От мобилни телефони до цифрови камери
8180 - майстор
hidrazin написа:
По-нататък ще пиша пак ако има интерес.
Записвам се да чета.
Доколкото разбирам, показваш два елемента в паралел и заряд 4А, или...?
Има ли още в пакета и така (на части) ли ще зареждаш?
Тани - модератор
И аз да се запиша :wink:
8180 написа:
Има ли още в пакета и така (на части) ли ще зареждаш?
- Li-ion/Polymer cell count: 1~6series
Това му е хубавото на това зарядно, че зарежда всички батерии едновременно, индивидуално и ГИ БАЛАНСИРА! Накрая всички са заредени еднакво!
hidrazin - майстор
Ами те акумулаторите си бяха така запаралелени по два от батерията дето я изкормих. Винтоверта е 7,2 волта а акумулаторите са от типа US18650GR на SONY. Дават ги по 2,4 - 2,6 Ah в различните сайтове. Не съм ровил подробно. Общо взето се получава акумулатор около 4 - 4,5 Ah с тегло близо 200гр. При този капацитет и тегло не може въобще да се сравнява с метал-хидридните.
Довечера ако не ме домързи и ако остане време ще разглобя 1-2 лаптопски батерии за да извадя някои по-разредени и да пробвам какъв ток ще вдигне на тях. Тези явно си имаха доста останало и дори при настройка от 4А като си провери батериите не поиска да вдигне повече от 0,8А.
За литиевите има отстрани отделни букси за балансиран заряд на 2, 3, 4, 5 и 6 елемента. В комплекта обаче няма накрайници за тях. Ще трябва да търся такива иначе ще се наложи да го разчекна и да си запоя вътре жици за баланса. За 2 и 3 елемента ще са подходящи тези от компютърно захранване си мисля.
Има възможност и за разряд на батерии.
:partyman:
8180 - майстор
hidrazin написа:
Общо взето се получава акумулатор около 4 - 4,5 Ah с тегло близо 200гр.
Е тъй де - значи 2 двойки си вързал. Как зареждаме втората двойка с това чудо?
hidrazin - майстор
Като за първо зареждане ги заредих поотделно само за проба. Може да се зареждат и направо като на зарядното му казваш че са два елемента. Може да ги зарежда и небалансирано - без да се слага кабел към балансьорте. Добре е обаче да се прави балансиран заряд през 2-3 зареждания. Става дума за литиеви. Пробвах му и защитата от обратно включване и от липса на батерия. В двата варианта си ги показа коректно. Също така заредих едни останали хидридни елементи от някакъв винтоверт или нещо подобно.
Прикачен файл:
PICT0057-1.jpg
Между другото - сега проверих. Имал съм две разглобени лаптопски батерии от които съм извадил общо 12 читави елемента или 6 двойки. Фирата е 4 елемента или две двойки което е приемливо. Очакват ме за разфасоване още четири батерии с общо 14 двойки елементи. За едната съм почти сигурен че цялата ще е читава. Като я вземах индикатора в батерията показваше 40%.
Тани - модератор
Отдавна сум хвърлил око на това зарядно, но се чудя с какви батерии да си го поръчам. Искам да ъпгрейдна тези батерии http://www.onlinemashini.bg/vintovert-b ... dwae3/6670

Може да са по-малко от 2Ah , не е фатално при наличие на 3 батерии, които държат ток. Сега ми е останала само една получитава. Какви батерии бихте ми препоръчали, за да издържат на натоварването. Мога да преглътна лишението от 40 минутното зареждане на което съм свикнал. Продават ли се и кабели за балансиране на зареждането?
kabel96 - специалист
Имам такива кабели за балансирането и който му трябват да свирка.Пари не искам но на някоя отлежала няма да се разсърдя.
hidrazin - майстор
Тани, ако мислиш да минаваш на литиеви наистина не знам какви да ти препоръчам. Китайските по разните сайтове са ми много съмнителни. По-добро от заводската батерия трудно може да намериш. Аз ползвам каквото имам налично.
Кабели за балансиране ще се правят. Ей тук има разни такива куплунзи:
Конектори
Ако няма там ще грабвам едно шуше ракия и ще отида да видя какво прави kabel96. :-D Пък и в крайна сметка мога да си ги запоя направо вътре ама ще е неудобно с толкова стърчащи кабели.
Кики - специалист
Би ли споделил дали наистина има възможност за изключване по Делта-пик и също така и по време ( пише го в упътването ама нали си е китайче) ? А тези батерий от лаптоп са със индивидуални защити и са ограничени по ток ( колко ли е ? не пише ) може би трябва да се изтръгнат и да сложиш онези които показа по-горе в темата 10А
Последна промяна от Кики на пет сеп 06, 2013 9:02 pm, променено общо 1 път.
Кики - специалист
Тани написа:
Отдавна сум хвърлил око на това зарядно, но се чудя с какви батерии да си го поръчам. Искам да ъпгрейдна тези батерии http://www.onlinemashini.bg/vintovert-b ... dwae3/6670

Може да са по-малко от 2Ah , не е фатално при наличие на 3 батерии, които държат ток. Сега ми е останала само една получитава. Какви батерии бихте ми препоръчали, за да издържат на натоварването. Мога да преглътна лишението от 40 минутното зареждане на което съм свикнал. Продават ли се и кабели за балансиране на зареждането?
С това зарядно можеш да си ъпгрейднеш батерийте ако ти се играе, трябва обаче след като ги отвориш да премериш всеки един елемент поотделно и да се занимаеш индивидуално със всеки от тях ( мани, голяма игра ще е) има балансни устройства за литиево-йонни пакети от 2 , 3 , 4 и колкото искаш последователно вързани елемента които имат защита от свръх заряд-разряд и ток както и баланс на зареждането м/у тях . Тогава ти трябва само да настроиш напрежението на зарядното на 12.6 - 12.7 V и тока на 1C . http://www.batteryspace.com/protection- ... -pack.aspx С въпросното зарядно ( I max ) може и без това балансно устройство но трябва да оставиш индивидуалните защити на батерийте, ако нямат става опасно.

Тема "захранване за винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: