Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Кики - специалист
Здравейте! имам следното питане: какво ще кажете за ел. отопление с обикновен чугунен радиатор в който е "мушнат" ел. нагревател с терморегулатор? Интересува ме не ел. частта а това дали при нагряване (примерно над 50-60 градуса) налягането в радиатора няма да е "опасно ". Ясно ми е че има въздушна "възглавница" която поема температурното разширение на водата но все пак!! до колко трябва да е напълнен радиатора (заради температурната компенсация) и колко е допустимата температура на нагряване при определено ниво на водата? И следващия въпрос към използвалите този и други варианти на ел отопление: Функционална съпоставимост (имайки в предвид и голямата инертност на чугунения радиатор) от гледна точка на к.п.д. с да речем ,конвектор, вентилаторна печка, маслен радиатор и обикновена лъчева "печка"? Изключвам климатика (там е друга бирата) Благодаря на отзовалите се !!!!
pipilica - майстор
Май няма нужда от "въздушна възглавнига" в радиатора при такива ниски температури, но може и да оставиш малко въздух.
Ако искаш прочети и тук http://mazeto.net/index.php/topic,3364.0.html човека е писал много има и снимки.
Каква ти е идеята за тоя уред при положение, че има голям избор готови.
VLADO66 - майстор
Пълни се на 3/4 по добре с масло,тъй като водата се изпарява лесно.КПД-то е едно и също-инертността в случая няма връзка.Системата се разглежда като съотношение на внесена и изгубена топлинна енергия в помещението.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Имаш ли го тоя радиатор или ще го правиш?
КПД-то на всичките е почти еднакво, инертността е различна и разпределението на температурата в стаята.
Недей с масло че имам лоши спомени. С вода е по-добре (по-безопасно).
Кики - специалист
Квартирата в която се настанява сина ми е с такова изпълнение, понеже аз лично не съм ползвал такова и нямам наблюдение за това питам. Имайки предвид голямата инертност обаче и факта че ще се ползва само вечер по няколко часа се замислям за друг вариант. Пък и опасенията ми от гледна точка на безопасност!!
kuuuuuul - майстор
Този радиатор явно е останал от едно време когато тока беше евтин,една духалка ще върши по добра работа.

Тема "Чугунен радиатор с ел нагревател?!?!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: