• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kabel96 - специалист
Имам http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID ... G_HTML.htm
и комшията го изка а аз както казах заварявам 3 пъти в годината.
Транзисторите са http://bg.farnell.com/ixys-semiconducto ... dp/1829751 и са доставени от дигикей.Мисля чеса останали към 10-15 броя.Мъчих на лично но нещо не успява да го прати.
pansim - майстор
Този Фрониус няма PFC!
Транзисторите са МОСФЕТ, което не ме заинтригува. За електрожен, не са най-добрия избор, но при желание от твоя страна, може нещо да се направи
vezbata - напреднал
След пускането на Бармалейката, при понижено напрежение, и направено измерване върху К-Е получавам това на снимката.
Проблемът е там, че когато натоваря трансформатора с 1,3Ом, този зъб от пред нараства двойно!!!
При увеличаване на въздушната междина нараства още повече, иначе без въздушна междина ненатоварен трафа, този зъб почти не се забелязва.
Някой имали идея това от какво е?
Чудя се този "зъб" отпред дали няма да ми пръсне транзисторите?
П.С. Проверил съм сфазирането на драйвърното трафче и т.н.. Сигналът от UC 3845 и след драйвърното трафче е образцов.

Прикачен файл

IMAG0112.jpg
pansim - майстор
Не бива да е такъв този импулс. Прегледай внимателно, монтажа, снубери и т.н.
Дай и повече данни за машинката - така само ще гадаем...
vezbata - напреднал
След като увеличих малко кондензатора на "снубера" импулса значително намаля. Интересно е че се увеличава с натоварването на трансформатора!
Някой може ли да обясни набързо как се настройва схемата, за изпадането й в така нареченият токов резонанс. Знам че се променя честотата чрез задаващият резистор. Мога ли да го направя при понижено напрежение и какъв е най-удачният вариант за измерване на тока в случая (предполагам че няма значение дали измервам тока в първичната или вторичната страна на трафа).
pansim - майстор
Нещо си в грешка, за какъв токов резонанс говориш???
Подробно обясни каво точно искаш да направиш и дай пълни данни да инвертора - траф, навивки, работна честота, брой и тип на транзисторите...и т.н.
Иначе е трудно, даже невъзможно да се даде съвет.
vezbata - напреднал
Нещо си в грешка, за какъв токов резонанс говориш???
Може и да съм в грешка- има някой неща, които не са ми много известни в схемата. Затова съм и във форума!
Схемата, по която работя, е тази от първата страница.
Трафа е Е70/32 с марка материал 3C90. Навивките са както са описани в схемата-18/6. Навих половината първична, после цялата вторична и накрая довърших първичната.
Честотата е 40kHz, а транзисторите са два FGH40N6S2D монтирани дирекно върху охладителя без изолационна подложка.
Тъй като още нямам изправителни диоди, (за вторичната страна) се чудя дали мога да го пробвам дали ще заварява без тях- ако изобщо стане нещо от цялата работа :sad: .
cvetanmu - специалист
:) Здравей.
При тази схема няма заигравки с резонанс. Настройва се честотата, на която ще работи инвертора и коефициента на запълване на импулса. Това става с подбиране стойностите на кондезатора свързан към 4 крак на UC3845 и съпротивлението между 4 и 8 крак.
Коефициента на запълване го вкарай в границите от 43% до 47% .
Виж графиките и си подбери стойностите ако нямаш с какво да мериш запълването на импулса.

П.П - Без диоди и дросел на изхода не пробвай да заваряваш.

Прикачен файл

Без име11.jpg

Прикачен файл

Без име12.jpg
pulsar - специалист
vezbata написа:
......
Не знам как си навил трафа ама като гледам формата на сигнала ми се струва ,че честотата ти е малка. За проба, да видим как ще работи на празен ход, повдигния примерно на 60кHz.
pansim - майстор
Честотата не е малка. Вижда се добре размагнитването на трафа. Направи му 0.1мм междина /което означава по 0.05мм на всяка страна/
Коефициента на запълване не допускай да бъде повече от 0.45, а по добре 0.43
Без диоди и дросел не се правят никакви проби за заваряване.
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: