Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivoto - специалист
Двуетажна къша. Имам прекарани тръби за парно, но вместо котел на предвиденото за целта място, ще слагам пелетна камина в другия край на къщата (непредвидено).
Въпросът ми е:

-Мога ли да захраня инсталацията през най-близкия радиатор ( на 1/2 цола тръба), вместо през оригинално предвидената за котела 3/4 цола?
Имам 3/4 до колекторите, като всеки колектор захранва по 5 радиатора посредством 1/2" тръба.
какви ще са негативните ефекти? Просто 3/4" тръбата ми идва малко далеч от камината...
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще ти кажа, ако ми кажеш дали аз мога да вдигна 160км/ч с моята кола :wink:
ivanovbg - майстор
Принципно е напълно възможно. Разглеждай тръбата като проводник на топлината. Преноса на топлина по принцип е дебит по температура. За да закараш същата топлинна мощност до останалите радиатори през по тънката тръба ще имаш нужда от по голям дебит. Оттам ти трябва по мощна помпа. Другия недостатък ще е че поради по голямата скорост на флуида в тясната тръба е възможно да се появи шум в радиаторите и арматурата който нощем може да е неприятен.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък залагам, че не е възможно, защото най-вероятно тръбата не е 1/2" стомана, а е ф16 с алум. вложка, чиито адаптори за на 1/2" :wink: . Предполагам така, заради информацията, че има колектори, а стоманена инсталация не се изпълнява с колектори. Оттам нататък следва информацията, че къщата е двуетажна, но не знаем общата отопляема площ, която може да е 30м2, а може и да е 300м2. Въобще само можем да гадаем и фантазираме:)
ivoto - специалист
Два етажа по 65 м2, общо 130 м2...
Колектор за първия етаж и колектор за втория.

Но... верно, че тръбата е 16-ка и няма да насмогне... Ще има шумове най-вероятно...

Другият ми вариант е да изолирам тръби и да ги заровя извън къщата, за да ги включа към предвидения предварително вход на системата...
Само че не знам какви ще са загубите за 10 метра разстояние... Трябва някаква читава изолация...
saraneron - специалист
Имаш ли мазе,могат да се прекарат и в ъгала на стаите до тавана и затворени с гипсокартон, не е грозно!

Тема "Размери на тръби за парно..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: