• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
По-точно идея на темата - инсталация без видими разк. кутии.
Ако проектанта не може да отговори технически(в рамките на разрешеното) на естетически виждания на дизайнера или собственика, да си ходи и точка по въпроса. Строителни технологии се променят със времето.
thinkpad - майстор
jekasus написа:
Строителни технологии се променят със времето.
Ех...времето си тече...но едно нещо остава същото - ПВВ-МБ1 кабела :mrgreen:
jekasus - майстор
Докато задължат същото и ще му приключи живота :-D

Прикачен файл

проект9.png
проект9.png (8.97 KиБ) Видяна 3192 пъти
thinkpad - майстор
jekasus написа:
Докато задължат същото и ще му приключи живота :-D
Това сигурно ще да е някоя руска наредба? Няма да го преживея това. Полагането в гофрета е и по-трудно и сложно, поради необходимостта да се разпъват гофрета и да се мушка кабел в тях. Такова нещо едва ли скоро ще се приеме тук, тук кабелът ПВВ-МБ1 е стандарт за сградни инсталации, поради лесното полагане под мазилка и върху бетон с директно замазване. То като се замислиш веднъж поставен кабел не се сменя често, освен ако не стане инцидент и не се запали, но тогава той ще е най-малкият ти проблем.
п.п Ще има бунт на проектанти, изпълнители-строители на обекти, ако по този начин практически се забрани ПВВ-МБ1. Той е най-евтиният, а ние тук не обичаме да плащаме.
jekasus - майстор
drastar беше споменал някъде, че в Бельгия не можеш да продадеш имота си, ако не е подменена ел.инсталация :-D
Иначе с гофра и ПВ-А1 цените са почти на кантар с мостовака, поне гледайки в интернета. Реално инвеститора ще има повече разходи, заради това че трябва да плати повече труд, а ел.монтьорите да забравят чукове и да инвестират във фрези за канали и прахосмукачки :-D
PCL82 - майстор
Зависи за къде става дума. Ако инсталацията ще върви в бетонна конструкция, която тепърва ще се отлива и проектантът е съгласен да се вложат гофрета в бетона това ми се вижда много по-бързо от коването и гипсирането на мостовак. После само мушваш проводниците и ако си се справил добре със завоите няма никакви засечки. Колегата на съседният обект с мостовака ще го боли врата вперил поглед към тавана да кове и гипсира клатейки се на някоя стълба.

Друг по-бърз метод е полагането на СВТ с перфоратор със скоби със свинска опашка и дюбел. При последващ гипсокартон е много по-добре от мостовак.

А за гофрираните тръби по тухли си има каналокопатели с прахусмукачка.

В чужбина хората пестят от ръчен труд, влагат механизация със скъпи професионални инструменти. Така работят бързо, взимат повече и работата им е с по високо качество от този който няма масрафа. Има и друга страна, който не може да си позволи масрафа той не влиза в занаята.
Последна промяна от PCL82 на пон сеп 16, 2013 9:01 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
jekasus написа:
drastar беше споменал някъде, че в Бельгия не можеш да продадеш имота си, ако не е подменена ел.инсталация
Иначе с гофра и ПВ-А1 цените са почти на кантар с мостовака, поне гледайки в интернета. Реално инвеститора ще има повече разходи, заради това че трябва да плати повече труд, а ел.монтьорите да забравят чукове и да инвестират във фрези за канали и прахосмукачки
То в Белгия сигурно ти и режат и интернета, ако минеш от 10GB даунлоуд, който можеш да направиш само с гледане на клипчета от тубата и интернетя е само няколко мижави мегабита ADSL. Не всички практики са оптимални, особено за българската действителност. Сигурно имаш предвид подмяна, ако не отговаряла на новите условия.
И да - опъването на гофре и крепежи на гофрета, прекарване през гофрета изисква повече труд, отколкото стоманени пирончета, летвички и после в улея ПВВ-МБ1. Но да не се отклоняваме от темата още повече. Не знам какъв им е проблемът с мостовият кабел. Цялата ми инсталация на жилището е с мостови кабел. Тия проводници с единична изолация не ми вдъхват доверие, мостовака има двойна изолация между жилата и не може да гори като фитил, положен в мазилка, за разлика от ПВ-А1 в гофре.
PCL82 написа:
Зависи за къде става дума.
Абе твърди кабели не е много по-лесно да се прекарват в гофрета. Прекарването на проводници в гофрета като цяло е по-пипкава и изнервяща работа. Мостовака не ти трябва да го гипсираш, от години не се ползват такива архаични методи. Има крепежни елементи, а най-баналното е през половин метър да го закрепяш, като го поставяш в улей от летвичка с пиронче в стената. С половин килограм стоманизирани пирони и левички парчета от няколко дълги и по-тънки дъски мога да ти направя сигурно цял етаж на къща.
За гофрираните тръби много работи има, но последният път като рязах канали го правих с флекса. Без прахосмукачка се вдига феноменален прахоляк. Ако ти се налага да режеш канали дълбоки за гофрета, да поставяш гофрета, да ги закрепваш и замазваш - несъмнено е пъти повече труд, отколкото при използването на ПВВ-МБ1 с летвички. Отгоре на всичкото да се разчита на заложеното по план не е добра идея, защото е възможно да се претърпят някакви промени в плана, а гофретата в бетона не можеш да ги местиш, нали се сещаш? Качеството ни тук не е като на държава от третият свят, така че последното ме обижда. Може да не ползвам най-модерните свръзки, но гледам съвестно да свързвам кабели, съвестно да слагам предпазители и да подбирам сечения.
Последна промяна от thinkpad на пон сеп 16, 2013 9:07 pm, променено общо 2 пъти.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
Не знам какъв им е проблемът с мостовият кабел.
Проблема е, че спорихте "мазилкаджията" и "картонджията" :-D
Кики - специалист
Че ПВМ-а е незаменим за полагане под мазилка, за под гипскартон и окачени тавани обаче вариантите са доста, аз лично много мразя СВТ и предпочитам ПВ А1 или А2 в тръбичка. А по хотелите и други големи сгради масово с прилага изпълнение тип "червей", стар похват на мързеливи колеги.
Последна промяна от Кики на пон сеп 16, 2013 9:58 pm, променено общо 2 пъти.
thinkpad - майстор
jekasus написа:
Проблема е, че спорихте "мазилкаджията" и "картонджията"
Май-май, но аз картонени къщи не харесвам. :rolleyes: Те на американците от картон и шперплат, за това след всяка буря ги строят наново.
п.п Мисля че е добре да се разделят мненията, че станаха 4 страници, които могат да се поместят като отделна тема.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: