Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
i486 - специалист
Здравейте. Не знам дали съм избрал правилния раздел - може би трябваше да е към окачени тавани...

Предстои ми монтаж на бойлер. Многократно попадах на препоръка да се сложи вертикален вместо хоризонтален бойлер, а и от естетическа гледна точка предпочитам вертикалните - мисля да избера такъв. Ще има окачен таван, над който остават почти 50см, така че долу горе половината бойлер ще остане отгоре (най-вероятно ще е Елдом 106см/38,5). Въпросите са няколко:

1. Някой виждал ли е/правил ли е такова изпълнение? Има ли някакви проблеми или усложнения? Бойлерът освен всичкото ще има и серпентина, което допълнително усложнява ситуацията. Смятам да пусна пластмасова тръба от горния извод на серпентината до под тавана и оттам нататък мека връзка.

2. Дали може да се намери нещо като голяма "розетка", която да обхване бойлера и да запълни дупката в тавана (с пити по 60см ще е)? Сигурно може да се направи самоделка, но би било по-добре ако вече има измислено нещо такова.

3. Има ли проблем с нагряването - не знам корпуса на бойлера до какви температури достига и дали няма да повреди/разтопи/изкриви питата около него.
6ani - напреднал
Здравей, не съм виждал такова нещо, но не мисля, че ще има сериозни усложнения. Можеш да прорежеш кръг в питата и да я разрежеш на две, така ще се постави по лесно. Корпуса не се нагрява сериозно защото м/у вътрешното и външното тяло на бойлера има изолация.
ferrari4456 - специалист
Един приятел има такъв в банята в панелка и под него окачен таван.Не нагрява почти нищо по тялото.Изкарал е с маркуч водата която капе от възвратния клапан в мивката и като го гледам си е добре бойлера от доста години е така.
gogitko - специалист
На каква височина ще е окачения таван. И ако е на стандартните 2,50-2,60 защо ти е бойлера да минава през него.
i486 - специалист
Таванът е на 2,50, а цялото помещение е с височина 3м. Проблемът е, че вратата е доста близо до стената и дори най-тънкия вертикален бойлер от 38см запълва мястото и отварянето става трудно. Затова вариантите са хоризонтален бойлер или вертикален почти до тавана за да може долния му край да е над нивото на вратата. Последно се двоумя дали да е Елдом ("тънък" и "дълъг") или да сложа някой по-къс с голям диаметър. Предимството на втория вариант е, че видимата част ще е още по-малка, но за сметка на това "кръгът" е по-голям. Гледах един Татрамат, който е 50см диаметър - би трябвало да е с по-добра изолация, защото кубатурата му при еднакви 80л е с 25% повече от Елдом.
gogitko - специалист
Хоризонтален ти върши идеална работа тъй като може да си направиш тавана цял и няма да ти пречи като го сложиш горе в ъгала.Даже може да го скриеш над тавана .Но вертикалните си имат 300 пъти повече предимства от гледна точка на обслужване и работа .И двата имат предимства и недостатъци . Прецени си ги ,претегли ги и ще видиш накъде клони важно е на теб да ти е удобно .Всеки вариант е решение с плюсове и минуси така че ти решаваш.
i486 - специалист
Хоризонталния не може да се събере над тавана, защото в краищата има стърчащи тръби от канала на горния етаж. Хипотетично може и да се напъха някак, но не бих искал чак такова "уплътняване". Така че ако е хоризонтален трябва да е под тавана, което значи като седнеш на WC над главата ти да стои половин бойлер. Няма опасност да си опре главата човек като е прав, но все пак ще създава усещане за нисък таван. Единственият плюс на хоризонталния е, че няма да има грижи с дупки в окачения таван - всичко останало мисля, че е минуси.
gogitko - специалист
Напълно си прав.Действай.

Тема "Бойлер под и над окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: