Всички въпроси за вилата.
gamena666 - напреднал
Колеги имам проблем! Ремонтирахме вилата и по двора бетонирахме няколко пътеки и една плоча върху която да си паркирам автомобила.Сега искам да поставя въху плочата преместваем гараж ,но ми казаха че освен за него ми трябва и разрешително за бетонената основа тъй като се водела благоустройствено съоръжение.Каква е процедурата?Само да отбележа ,че с гл. архитект си имаме от едно време дразги и ми се иска да си изпипам всичко.
shotik - майстор
Ако няма плоча ,не се изискват разрешителни.Някъде из законите за строежите и данъците го има ,ама сега не се захващам да го търся.Зная го защото съм сложил контейнер 6 Х2.5 м направо на земята в двора и тогава,когато го слагах ,се бях заинтересувал за това.Навеси без плоча също не се облагат с данък.
gamena666 - напреднал
Имашре преди такава конструкция за "трайно захванат за земята" ,вече я няма ,но аз искам да разбера каква е процедурата за да ми са законни бетонените основи.Сигурно се изисква заявление + Скица + ...... и какъв документ се издава в какъв срок.Предполагам ,че ще е от главният архитект.
shotik - майстор
gamena666 написа:
Имашре преди такава конструкция за "трайно захванат за земята" ,вече я няма ,но аз искам да разбера каква е процедурата за да ми са законни бетонените основи.Сигурно се изисква заявление + Скица + ...... и какъв документ се издава в какъв срок.Предполагам ,че ще е от главният архитект.
Навярно ще е така и поне към 1000 лв за скици,разрешения и т.н.
gogata1987 - специалист
Най-добре питай в общината, където ти е имота, защото съм забелязал, че не рядко общините имат специфични изисквания за такива неща. Но, както са писали по-горе, приготви си не малка сума за документи и се въоръжи с търпение. Успех!
Johny - майстор
Просто ги заеби и си си върши работата.
Днес бях в Агенцията по заетоста, минах през 5 /пет/ кабинета и не получих смислен отговор на конкретен казус. Пълна бездарност, неграмотност и тъпотия. Кой и по какви критерии ги е назначил?!
Същото е и в общината. Само могат да ти създават проблеми. Когато нещо не им е ясно /в 90%/, казват че не може, неизвестно защо.
Не ми се коментира. Ако си наред с главата, във всички случаи си по-напред от тъпите бюрократи.
vasil1977 - напреднал
Zdraweite.
Purwo se izwiniaam za kirilicata , no takiwa sa mi wuzmognostite w momenta.
S risk temata da e ostariala i da ne i e tuk miastoto 6te pi6a.

Iaz sum na tazi wulna w momenta.
W dwora si iskam da postawq 2 konteinera s razmeri 3/6 m.(ediniq) obrazuwa6ti kwadrat 6/6m.
Zadeistwah ne6tata w ob6tinata (Ow4a kupel).
Okaza se , 4e e neobhodima :
1.skica na imota 30lw.-3 dni
2.kombinirana skica okolo 80lw.
3.motiwirano predlogenie 80lw
4.molba za viza -ne znam kolko 6te me odrusat
5.stanovi6te ot konstruktor- ne znam kolko 6te me odrusat
6.razre6enie za montag - ne zn.......

Vsi4ko tova idva ottam ,4e iskam konteinrite da montiram vurhu fundament , a ne naopori(stupki).

Molbata mi e slednata poradi towa 4e nqmam poznaniq w stroitelnite konstrukcii.

Za fundament s razmeri 6/6m. koiato e zadignata na okolo 30cm. ot zemqta kakwa da e armirovkata i elementite i?
Blagodaria
gogata1987 - специалист
Минах наскоро по същия път, само че за изгребна яма, в община Витоша. В т.нар. от теб "становище от конструктор" ще има и конструктивна част, в която ще е описано и каква арматура да се направи. Не знам подобни проекти по колко вървят, но всичката документация за изгребната яма(проекти, визи, мот.предложение, комб.скица, разрешителни, съгласуване на проекти и прочее) ми излезе около 1300-1500лв. Ако строежа ти го категоризират 5 категория, имай предвид, че ще ти се наложи да подаваш още документи, да откриваш строителни площадка и прочее глупости(съответно още пари да се дават). Успех!
gamena666 - напреднал
Благодаря за пълноценните отговори ,особено ще чакам с голям интерес да разбера как приключило всичко при vasil1977.Имам два въпроса : 1.Това мотивирано предложение ,кой ти го писа и на кой плаща 80 лв?
2.Да разбирам ли ,че ако правиш само стъпки (малки бетонови кубчета в ъглите на контейнера) не се изискват разрешителни?
gogata1987 - специалист
Мотивираните предложение принципно ги правят в ГИС. Другия вариант е да ти го направи лицензиран геодезист. Аз избрах втория вариант, защото нямах време да се занимавам и да търча насам-натам. Около 120лв ми излезе в този случай. За преместваема конструкция(каквато е контейнера) пак се изискват някакви документи от общината, само че трябва някой запознат да ти отговори, но надали ще минеш без някакво разрешително. :?

Тема "Бетонена основа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: