• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vaseff - напреднал
Относно публикация на kocan: viewtopic.php?f=10&t=32027&start=140#p488559

Искам да попитам дали мога да ползвам OSB плоскости за външна кутия, стиропор за изолация и отгоре да го запечатам с плексиглас?

Четох че е препоръчително да има 3мм луфт между OSB плоскостите поради естественото раздуване. Ще бъде ли голяма грешка ако се пренебрегне или да ползвам някакво уплътнение? Хубаво ли е да го мина с лак или безир (грунд) за да е устойчив на атмосферните промени предимно влага или дъжд? Стиропор е по-евтин от фибрана. Отгоре плексиглас защото пропуска над 90% от светлината докато евтиното стъкло отразява голяма част от светлината и единственото термостъкло е добро, но ще направи конструкцията по-тежка пък и все пак стъклото си е чупливо.

Моят замисъл е да направя максимално евтина и лека конструкция за площ до 3 квадратни метра, тоест 3 панела с размери 1,20 на 0,80м (0.96 квадратни метра). Един панел ще има 5 бирени кутийки в колона по 8 реда (40 бирени кутии). Смятам да го навържа така, че да мога да го ползвам и за топла вода и за топъл въздух, но предимно за вода през пролетта, лятото и есента и за топъл въздух през зимата. Имам едно наум да го ползвам и за сушене на плодове поради високия градус на нагрятия въздух от алуминиевите кутийки.

Тези първи дни от септември в една небоядисана черна кутийка на MONSTER напитка с преобладаващ цвят на черното ми нагрява водата до 65,6 градуса по Целзии . Този експеримент е направен по следния начин: сложено е едно стъкло за плоскост отдолу, върху стъклото са наредени кутийките пълни с вода и всичкото това е увито в едно парче найлон. Един вид нещо като парник.

Та, одобрявате ли ми предложението или какво бихте препоръчали за евтин и издръжлив "ковчег" на соларния панел?
Evgeniy - майстор
Ето моята идея за максимално евтина, много лека и лесна за израбоотване конструкция:
https://www.youtube.com/watch?v=V6Z9py6yWTw
Прикачен файл:
DSCN1995.JPG
Наблягам на грешките си в конструкцията:

1. Фолиото е хубаво да се залепи от външната страна на изолацията, за да не е излъчвател, а рефлектор за ИЧ лъчи.
2. Изолацията на стените където се събират двата профила е слаба - там трябва второ парче.
ivanovbg - майстор
Evgeniy написа:
Ето моята идея за максимално евтина, много лека и лесна за израбоотване конструкция:
https://www.youtube.com/watch?v=V6Z9py6yWTw
Изгледах клипчето и възникнаха следните въпроси:
1.Какъв е смисъла от бирените кутийки, като от задната страна не ги огрява слънцето? Не е ли по добре с алуминиево фолио като обдухването ще е от двете страни на фолиото?
2.Монтажа хич не ми харесва. Де факто си затваряш прозореца и губиш топлината която би влязла от него. Не е ли по добре да е от външната страна на парапета?
jordanvass - майстор
Моят слънчев колектор от бирени кутийки е почти готов. Нетната площ на колектора е 3,75квм, 330 кенчета от бира в 30 тръби по 11 броя. Остана да измисля как да прикрепя въздуховодите и да направя отвън кутията с вентилаторите. Мисля да използвам етрополски вентилатор 220В, 46 вата (150х150х55мм). Колекторът е доста големичък и не зная дали само един вентилатор ще ми е достатъчен. Затова смятам да сложа два с разделно електрозахранване, пък да включвам после колкото ми трябват. Тук обаче ми възниква един въпрос: Ако пусна само единия, няма ли спреният вентилатор да ми дава "на късо" въздушния поток и той да минава обратно между неподвижните перки и по този начин да пречи на работещия вентилатор? Ако ги разположа пък последователно, тогава спреният ще създава допълнително съпротивление. Мисля за някаква клапа или капаче, но не ми се иска да излизам вън да човъркам по колектора всеки ден. Как е решен този въпрос в кухненските аспиратори с по 2 мотора? Или излишно се плаша, че спреният вентилатор ще пречи въобще? Може ли някой да помогне със съвет? Благодаря предварително.
Evgeniy - майстор
ivanovbg написа:
Изгледах клипчето и възникнаха следните въпроси:
1.Какъв е смисъла от бирените кутийки, като от задната страна не ги огрява слънцето? Не е ли по добре с алуминиево фолио като обдухването ще е от двете страни на фолиото?
Някъде беше писано по темата. Кутийките дават 2 големи предимства. Цилиндричната им форма позволява една и съща проектирана площ при голям диапазон на ъгъла на огряване. С други думи по- равномерна мощност в голяма част от деня. Второто предимство е, че дори и неогрявани от задната страна, топлината се предава в някаква степен на цялата кутийка защото е едно цяло и е алуминий. Така обдухваната площ се увеличава няколко (3.14) пъти в сравнение с плоска ламарина. Като сложим и допълнителното турболизиране...
ivanovbg написа:
2.Монтажа хич не ми харесва. Де факто си затваряш прозореца и губиш топлината която би влязла от него. Не е ли по добре да е от външната страна на парапета?
Монтажът беше по изискване на сестра ми, която обича да и е затъмнено, не знам и аз защо. И аз предложих от външна страна на парапета, но искаше да е по-незабележимо, да няма проблеми с комшии или общината.
Последна промяна от Evgeniy на вт сеп 17, 2013 3:01 pm, променено общо 2 пъти.
Evgeniy - майстор
jordanvass написа:
Моят слънчев колектор от бирени кутийки е почти готов. Нетната площ на колектора е 3,75квм, 330 кенчета от бира в 30 тръби по 11 броя. Остана да измисля как да прикрепя въздуховодите и да направя отвън кутията с вентилаторите. Мисля да използвам етрополски вентилатор 220В, 46 вата (150х150х55мм). Колекторът е доста големичък и не зная дали само един вентилатор ще ми е достатъчен. Затова смятам да сложа два с разделно електрозахранване, пък да включвам после колкото ми трябват. Тук обаче ми възниква един въпрос: Ако пусна само единия, няма ли спреният вентилатор да ми дава "на късо" въздушния поток и той да минава обратно между неподвижните перки и по този начин да пречи на работещия вентилатор? Ако ги разположа пък последователно, тогава спреният ще създава допълнително съпротивление. Мисля за някаква клапа или капаче, но не ми се иска да излизам вън да човъркам по колектора всеки ден. Как е решен този въпрос в кухненските аспиратори с по 2 мотора? Или излишно се плаша, че спреният вентилатор ще пречи въобще? Може ли някой да помогне със съвет? Благодаря предварително.
Значи първо да определим целите и задачите :). И аз бях в тези чудения, когато разбрах, че последователното свързване увеличава налягането при същия дебит, а паралелното увеличава дебита, при същото налягане. Така, че ако нямаш дълъг въздушен път и съпротивления, главната ти цел е повече дебит.
Не мисля, че има смисъл от регулиране за да пускаш един или два вентилатора, макар че има и двускоростни.
Усвоената енергия е произведение от температурната разлика и затопления обем. Колкото е по-малка температурната разлика пък, толкова по малки загуби имаш, така че по-голям дебит на по-ниска температура е само печалба. Канадците не затоплят с повече от 40 градуса входящия въздух. Като си има термостат, остави ги двата да работят в паралел. Като падне под 40 градуса панела, ще се изключат докато пак се стопли.

Вентилатора, който си избрал ми се струва слабичък. Разгледай внимателно характеристиките дебит/налягане на различните модели.
Аз ще изграждам скоро подобен колектор около 4 кв. м. и ще заложа повече на вентилатора. По късно ще пиша какъв ще избера.
jordanvass - майстор
Колега Evgeniy, благодаря за разумния и аргументиран коментар. Срещу такъв трудно може да се възрази. И все пак не мога да се съглася с всичко.
За вентилатора е ясно, че има и много по-мощни и по-производителни, но аз си признавам, че изборът ми е на принципа "това имам - това слагам". И без туй разходите по това отопление доста надвишиха първоначално предвидения бюджет, а предстоят и още, така че засега други вентилатори няма да купувам. Пък и идеята на това отопление е да се направи максимално евтино.
По отношение на описаните от теб взаимовръзки между температура, дебит на въздуха и КПД - те са ми известни и по тях няма никакъв спор. На пръв поглед изборът на по-мощен вентилатор на принципа "колкото повече - толкова повече" изглежда безалтернативен. Обаче: това е така, ако не се съобразяваш с процесите в стаята. Големият дебит на въздуха води до по-голям КПД, но пък създава течение, към което са чувствителни доста хора. И колкото е по-голям дебитът, толкова е по-студено течението. Не винаги е нужно да изцедим максимума от такъв слънчев колектор. Със сигурност има доста слънчеви и топли дни, когато и половината производителност на колектора би била достатъчна. Тогава защо да надуваме максимален дебит и да си създаваме студени течения, когато един по-малък дебит с по-топъл въздух би бил достатъчен в такива дни? Как мислиш, случайно ли във всеки климатик са предвидили възможност да регулираш оборотите на вентилатора? Защо да не го надуем до дупка и да хванем висок КПД, м? Та затуй смятам, че ще ми е по-удобно, ако мога да променям дебита. Затова и въпросът ми беше ще си пречат ли двата вентилатора, ако работи само единият. Благодаря все пак за споделения опит. Бъди здрав!
ivanovbg - майстор
Евгени, принципно донякъде си прав, но въздуха м/у плексигласа и кутийките се нагрява, а не се ползва. Пробвай да премериш температурата на вътрешнната страна и я сравни със външната. То кутийката е прекалено тънка. За опит нагрей я от едната страна със запалка и виж как се стопля срещуположната. Нагънатата ламарина като на моята сушилня е също толкова ефективна от положението на слънцето като вълните от кутийките.

Иначе на мен ми предстои изолация да правя на южната страна и си мисля да я направя по следната схема. Черното е стената, зеленото е изолацията и ще я облепя отвън с алуминиево фолио за печене за да отразява топлината обратно към ламарината. Доста е лъскаво от едната страна. Червеното е ламарина от плаки, синьото е стъкло. От всички експерименти дето правих се оказа че ламарината се нагрява до най висока температура зад стъкло. От друга страна пък стъклото е доста топлопроводящо...Абе ще го мисля по късно, защото пък поликарбоната не се запотява толкова. От вентилатори няма да има нужда - евентуално само клапи с малко електроника за да не изстива когато няма слънце. На едната стая стената ми е около 15 квадрата, а прозореца не е повече от 2,5. Не съм правил сметка дали ще ми излезе на сметка. Все пак спестявам мрежа, мазилка ...Една плака е 0,4м2 и струва 1 лев. Дали ще е стъкло или друго...

Та приемам още идеи.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (10.25 KиБ) Видяна 3406 пъти
Evgeniy - майстор
jordanvass написа:
Със сигурност има доста слънчеви и топли дни, когато и половината производителност на колектора би била достатъчна. Тогава защо да надуваме максимален дебит и да си създаваме студени течения, когато един по-малък дебит с по-топъл въздух би бил достатъчен в такива дни? Как мислиш, случайно ли във всеки климатик са предвидили възможност да регулираш оборотите на вентилатора? Защо да не го надуем до дупка и да хванем висок КПД, м? Та затуй смятам, че ще ми е по-удобно, ако мога да променям дебита. Затова и въпросът ми беше ще си пречат ли двата вентилатора, ако работи само единият. Благодаря все пак за споделения опит. Бъди здрав!
Jordan,
Разликата тук е в мощността. Един климатик има 4-6 Киловата топлинна мощност, която има нужда от регулиране. Тук не можем да постигнем повече от 200-250 вата на квадрат и аз силно се съмнявам, че ако вън не е +18 или +20 градуса половината производителност ще е достатъчна, поне от няколкогодишния ми опит с моя.

За течението, също донякъде си прав само. Защото наблюденията за течение, което се получава при климатиците е обусловено от вентилаторна система с около 1 метър перка и дебит 600 до 800 куб. метра на час. С твоя вентилатор едва ли ще досигнеш 100 куб.м.
Тани - модератор
ivanovbg написа:
Евгени, принципно донякъде си прав, но въздуха м/у плексигласа и кутийките се нагрява, а не се ползва. Пробвай да премериш температурата на вътрешнната страна и я сравни със външната. То кутийката е прекалено тънка. За опит нагрей я от едната страна със запалка и виж как се стопля срещуположната. Нагънатата ламарина като на моята сушилня е също толкова ефективна от положението на слънцето като вълните от кутийките.
Иванов, при първоначален поглед на системата си прав, но ако се замислиш за процесите които протичат в системата, ще видиш, че няма да получиш кой знае колко мощност при топло време, а при студено слънчево време, мощността ще е дори по-малка, отколкото ако въздуха се движи само в кутийките/под ламарината. Не случайно опитите ти показват, че зад стъкло, ламарината се нагрява най-много. Така е защото стъклото задържа горещия въздух, който се нагрява от ламарината, да отиде в атмосферата. Така се продотвратява конвекцията, защото на мястото на нагретия въздух , който е отлетял нагоре ще постъпи студен, които ще охлади ламарината защото ще поеме част от енергията. Ако обаче по изкуствен начин - с вентилатор обдухваме от другата страна ламарината със скорост по-голяма от естествената конвекция, то ще отнемем по-голямата част от енергията и за конвекция няма да има енергия, следователно няма смисъл да обдухваме и от другата страна на ламарината, защото там няма енергия!
Втората роля на стъклото е , да създаде топлоизолиращ прозрачен въздушен слой, които да позволи създаването на голяма температурна разлика с околната температура. Това позволява нагряването на ламарината от слънцето до 50-60°С, когато температурата навън е да речем -20°С . Ако го няма стъклото, ламарината няма да може да се нагрее толкова, заради съприкосновението си със студения въздух - кондукция. Самото стъкло почти не предпазва и това може да се провери, като се залепи стъклото за ламарината без да се остави въздушен слой. Ако изкуствено раздвижим въздуха между ламарината и стъклото и навън е минус 20°, то в зависимост от скоростта на въздуха и интензивността на слънчевите лъчи, може да успеем да си вкараме въздух с температура минус 15°С . Затова обдухването на стъклото не ми се струва добра идея! Дори в студен и ветровит ден, при колекторите описани в темата, добива ще е по-малък отколкото в по-студен, но не толкова ветровит ден :wink:
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: