих да спомена, че мисля да използвам UTP кабел за целта.
Преди входа на АЦП-то ще сложа един делител на напрежение за донастройка на входните нива в граници.
Така мисля хем да е по-шумоустойчиво, хем малко по-чувствително.
Дали ще се получи :?
Последна промяна от Vectra на ср сеп 04, 2013 11:19 am, променено общо 2 пъти.
lov - майстор
Мисля че с тоя кабел ако ползваш сдвоени чифтове няма да имаш проблеми дори и на по голямо разстояние. Проблема ще е повече в екранировката но заземяваш стабилно и в двата края и мисля че ще се получи.
Vectra - специалист
Хмм, кабела, който мислех да ползвам няма оплетка, а само 4 двойки.
Екранирания май беше доста дебел като цена. :sad:
Ще пробвам с наличния. Ако много бяга сигнала, ще минавам на екраниран.
ditronix - специалист
Ако става дума за така наречените интернет кабели,разликата между екранирания и неекранирания е 10 стотинки за метър-42 срещу 52. Вчера питах,че ми трябваше и на мен малко такъв. Мисля,че ако тръгнеш да усилваш сигнала от датчика ще се вкараш във филм. Така че ако ползваш UTP,по-добре ползвай четирите двойки в паралел,за да намалиш загубите в сигнала. И ако екранираш- едва ли ще има проблеми.
Vectra - специалист
Мисля,че ако тръгнеш да усилваш сигнала от датчика ще се вкараш във филм.
Нещо конкретно като проблем ли имаш предвид?
Идеята ми е нещо такова:
Прикачен файл:
IMG.jpg
[/img]
като захранването е локално при датчика.
kabel96 - специалист
При отдалечени датчици по принцип с процедира с преубразувател напрежение- честота и после обратно.Дори повечето контролери имат директен вход за честота.
lov - майстор
Бягай колкото се може от всякакви усилвания че дори и честотни преобразувания. Ще се вкараш в едно страшно театро.
Иначе май си гледал цена на STP кабел. То и мен ме хваща страх като я погледна :x . Ползвай си FTP но на сдвоени чифтове а не както са по двойки за да изполваш усукването на чифтовете иначе си губи смисъла. Заземяваш в двата края и си готов. Някъде из форума имаше писано че е направено но колко метра беше не помня. Ставаше въпрос за същите датчици на соларна система. Аз имам на 30м само че на ТЧП и толкова години нямам грижи.В двата края ширмовката захваната сериозно към арматурата на сградата. Такъв кабел ми припадна тогава такъв сложих.
А и аз ли да те уча викай си момчетата дето ти потдържат нета пък как ще се разберете на каква цена ще ти го дадат си е работа на четири очи. :lol:
Vectra - специалист
Е, аз си падам малко дебела тиква и експериментирах малко със схемата, дето я постнах по-горе.
Нагласих на 10 пъти увеличение, демек на 23градуса на изхода 2,3V. Постоплих в ръката, отиде на 3.0V
Викам си стана работата. Сложих сега схемата в камерата на хладилника и на изхода 0.8V, демек 8 градуса :shock:
Явно няма да стане така работата. Ще взимам екраниран кабел и пускам директно датчика.
Само че по другите двойки също ще вървят сигнали. Двете двойки управляват две 12v релета в изпълнителната част, а по третата върви 12V сигнал за отпадане на напрежението.
Дали ще смущават допълнително? :?

P.S. А дали тези 8 градуса дето ми ги показва не са заради това, че датчика влиза в долната си граница?
lov - майстор
Нали за това са усукани чифтовете. Именно против смущенията в отделните вериги. А и ти ще ползваш прав ток така че няма да се очаква нещо което би нарушило коректното подаване на сигнала.
AAsat - специалист
... P.S. А дали тези 8 градуса дето ми ги показва не са заради това, че датчика влиза в долната си граница? ... - не е от датчика а от операционния усилвател.
В описанието на LM35 на след стр.7 е писано по въпроса за дългите кабели.
  • 1
  • 2

Тема "Отдалечен термодатчик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: