• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
monster18 - специалист
Май само колегата Илчо Илиев разбира какво искам да направя ;) Относно колегата Тани такава дъска или талпа като на снимката няма и да ми се наложи да режа ;) нека да сглобя всичко което съм почнал да правя и направя тест тогава ще доуточним нещата ! днес рязах мерих вече изрязах и плота сега останаха заварките и монтирането на мотора и диска.

Относно оста днес намерих една но беше много голяма за моята машина а аз да си призная такава малка ос не съм виждал .Малка в смисъл за моето циркулярче

Това не е ли подобно на това което аз ще правя или бъркам ;)

http://prodavalnik.com/tsirkulyar-einhe ... -i29143801
http://prodavalnik.com/tsirkulyar-vnos- ... -i29471227
Тани - модератор
Ти и да искаш няма да можеш да я отрежеш, но не е това въпроса. Примера го дадох за сравнение между отделна ос и директно захващане на двигателя и това за един и същ диск. Твоя двигател ще може да реже само с по-малък диск, но пък няма да ти стига периферната скорост , а и самия двигател ще ти пречи, защото диаметъра на диска ще е по-малък от диаметъра на двигателя. Ето една полезна тема:
viewtopic.php?f=35&t=23148&hilit=%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80
Виж там за какви мощности става въпрос, че са малки!

Всъщност нямах време да чета всички теми , а от търсенето тази ми се стори най подходяща. Прочети какво пише и по другите теми, може да са ти полезни:

search.php?keywords=%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80&terms=all&author=&sc=1&sf=titleonly&sk=t&sd=d&sr=topics&st=0&ch=300&t=0&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5
Илчо Илиев - майстор
monster18, това е за което говорим,но явно само ние се разбираме за какво става дума...
Валчета малки може и да има някъде,но най-често се правят по размер според мястото..
То ако ще е с промяна на височината на триона си струва да се прави с отделна ос, там се прави рамка на която се захващат мотора и оста, а тя рамка се захваща с панти и регулиращ болт към основното шаси...
Всички са прави за недостатъците на директното монтиране на триона към оста на мотора,но....
Аз имам два циркуляра направени по този начин, работят с триони 350мм, остават 70мм използваема височина на триона, но за моите нужди е достатъчно, аз режа на единия разпалки-капаци(краешници) салкъм, някои са 5-6-7см дебели и до сега съм нарязал поне 30-40 кубика и не е имало проблем...
На другия циркуляр има каретка, там остават 50мм полезна височина,но ми е достатъчна, детайлите са под този размер...
В завода в който уж работя има доста двойнообрезни циркуляри ,които са направени по този начин-директно монтиран трион, на тях се окрайчват детайли 40/20мм или 50/50мм, моторите са 0,75-1,1,но трифазни...
Темата стана дълга и широка, нека да видим какво ще направиш,а после ще търсим кусурите...
PCL82 - майстор
Ако ще правиш самоделен циркуляр е препоръчително да предвидиш моторна защита за двигателя. Тя се настройва и щом токът прехвърли определена стойност за определено време, значи е налице претоварване и тя изключва и моторът отцелява. Ако караш само на предпазители, контактори и шалтери си е доста рисковано.
monster18 - специалист
Каква е тази защита колега нещо се слага отделно или ?нещо такова ли е http://vikiwat.com/avtomatichen-tokopre ... -380v.html ? ако е това е бая скъпо друг вариант нямали ;)
gogo7777 - майстор
Получи много добри съвети до сега, избора си е твой. Аз бих предпочел ремъчна предавка за увеличаване на оборотите до към 4000 и ос. Имай в предвид, че най-важното в конструкцията е стабилноста на машината. Сакатлъците при чамовия матерял и циркуляра стават от нестабилност и от обороти (или са ниски или прекалено високи). На мотора дето си се спрял не можеш да ползваш диск повече от 150мм
monster18 - специалист
Колеги, днес смятах смятах и накрая се установи че няма как диска да е по малък от 30 см . Според вас ?
Тани - модератор
Тани написа:
Именно защото става въпрос за дъски, а не за летви, не е препоръчително да се ползва този маломощен двигател. Летвата може да се отреже и от центробежните сили и почти няма как да заклиниш диска в нея, но виж при дъските м натоварването е доста по-продължително и ако не водиш внимателно дъската и/или диска няма чапраз, то ако не е достатъчно мощен двигателя, диска ще спре да се върти с всичките негативни последствия за двигателя.
Относно директния монтаж на диска върху оста на помпа Вида - ако се опитам да сложа диска на моя ръчен циркуляр, нека видим какво ще се получи-
диаметър на помпата 200 мм, плот 10мм , диаметър на диска 235мм.

Следователно този диск ще може да реже само 7 мм дебел материал. С толкова дебел материал може и да се справи като мощност. Нека сега сравним, какво са изчислили глупавите инженери от Макита - сложили са на този диск двигател 2kW :shock: А сега де .... и то при оптимални обороти на рязане 4100 об/мин срещу 2800 на двигателя от помпата . Въобще даже може да пропуснем сравнението на двигателите Макита/Вида
Колкото по-голям диск се сложи, толкова положението ще става по-отчайващо. Не случайно по-горе ви писах да погледнете мощността на двигателите! За да се получи нещо от този двигател си иска ос, за да се оптимизират оборотите на диска и да може с по-малък диск да се реже по-дебел материал.
Чак сега ли го сметна? Аз го направих преди 2 дни още и ти обясних предимствата на оста. Толкова голям диск не можеш да го въртиш с този маломощен двигател!!! То за въртенето ще го въртиш, но за рязане няма да става. Ако прочетеш какво са писали в линка който ти дадох и продължиш да смяташ, съм сигурен, че и ти ще стигнеш до същите изводи, като всички останали. Другия вариант е да не се доверяваш на сметки и да провериш какво ще стане на практика :wink: Вече съм се настроил да гледам сеир, така че спирам да те убеждавам и чакам да ме зарадваш с което и да е решение :lol:
monster18 - специалист
Добре бе колега вчера питах трима човека още и тримата казаха че мотора става само ти казваш че не става . Относно оста кажи от къде да намеря подходяща за случая хайде да видим ? сега как да сложа ос за голям циркуляр кажи ми ако има друг вариант ми кажете тогава ?
ДОБРЕ А ТОЗИ ДИСК ЩЕ СТАНЕ ЛИ диаметър на диска 235мм.
monster18 - специалист
И това ми е чудно как са сложили малък диск директно на оста или диаметъра на мотора е по малък http://prodavalnik.com/tsirkulyar-einhe ... o-i2914380
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Малък циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: