• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
drastar написа:
thinkpad, аз чакам да сравняваме цени.
...Като гледам дувара на твоята снимка ми е ясно, че работиш за по бедни хорица
Използваме цени от Филкаб, за да няма недоволни, че не могат да сверят
-------
Инсталация с ПВВ-МБ1:
3х2,5 ПВВ-МБ1 - 1,94лв/м 2х1,5 ПВВ-МБ1(осветление) - 0,81лв/м
Копане на канал с дълбочина от минимум 2-3см
Кутии - разклонителни с капак - квадратни или кръгли - цените варират. Конзолни кутии - 0,1лв/бр
1кг стоманизирани пирони - 7,20лв, в зависимост от помещението
Летви - без пари
Тотална цена - 1,94лв/м - 3х2,5мм2, 0,81лв/м 2х1,5мм2 без цената на гвоздеите и копането на канали
-------
Инсталация с ПВ-А1 и гофрета
ПВ-А1 - 3х1х2,5мм - 1,791лв/м ПВ-А1 2х1х1,5мм - 0,734лв/м
Гофре - 20лв/100м, 35ст/м на дребно Ф20
Рязане на канал поне 5см за гофре за гофре Ф20
Крепежни елементи за гофре - скоби, винтове и т.н - цените варират, но то може и без тях отново с летвички.
Тотална цена - 2,141лв/м за ПВ-А1 2,5мм2, 1,084лв/м за ПВ-А1 1,5мм2
Два пъти по-голяма амортизация на дискове за копане на по-дълбоки канали
Поставяне, закрепване и прокарване на кабели през гофре
-----------------
Ако вземем примерни цени от този сайт за монтажните дейности ЦЪК и по-специално:
-----------------
Направа на улей в тухла за кабел 2х2см- 2.50 лв/м
Полагане на мостов кабел ПВВМБ външно или в готов канал - 1,00лв/м
-----
Направа на улей в тухла за гофре 4х4см -3.50 лв/м
Полагане на гофрирана тръба от ф19 до ф20 - 1.40 лв/м
Полагане на кабел СВТ(защото просто няма ПВ-А1) - 0.30 лв/м
----
Имаме следното - Полагане на кабел ПВВ-МБ1 не по-малко от 5,44лв/м, полагане на ПВ-А1 3жила - не по-малко от от 7,341лв/м. За още жила, ако се водим по показаният ценоразпис и цената става по-дебела и отива на не по-малко от 8лв/м
Разклонителните кутии ако ги ударя с дрелката с коронката на символична цена - кажи/речи без пари.
Давам публично достъпни цени, които всеки може да разгледа. Лично мои не давам, освен това за разклонителната кутия.
----
И да, не всички хора са все богати.
Тани написа:
По един контакт в стая и по една крушка на стената близо до ключа - ехеее!
Обикновено хората слагат по една лампа в центъра на тавана с един ключ. Контакти за по-малка стая обикновено се слагат да речем 2х2, т.е 2 двойни контакта.
Тани написа:
Явно нищо не си разбрал от примера!
Ма ти не разбра ли до сега, че ако се опъват паралелни кабели дали ще се събират в контакт или в разпределителна кутия ще е значително по-скъпо, отколкото да режеш един кабел и да пускаш много контакти на него, като му правиш снадки с клеми? Че и при вторият вариант с много контакти на един и същи кабел не можеш да сложиш предпазител на точно определени контакти отделен.
В единият случай за 8 контакта ще имаш 8 кабела без снадки в другият случай ще имаш 1 кабел с 8 снадки. И понеже ПВВ-МБ1 по-трудно се гъне или мести зазидан, за разлика от кабеляците в гофре, ще си счупиш пръстите, докато го монтираш в една мижава конзолка с клеми, където трябва да натъпчеш и контакт.
Има връзка между типа използвана схема и типа на инсталацията - без или с разклонителни кутии. С ПВВ-МБ1 се прави много по-трудно инсталация без разклонителни кутии, отколкото с ПВ-А1 в гофре, но инсталацията с ПВВ-МБ1 е значително по-евтина за изграждане на линеен метър, отколкото тази с ПВ-А1 в гофре.
drastar - специалист
Нищо не разбрах от това :?
Сложи крайна цена и казах само материалите, ако не те мързи сложи цени след моите.
Цените за труд и амортизация на машини са относително нещо. Както казваш зависи от клиентите(но при мен само за цената на труда, с материалите компромиси не правя). Апартамента в по горните скици се прави за 3-4 дни от 2 човека 1 етап-копане на канали полагане на кутии и кабели и измазване на каналите. 2 етап- монтаж за ден и половина до два също двама. Няма да слагам цени за труда, ти сам си сметни 6 дни за двама човека. Монтаж на осветителни тела са в друга оферта.
Тани - модератор
Тани написа:
То е ясно, че аз каквото и да пиша, че ще направиш ти ще ме опровергаеш, че няма да е точно така!
Затова дай пример как би свързал осемте контакта в тази стая! Ти си избери схемата на свързване и брой кръгове. Дай разчет на материалите, които ще ползваш и връзките , които ще направиш, както аз го бях дал в примера! Забрави за гофрета и какво сме си говорели досега - ето ти стаята имаш брой и разположение на контактите - действай по свое усмотрение!Забрави за гофрета и какво сме си говорели досега - ето ти стаята имаш брой и разположение на контактите - действай по свое усмотрение!
Не знам ли аз ли не мога да чета или пиша!

Очаквах някакъв такъв отговор:
Тани написа:

Нека вземем за пример една стандартна стая 3,5х3,5м. с една врата , на която на всяка стена има по 2 контакта, на височина 30см от пода, свързани в един кръг на предпазител 16А .

- спускане на кабела от тавана до височината на конзолните кутии - 1х 0,5 =0,5м
- спускане на кабела от разклонителните кутии до височината на конзолните кутии - 8х 2 =16м
- разстояние от контакт до контакт - 3,5х4 =14м
- аванс стърчащ от всяка разклонителна кутия 24х0,20 - 4,8м
- аванс стърчащ от всяка конзолна кутия 8х0,20 - 1,6м
общо 37м кабел
-8 конзолни кутии
-8 разклонителни кутии
Щом вече 5 страници ми казваш, че съм се объркал в предположенията и нямало да го направиш така, поправи метрите, които съм сбъркал, добави си още един, два или колкото искаш кръга! Кажи ми колко мостов кабел ще иде , колко разклонителни кутии ще сложиш и колко връзки ще направиш, а не ми разпъвай локуми за цени!
Кики - специалист
Тани, интересно ми е при твоя метод как процедираш с дълбоките кутии при мазилка (всичко което показваш до сега е гипскартон и то на конструция) а още по-интересно ми е какво става като попаднеш на така наречените противо-земетръсни шайби т.е. бетон, колко пъти се налага да местиш боркороната (заради арматурата) за да си издълбаеш дупки за дълбоките конзоли. И да речем в посочената от теб стандартна стая 3,5 * 3,5 м. всичките 8 контакта от конзола в конзола ли ще ги навържеш?
thinkpad - майстор
Тани написа:
...
Щом вече 5 страници ми казваш, че съм се объркал в предположенията и нямало да го направиш така, поправи метрите, които съм сбъркал, добави си още един, два или колкото искаш кръга! Кажи ми колко мостов кабел ще иде , колко разклонителни кутии ще сложиш и колко връзки ще направиш, а не ми разпъвай локуми за цени!
Не работя така. Давам ти цени на линеен метър. Не са уточнени точните параметри. Не е уточнена и защитата, на колко контакта и с какви предпазители. Не е уточнено дали ще има ДТЗ и диференцирано табло или не. Ще се присъединява към централно табло, ще има ли катоден отводнител, текущата инсталация двупроводна ли е?
Навярно не можеш да разбереш връзката:
Работи се с ПВВ-МБ1 като най-евтин кабел=>Евтиният кабел ПВВ-МБ1 се зазидва директно, което излиза евтино=>Понеже ПВВ-МБ1 е зазидан директно свързването му в конзола зад контакт, а не в разклонителна кутия е трудно=>Инсталацията без разклонителни кутии с ПВВ-МБ1 е трудна за изграаждане, но е лесна при кабели в гофре=>Полагането на гофрета и кабели в тях е по-скъпо, отколкото директното зазидване на ПВВ-МБ1=>Инсталация без разклонителни кутии е по-скъпа от такава с разклонителни кутии, понеже за да се направи добре се изисква кабел ПВ-А1 в гофре, а не ПВВ-МБ1 директно зазидан.
Ето това е логиката и нещо не можем да се разберем някъде по пътя й.
drastar написа:
Нищо не разбрах от това
Сложи крайна цена и казах само материалите, ако не те мързи сложи цени след моите.
Цените за труд и амортизация на машини са относително нещо. Както казваш зависи от клиентите(но при мен само за цената на труда, с материалите компромиси не правя). Апартамента в по горните скици се прави за 3-4 дни от 2 човека 1 етап-копане на канали полагане на кутии и кабели и измазване на каналите. 2 етап- монтаж за ден и половина до два също двама. Няма да слагам цени за труда, ти сам си сметни 6 дни за двама човека. Монтаж на осветителни тела са в друга оферта.
Материали като кабел и гофре слагам на линеен метър. Материали като контакти и ключове слагам на точка. Без да ми дадеш брой точки, разположението им в помещението, изискването за защита - не мога да кажа нищо. Ти си дал проект, но аз не смятам да го анализирам подробно, най-малкото е 2D и не дава информация пълна. Най-пълна информация давам като хвана ролетката и почна да меря пряк път и най-рационалните места за полагане, ако няма проект с точно уточнени позиции в 3D и трябва аз да мисля всичко.
Не си и казал таблото с какви предпазители ще бъде. За пестене може да се направи и с витлови бушони върху гетинакс. Като краен вариант за пестене, разбира се.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
Понеже ПВВ-МБ1 е зазидан директно свързването му в конзола зад контакт, а не в разклонителна кутия е трудно=>Инсталацията без разклонителни кутии с ПВВ-МБ1 е трудна за изграаждане,
Глупости на търкалета. Още не можеш да схванеш, че разк. кутията е зад контакта. Дори, за по-евтино може да се направи от най-евтини конзоли. С ПВВ-МБ1 се работи много по-лесно, отколкото със СВТ(само руския му аналог е лесен за работа - ВВГ).
thinkpad - майстор
jekasus написа:
Глупости на търкалета. Още не можеш да схванеш, че разк. кутията е зад контакта. Дори, за по-евтино може да се направи от най-евтини конзоли. С ПВВ-МБ1 се работи много по-лесно, отколкото със СВТ(само руския му аналог е лесен за работа - ВВГ).
Разклонителната кутия импровизирана е зад контакта, но понеже слагаме контакт мястото е ОГРАНИЧЕНО, а спрямо ПВ-А1 в гофре с ПВВ-МБ1 се работи трудно, понеже не можеш да си го наместваш както си искаш и отрежеш ли го - не можеш да си дръпнеш още малко. Дълбоки конзолни кутии пък да се инсталират, пак остава същият проблем, само че има място за връзки. Но дълбоки конзолни кутии не са подходящи навсякъде и особено в бетон много, ама много трудно се дълбае.
drastar - специалист
Кики написа:
Тани, интересно ми е при твоя метод как процедираш с дълбоките кутии при мазилка (всичко което показваш до сега е гипскартон и то на конструция) а още по-интересно ми е какво става като попаднеш на така наречените противо-земетръсни шайби т.е. бетон, колко пъти се налага да местиш боркороната (заради арматурата) за да си издълбаеш дупки за дълбоките конзоли. И да речем в посочената от теб стандартна стая 3,5 * 3,5 м. всичките 8 контакта от конзола в конзола ли ще ги навържеш?
Аз работя с това
http://www.clabots.be/Catalogue/tabid/4 ... ityTextBox 600 лева
+
http://www.clabots.be/Catalogue/tabid/4 ... 83&!page=1 230 лева 120мм

thinkpad написа:
Материали като кабел и гофре слагам на линеен метър. Материали като контакти и ключове слагам на точка. Без да ми дадеш брой точки, разположението им в помещението, изискването за защита - не мога да кажа нищо. Ти си дал проект, но аз не смятам да го анализирам подробно, най-малкото е 2D и не дава информация пълна. Най-пълна информация давам като хвана ролетката и почна да меря пряк път и най-рационалните места за полагане, ако няма проект с точно уточнени позиции в 3D и трябва аз да мисля всичко.
Не си и казал таблото с какви предпазители ще бъде. За пестене може да се направи и с витлови бушони върху гетинакс. Като краен вариант за пестене, разбира се.
всичко съм написал са,че ти четеш по диагонал :-D
автоматични предпазители разбира се :-D сложи на шнайдер
кабел съм писал 300 метра :shock: на мен ще ми стигне, че може и да остане
Броят точки си го определи сам :-D виждаш колко ключа има и колко контакта двойни и единични и ако аз те извикам да ми направиш нова инсталация в моят стар апартамент(този от схемите) план в 3д ли трябва да ти правя :axe:

пп. няма никакъв бетон, подове-тавани са на гредоред
jekasus - майстор
Пробиват се, не се дълбаят :-D
drastar - специалист
jekasus написа:
Пробиват се, не се дълбаят :-D
ааааааа не е вярно [-X с чук и секач не можеш да пробиваш :weedman: точно, баш дълбане си е
:partyman: :partyman:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: