Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stanka7a - напреднал
Здравеите приятели искам да се допитам до вас за съвети относно изграждането на инсталация за 2 апартамента един до друг с общо 3 котела, 2 газови по един във всеки апартамен и 1 на твърдо гориво които направих сам по чертеж от интернет понеже истинският такъв е скъпичък.Всеки апартамент има изградена инсталация от газовия към радиаторите и топлата вода, радиаторите са подвързани последователно и на двата апартамента........котелът на твърдо гориво е правен по следният чертеж:
Прикачен файл:
stropuva.jpg чертеж на котела
Ако има интерес мога и да покажа снимки на готовия котел: http://stanka7a.snimka.bg/other/kotel.774248.31477516
Апартаментите са тристаен и двустаен 74кв.м. и 56кв.м. един до друг са, а котелът на твърдо гориво предвиждам да е в мазето под тристайния
Благодаря предварително :yawinkle:
stanka7a - напреднал
тази я разгледах колега но се надявах на нещо по добро.......... аз донякаде съм изпълнил системата нз доколко е добра но се оказа че трябва да захранвам и 2-ри апартамент та за това се допитвам до вас ето и някоя снимка докаде съм стигнал :
Прикачен файл:
Направисисам.jpg
Прикачен файл:
naprawisisam.jpg
Прикачен файл:
napravisisam.jpg
По този начин разбирасе след като я завърших тествах котела с няколко дръвца :yawinkle:
шоп - майстор
Браво за мерака колега. Хубаво си го направил. Дано ти върши работа.

Лично мое мнение е, че самоделните котли трябва да се правят с по-големи размери за да побират повече. И най вече захранващата врата да е с голям размер за да влиза дърво фи 250-300 мм и дължина 500 мм. Т.е да не цепиш почти нищо и да имаш един ряз на метровицата.

Живот и здраве ми предстои направа на котел, който ще гори метровици:-)
stanka7a - напреднал
Ами кво да ти кажа бях пред голяма дилема с точно с тази вратичка хаха и накрая се реших да я направя малко по голяма от тази на чертежа в момента е 360х310 и мисля че е доволна (мое си мнение :Д), а също така съм го замислил да гори въглища този котел
шоп - майстор
+ 1 за вратата от мен. Не си сгрешил.

Смятам, че и връзването е ОК. В края на краищата с помпа е лесно, макар че аз съм фен на гравитацията.
Успехи!
stanka7a - напреднал
Благодаря колега но там е и ? от този вид на инсталацията как да я продалжа за др апартамент :) на 5 метра от котела мога да хвана топла и студена вода от др инсталация но каде да я вържа и най-болния ? трябва ли да спирам притока към 2-та газови котела когато гори този на твърдо гориво.......
saraneron - специалист
Умната ,да не стане БУМ с тези много котли,кранове и всичко това като самоделка без проект !Какво е въртяно кой спирал , кой пускал,кой палил , нещо много подводни камъни се заформят!
stanka7a - напреднал
:) нали за това се допитвам до вас за да го направя "веднъж"
Те газовите котли няма да работят когато гори другият котел,но евентуално ако нещо се случи да може без много усилия отоплението да премине към газовите котли.....това питам аз :)

Тема "Изграждане на инсталация с 3 котела" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: