• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
VLADO66 - майстор
Може да не я натовари повече електрически, но със сигурност ще се получи кавитация която ще се отрази на семеринги,набивка и лагери.
juvesan - специалист
Sof написа:
Въпрос, ако входа на помпата се умали от ф50 на ф40 и изхода също се умали так, това дали ще я товари повече ?
на теория няма да я товари, а за кавитацията... то зависи много и след помпата по какъв контур ще "бута" водата - ако така или иначе съпротивлението му е съществено ( какво значи съществено в случая подлежи на някои конкретни сметки) всичко ще си върви по мед и масло с по ниска консумация и дебит... :drinkers:
п.с Лично аз щом стане дума за помпи винаги слагам някакъв кран на изхода ( и по възможност поне един манометър свързан чрез кранчета за входа и изхода) - така е много лесно , ако имаш характеристиката на помпата да видиш за какво иде реч... най добрия вариан е да оставиш смукателя дебел, а нагнетателя може да редуцираш с кеф.... :axe:
kossis - специалист
Колеги здравейте отново.

Радвам се че все пак и аз съм полезен. Тани постави условие, че ако 5 човека се застъпели за мене щял да ме отблокира по рано.
По добре че не се застъпи нито един колега за мене, защото така ще се науча да не споря за неща които не са съществено важни и целта е да водят до разправии само !
Но за Тани ще кажа -Един е Тани и спецовете са неговите пророци ! :mrgreen: :prayer:

Абе Тани да не е избил другите Админи и Модератори ??? :mrgreen:

Сега сериозно -За помпата -Защо ли я купих !!!!!!!!!!! :axe:
За помпата-Не е изгоряла още, но в жегите на 4 ампера реглаж на М-защита избива и ще замине !
На тая помпа се отчупено ухо на стягащата шпилка на задният капака от към охладителната перка.
Та разбрах че помпата е много зле.

Това ухо се е откъснало защото върху корпуса на помпата са закачени 3 релета ( ДТЗ, часовник, Моторна защита ) и те са тежали и вероятно за това калпавият чугун се е откъртил. Също е имало и пукнатина-съдейки по навлязлата червена боя надлъжно на ухото.

Осовото -механично уплътнение -пружината е гнилоч. смених от друго уплътнение пружината. Понеже я ползвам за басейн -с доста Хлор и нелегираната пружина е заминала почти.

Охлюва е в ражда - чугун и го намазах с Протекта.

Намотката – е алуминиева под лака и съответно за това грее.

Тялото на статора- е от алуминий- учудващо !!!???

Лагерите – са некви незнайни, но с гумено-метална капсуловка – напълних ги с грес-високоооборотна.
Някакви SILNT ли са ???

Турбина – е от месинг и е ок.-Учудващо !!!

Преливането на чашата дойде от ръждата по роторният вал-там където се нанизва графитената част на осовото уплътнение. Дефакто под гуменото маншонче.
Чудя се дали да топна тоя вал в Протекта и после при поставяне на уплътнението да намажа и силикон.

Та ще я пренавия другата седмица, но вече се чудя дали има смисъл ???!!!

Просто тази помпа е доста голям боклук и Райдър определено загубиха един клиент в мое лице.

За заваряването на счупеното ухо ми искат 20 лева. Тоест ще го направя с планка и крепежи !
Та мога да кажа че все си мислех че водната помпа е просто устройство, но вече преосмислих това. Явно и тук ще се наложи закупуването на качествена помпа за басейн.

Преди това моноблока който купих – пясъчен филтър + помпичка за миялна машина –с открит статор си работеше, но и тя загряваше- мъничка помпа, но с пластмасови части и нераждавейка..
Проблемът-Осовото уплътнение беше монтирано наопаки и се пръсна- метала контактуваше с керамиката. Оста на турбината се стопи. Аз намерих ново осово (нали е за миялна машина –има го във всеки магазин за резервни части) и го подмених, добавих втулки и помпата и сега си работи. На нея нищо не и гние.
Незнам защо купих тоя Райдер ???!!! Тежък и голям боклук.
Просто е трябвало да намаля изходният дебит на старата помпа за миялна машина и това е. Даже и пружината за гнилоча-Райдър я взех от думналато осово, понеже е от неръждавейка.
-----------------------
Това е помпата !
Снощи сложих Г-образна планка с крепеж и дупка в капака-много лесно се дупчи тоя боклучав чугун.
И после каниколит и сода -пробвах го сглобено и нема грешка, къде ще давам 20 лева а заварка. Нестига че и около 60 лева за пренавиване ще заминат.

Мисля да взема Пул-Зон за 300 лева с предфилтър и да приключа с глупостите по тая помпа ! Цел басейн поддържам, а тая помпа ме съсипа ! То не бяха помпи от миялни машини за чинии и осови обърнати наопаки, небяха ментаци -ръждочи и тнт !
Проблема с Пул-Зона е че е на ф50, а моите тръби и тнт са на ф40 и съответно ще трябва с конични ПВЦ преходи да се умалят. Щото всичко е на бързи Месингови връзки и ми е супер удобно за поддръжка. А и тия Месинги са доста скъпи-струват колкото помпата Гнилоч. Е за това се чудя защо взех тоя боклук вече !
Явно скимерите и сифоните на басейните освен присъединителна функция имат и регулаторна функция на налягането на изхода на помпата !
Тая помпа с тоя чугунен охлюв е опасна за басейн, дори и с ДТЗ то. Но аз пък явно съм шашав.
juvesan - специалист
Може да разгледаш и помпи от фирмата simaco ... не знам кой ги продава, само едно знам - преди 2 години , когато правехме един шокер на вода, клиента каза, че ще ни даде помпи от басейна му - бяха на тази фирма... сложихме му ги на негов риск, с презумпцията че до месец ще умрат ( изглеждат някак пластмасови) защото лятото работят 24/7.... зимата почиват по малко... е тези гадини и досега са си здрави - не знам защо...
kossis - специалист
Аз съм се спрял на тази -предфилтъра е важен за да не се троши турбината-всичко освен мотора е пластмаса в басейнните помпи.

http://www.imextra.eu/Pompa_basein_evtina.htm

Изображение

Пластмасата е за да не те тресе тока ако пробие някъде нещо.
Последна промяна от kossis на пет сеп 13, 2013 2:53 pm, променено общо 2 пъти.
fikata - майстор
Аз съм инженер, не филолог
българският правопис е задължителен и за филолозите и за инжИнерите.
И все пак рЪждА, батка. Не рАждА.
Инженерният ти правопис е хванал ръжда.
kossis - специалист
Ето снимка на моята веселба, която ми създава постоянни грижи.

Ще потърся и снимка на месинговите връзки, дето ме ограничават и търся ф 40 заради тия системи.

Понеже, бщата като е правил коритото не е заложил скимери и сифони за това на мене ми се наложи всичко да го изнеса отвън- но така е по добро за поддръжка.

Изображение

Изображение

Нещо подобно е помпата в тоя моноблок- меко казано несериозно. И осовото беше сглобено от някой пиян Виетнамец на кораб, та се изучих на осеви -механични уплътнения и как работя.

Изображение

Сега и Китаеца ме предаде почти и отивам на качествен Китаец. Поол-Зон -пак са Китайски, но уж били много добри. Мани. Две години гаранция и тнт.

Всъщност разликата от ф50 на ф40 е 1 сантиметър в диаметър и едва ли ще е съществена.
romanpm - майстор
Бих ти препоръчал тия http://www.imextra.eu/Pompa_basein_evtina.htm които колегата kossis ти е писал мисля че са испански , имам три подвластни такива и няма проблем с тях :partyman:
kabel96 - специалист
В продавалника акватек водеха някаква кампания но всичко беше много по евтино от магазините им.Сега не мога да намеря обявите.Тези испанските са наистина добри.Имам няколко от около 6 години потапял съм ги под вода едната даже е стояла цяла седмица в шахтата без да разбера.Само отворих и смених лагери и още работи непрекъснато.Само на 3-4 години им сменяй кондензаторите предварително.На самите капаци има и термозащита която учудващо но и тя работи.В предфилтъра може да си слагаш и триплексовите хапчета.
Помпата я смяташ за 24 часа 3 пъти трябва да превърти водата през филтъра.Не знам с тези маркучи твоите дали ще стане.Обаче те признавам за връзките,дал си повече отколкото за помпа.
http://www-bg.aquatec-bg.com/?81&02&96139 :drinkers: :partyman: :partyman:
kossis - специалист
Колега аз СТХ-триплекса го слагам в шамандурата дето плува на повърхността и до смукателя във водата в специално пригодена кошница за целта.

Тези помпи се правят в Китай и се продават от Италианска фирма.

В предфилтара съм чувал че не е добра идея да се слагат хлорни продукти.

Лагерите с гумено-метални капсуловки ли са или не ???

Кондензатора как го разбра че е заминал- не стартира добре или не върти плавно, грее или какво. Мери ли го ???

Значи в капака на помпата-демек затварящият капак - този при охлаждащата турбинка или този при водният охлюв има термозащита ???

Осовото какво е и намира ли се лесно или само в специализираните фирми ? Като я отваря осовото беше ли за смяна или не ???

Дали ще минава водата по ПВЦ тръби или маркучи е все тая - важен е цолажа- моя е Ф40 на тия моноблоци, а после стават Ф50-разликата е 1 сантим.

Тоя моноблок го дават да върти 4 кубика на час. И тази най малката помпа на ПУЛ-Зон е пак за толкова - така че нещата са ясни.
Моя басейн е 21 кубика, а тези техники са за басейни до 30 кубика.

Моя филтър е за 25 кила пясък.
Твоят филтър колко пясък събира ?

За помпата съм приготвил Моторна защита- Мюлер, ДТЗ и имам една термозащита за 90 градуса. Но ти казваш че има вградена ! На колко градуса сработва -по твое осезание на ръка ?
Значи имам и часовник -пак Немски- като тия за нощна на електромерите и е с батерия вътре- той и казва кога да работи на помпата. Е разбирасе аз съм го настройл.
По два часа работи и два часа почива. От 8 сутрин до 22 вечер- общо 8 часа на ден.
Важно за филтрирането е скимерите и сифоните -които изсмукват едрите частици от дъното. Аз ги нямам !

При мене случая е по особен защото аз го ползвам по рядко и като го покрия и оставя таблетка СТХ стои по 1 месец без да се върти водата. После отварям и обирам коаголираната хлор и планктон от дъното и повърхността и като изваъртя водата един път водата е Кристалка. СТХ е номер 1 !

Колега как така си ги потапял във вода ? Това не е бибо ???

Ти за ПУЛ-ЗОН ли говориш или за друга марка ? И на каква цена си я взел ?

Ти майче говориш Помпа NIPER която ми се струва че е на ф40, но е без предфилтар !

А тази на какъв цолаж е ? Говоря за HAYWARD ?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема ""Охлаждане" на греещ електромотор на помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: