• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Изолация на ограждащите стоманобетонови елементи с XPS като оставащ кофраж http://building.dow.com/europe/bg/appli ... hermal.htm Аз съм фен на вароциментовата и гипсова мазилка.За всеки вид покривно покритие има минимален и максимален наклон което го дава производителя.
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
12 за вътрешни.
Аз бих сложил и 25 см за повечето вътрешни - за да ме разбереш трябва да застанеш на някои строеж до зид 12 см и 25 см и леко да ги почукаш,да се облегнеш, да ги разгледаш..... - тогава ще ме разбереш за какво говоря.
boqnkov написа:
Трябва ли да се съобразява нещо по време на грубия строеж
Трябва да се съобразиш по време на проекта.
boqnkov написа:
За вътре - гипс картон без конструкция или вароциментова мазилка?
Вароциментова е по-доброто, но за направи си сам гипскартно е по-лесен и приятен.
boqnkov написа:
Колко е максимално допустимия наклон, така че и да си се запази естетическата визия на къщата (да не стане като къщата на баба Яга)?
Няма универсален отговор - чертаеш го в чертеж разрез и на 3Д и разбираш кое е най-доброто с няколко проби. Внимавай с наклоните - визията едно на ръка, но таванското ти може да стане някои безсмислен комин с 5-6 метра височина. Таванското става функционално с повдигане на надзида основно а не с наклона на покрива. За керемиди не ти препоръчвам повече от 30-40 градуса че ще трябва да ги укрепваш.
boqnkov написа:
@Tsilkov: може ли някакви линкове с картинки да добия представа
На кое ти трябват линкове и картинки?
ArturDent - Почти Безобиден
boqnkov написа:
Колко е максимално допустимия наклон, така че и да си се запази естетическата визия на къщата (да не стане като къщата на баба Яга)?
Tsilkov написа:
Няма универсален отговор - чертаеш го в чертеж разрез и на 3Д и разбираш кое е най-доброто с няколко проби. Внимавай с наклоните - визията едно на ръка, но таванското ти може да стане някои безсмислен комин с 5-6 метра височина. Таванското става функционално с повдигане на надзида основно а не с наклона на покрива. За керемиди не ти препоръчвам повече от 30-40 градуса че ще трябва да ги укрепваш.
И аз да добавя нещо - наистина по-голяма височина на таванското можеш доста по-ефективно да постигнеш с увеличаването на надзида. И то ще се увеличи навсякъде, а не само в средата. Предполагам че по проект имаш поне два реда тухли + бетонен пояс, което е към 70 см. Още два реда тухли нагоре и става 120 см в края и към 2.2 м при билото (зависи от наклона).
НО, доколкото разбрах документите ти вече са подадени в общината. Общо взето, доста се държи на кота било, която ти променяш. Ако искаш абсолютно всичко да ти е наред - трябва да променяш проект. Другият вариант е да "стимулираш" геодезиста който идва на акт.12. Лицензираните геодезисти са частни фирми/лица (обикновено 1 фирма, 1 човек). Ти ги наемаш и плащаш. Може пък случайно да "сбърка" с 50 см. надолу.
Предполагам с конструктора, който осъществява авторския надзор няма да имаш проблем с повдигането на надзида, освен ако не е алчен за пари и иска да преработваш проекта.

Иначе законови пречки няма да повдигнеш, сигурно са ти разрешили да стоиш до 10 м, а ти във никакъв случай не ги надвишаваш. Другото е въпрос на пари, за преработка на проекта и такси в общината и най-вече време, пак за преработка на проекта + общината, над месец.
boqnkov - специалист
Повдигането на надзида ще оскъпи ли с много строежа? Доколкото гледам къщи се прави бетонен пояс над плочата и е въпрос на вкус колко реда тухли ще сложиш между тях. На тавана няма да има нито стени, нито прегради. Просто иксам да ползвам повече място, защото двора ми е малък. Наклон от 30 градуса ми харесва.
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Повдигането на надзида ще оскъпи ли с много строежа?
Не повече отколкото ако увеличиш наклона.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
boqnkov написа:
Повдигането на надзида ще оскъпи ли с много строежа?
Не повече отколкото ако увеличиш наклона.
Даже по-малко.
При по-голям наклон ще имаш по-голям покрив като площ.
PCL82 - майстор
Без да съм конструктор, според мен при покривите се прави една честа грешка. Цялата покривна конструкция стъпва на пояс, носен само от няколко реда тухли четворки, а понякога и пояс няма. Четворките трябва да са само пълнеж, а пояса да се носи от колонки.
boqnkov - специалист
PCL82 написа:
Без да съм конструктор, според мен при покривите се прави една честа грешка. Цялата покривна конструкция стъпва на пояс, носен само от няколко реда тухли четворки, а понякога и пояс няма. Четворките трябва да са само пълнеж, а пояса да се носи от колонки.
Не съм виждал този тип грешка. Която и къща да съм загледал си има бетонен пояс с колони и тухли за пълнеж.
Георгиев - специалист
Поясът не носи нищо. Покривът се носи от столиците които посредством поповете или пък направо (лежащите столици) предават товарите на конструкцията на сградата... каквато и да е тя.
PCL82 - майстор
Как да не носи нищо поясът, нали най долната столица ляга върху него, а ребрата са заковани върху нея. Там се пада най-голямото тегло, после следва междинната столица с нейните попове, а билната не носи почти нищо. Съответно и билните попове са по скоро монтажни отколкото носещи.

Пиша това защото в миналото покривните конструкции не са влизали в проекта за конструкцията, а са се правили по майсторски терк, според архитектурния план.

Така на моята вила, строена 72г. има конструктивни планове за конструкцията, но всичко приключва до втора плоча. От там нататък са носещи сетени от единични тухли, без пояс и директно лежащ дървен покрив. Не е имало проблем с носенето, но баща ми е усетил как при силен вятър леко покривът се е повдигнал и се е върнал после на място. Затова покривът трябва да е анкериран, а не просто захлупен!
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: