• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 23
Всичко за този вид строителство.
VLADO66 - майстор
За вентилацията-може би я вмъкнах асоциативно щото при една сграда минала успешно blow test требе въздуха който изкараш да го вземеш от някъде :)
bulhomes2 - майстор
Абе и другите неща не ти ги разбрах. Кое те правело затворник и защо?!?
valio2007 - специалист
Цилков съгласен съм с теб за баланса, но при Христо ми се вижда крайност, а не баланс. И това ме кара да питам кое го тика в тази посока. А отговора може и да е прост: скука, мания, изследователски дух и ........
estqwerty - специалист
благодаря за инфото за вентилаторчето.

какво стана с топлинния акумулатор от пост 1? монтиран ли е вече? колко литра е ?
hristo_qn - специалист
Бях на къмпинг до Китен и там нямах интернет цяло лято - в клипчето за вентилатора приспособен за въздушна клапа започвам с това, че е на фирмата Тангра. Трябва само да се влезе в страницата им и да се разгледа. Танра предлага и следгаранционно обслужване на единствената им част - мяхчето, което задвижва жалюзите. Цената му е 18 лв. Освен него друго няма какво да се поврежда.

- Въобще не съм тънкообиден даже ме изкефи базика за ненормално дебелите ми стени и в същия базикчийски стил отговорих. Дори обратно искам конструктивна критика, която да ме накара да премисля всеки детайл отново, особено за земния топлообменник, така че смело ме критикувайте аз ще се опитам да ви аргументирам и ако вашето мнение надделее ще ми е от полза.

- Относно това дали е изгодна тази инвестиция и кога ще се изплати, споменава се цифра за 200 години, излагам моята позиция. Цялостния проект ми излезе около 5000 лв, тъй като той не е подробно обследван за пасивна сграда и аз не мога да кажа, че след време ще съм собственик на такава сграда, въпреки че се старая максимално да се приближа до този стандарт. Цялостната цена на строежа от първа копка до втория етаж по сключен договор със строителя ми излезе 27 800 лв., което включва всичко - труд, материали, изкоп и механизация. От моя страна бяха закупени само тръбите за канализацията и въздуховодите Ф-200, които монтирах под основите. Преразхода в бетон за целия строеж ми беше 6 кубика и едно малко изменение в проекта за още 2000 лв. Изненадващо скъпо ми излезе покрива и двата подпокривни етажа, около 25 000 лв, но тук повечето СМР-та са с напълно завършен вид, както от фасадата, така и от вътре. До пълното завършване на покрива предвиждам още 6000 лв. Тук е мястото да кажа не правете такъв покрив - много е скъп! Изолацията на основите съм я показал в по-стари постове със снимки ми излезе около 4000 лв. Реших да я направя по този начин, а не с полиеритан, понеже строежа е в денивилация от 15% наклон - архитектурно и по-красиво е сградата да е в хоризонтал. Освен това в горния си край е леко вкопана. Така или иначе от двете надлъжни страни трябваше да се направят площадки от по 3 м, а също и отводняване. Изолацията, която направих от 50 см беше най-евтиния вариант.

- Употребени бяха 3 тира вата и 1 тир стериопор. За ватата платих само транспорта, а за стериопора дадох само 400 лв. Беше втора употреба на блокове от по 15 и 10 см от стара яхта и разглобени военни фургони с голяма плътност и здравина. Около 1500 лв. отидоха за торби и подреждане. Това са огромни количества, целия ми двор беше запълнен. За остъкляване, инпрегнационни материали, бои, лакове, пяни и силикони още около 10 000 лв. До момента външната ми фасада е 70% готова без боята. Сумарно всичко това е около 75 000 лв.

- Остава ми ел., ВиК, мазане отвътре, 3 бани, стълбище и 5 тераси. Все още не е завършен земния топлообменник и не е положен 20-тонния буфер.

Засега строежа е изгоден!!!

Прикачен файл

DSC_5588.JPG 50 см изолация на основите, 50 см вентилационен канал и хоризонтална площадка 3 метра
Последна промяна от hristo_qn на пон сеп 16, 2013 11:55 pm, променено общо 1 път.
hristo_qn - специалист
Попаднах на много изгодна оферта за пластинчат топлообменник шведско производство Alfa Laval CB 52 - 30 М. Потърсих информация в нета, но не можах да разбера каква му е мощността. Ако някой от вас може ми помогне с изчисления, дали е достатъчен за 50 кв.м. плоски селективни панели?

Благодаря ви предварително :)
Tsilkov - майстор
hristo_qn написа:
Цялостния проект ми излезе около 5000 лв, тъй като той не е подробно обследван за пасивна сграда
Той и за пасивна пак толкова щеше да ти струва :)
hristo_qn - специалист
Tsilkov написа:
hristo_qn написа:
Цялостния проект ми излезе около 5000 лв, тъй като той не е подробно обследван за пасивна сграда
Той и за пасивна пак толкова щеше да ти струва :)
Разгънатата ми площ е 230 кв. метра. Целият ми проект с всички части излезе 4700. Истина ли е, че и проект за пасивна сграда е долу горе същата стойност. Преди 4 години бях разпитал тук таме и цифрата беше стряскаща.
Tsilkov - майстор
hristo_qn написа:
Истина ли е, че и проект за пасивна сграда е долу горе същата стойност.
В общи линии - да.
hristo_qn написа:
Преди 4 години бях разпитал тук таме и цифрата беше стряскаща.
Най-вероятно си чувал цифри включващи т.н. авторски надзор - то няма как проектанта да ти идва поне веднъж седмично на обекта и цената да е 20 лв./м2. Тия 4700 лева които си платил не вярвам че проектантите ти (архиеткт и конструктор най вече) идват на обекта при всяко важно СМР, а втория (конструктора) предполагам ти таксува едни 50 лв. за идване на актуването на армировките.
Освен това може да са ти казвали сума със сртифициране или просто някои да е бил по-лаком от необходимото.
bulhomes2 - майстор
А защо трябва да идва архитекта всяка седмица (авторския надзор) и да му плащам за това? И аз виках коструктора да си приеме арматурата на всяка плоча (20 лв) и накрая го увиках, че ми хартиса 1-1,5 тона арматура. Никой не ме е карал да го викам, аз исках да съм сигурен, че всичко е ОК. И к'во накрая - той ги е смятал, той ги е приемал, а аз съм си купил сума и железа да ми пречат и ръждясват... Че и съм му платил за това... Пак се ядосвам като се сетя...
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 23

Тема "Пасивна къща в строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: