• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mir4oto - специалист
А някой знае ли, кое е по - добре за панела: стъкло или ивичест поликарбонат, някъде е познат и като лексан. Стъклото е с доказана устойчивотст на УВ - лъчи, но доколкото знам, поликарбоната е с по - големи топлоизолацаионни свойства и пропускал повече лъчи от инфрачервения спектър. Та въпроса ми е някой правил ли е опит с два еднакви панела, но покрити с двата материала поставени при идентични условия?
ivanovbg - майстор
Тани, наскоро сътворих това: viewtopic.php?f=18&t=44013&start=60
Температурата която постигам е около 84градуса независимо от вятъра когато е съвсем затворено. В момента съм му монтирал и комин около 2 метра висок и поддържа около 50. Така четох за сушилните. Досега е перфектно. Та на него пробвах различни прозрачни материали - поликарбонат и плексиглас, но със стъклото (оригиналното от прозореца) си е най добре топлинния добив. Единствено лошото е че сутрин винаги е с конденз. Комина играе ролята и на вентилатор. Доста тяга има.
ivanovbg - майстор
mir4oto написа:
А някой знае ли, кое е по - добре за панела: стъкло или ивичест поликарбонат, някъде е познат и като лексан. Стъклото е с доказана устойчивотст на УВ - лъчи, но доколкото знам, поликарбоната е с по - големи топлоизолацаионни свойства и пропускал повече лъчи от инфрачервения спектър. Та въпроса ми е някой правил ли е опит с два еднакви панела, но покрити с двата материала поставени при идентични условия?
Не знам какво пишат,но спирките едва ли биха ги правили от поликарбонат ако пропускаха повече инфрачервените лъчи. Аз имам чувството че даже прави сянка :)
Evgeniy - майстор
Да, ефекта на стъклопакета - слой неподвижен въздух е търсено и добро решение.

Канадците използват плътен поликарбонат, наистина му дават много голяма пропускливост. Най евтиният, който успях да намеря е 24 лв за квадрат за 2 мм.

А по спирките са или матирани или цветни...
Evgeniy - майстор
Иванов,
Браво за решението за слънчева стена. Това е много добро решение и ще ти е голям плюс.
В една книга за соларната енергия има дадена такава къща, като зад голяма стъклена стена има боадисана в черно бетонна стена. Зимата горната и долната клапа са отворени и въздуха циркулира, а бетона даже акумулира. Лятото горната се затваря и се отваря към външния въздух, а в другия край на стаята се отваря клапа към север. така се получава естествена вентилация, защото затопления въздух засмуква свеж.

Виж и това клипче, ако не си го гледал и обърни внимание колко големи отвори трябват за пасивна система:
http://www.youtube.com/watch?v=N6QOZGgbj-g
ivanovbg - майстор
Evgeniy написа:
Иванов,
Браво за решението за слънчева стена. Това е много добро решение и ще ти е голям плюс...
От твоите уста в божиите уши :-D

Иначе поликарбоната не е много по скъп http://espeho.com/stakla/ceni-stykla
jordanvass - майстор
Evgeniy написа:
С твоя вентилатор едва ли ще досигнеш 100 куб.м.
Колега, не зная как ги смяташ на око тия обеми, но според завода производител този вентилатор ВА16/2 има дебит 240 м3/ч. С два такива в паралел, тоест 480 куб.м/ч и имайки предвид доста голямото сечение на моите 30 тръби в паралел, мисля, че притесненията за течение в стаята съвсем не са без основание. Но нека го пусна да работи и тогава ще говорим пак по този въпрос. Сега наистина мога само да гадая.
Evgeniy - майстор
Колега,
Не напразно ти препоръчах:
Evgeniy написа:
Разгледай внимателно характеристиките дебит/налягане на различните модели.
Ето ги за твоя вентилатор:
Прикачен файл:
BA16_2.JPG
BA16_2.JPG (103 KиБ) Видяна 2388 пъти
240 м3/ч са при вентилатор висящ във въздуха свободно.

При неминуемите загуби ще се получат налягания, които намаляват значително дебита. Както виждаш от графиката при 40 Паскала само отиваме на 120, а на 80 дебита е само 60м3/ч.

Говоря от опит, защото аз имам 2 подобни в паралел но имам дълъг вуздушен път.
ivanovbg - майстор
jordanvass написа:
Evgeniy написа:
С твоя вентилатор едва ли ще досигнеш 100 куб.м.
Колега, не зная как ги смяташ на око тия обеми, но според завода производител този вентилатор ВА16/2 има дебит 240 м3/ч. С два такива в паралел, тоест 480 куб.м/ч и имайки предвид доста голямото сечение на моите 30 тръби в паралел, мисля, че притесненията за течение в стаята съвсем не са без основание. Но нека го пусна да работи и тогава ще говорим пак по този въпрос. Сега наистина мога само да гадая.
Скоростта на въздуха в кутийките ще е около 1,5м/сек при дебит 480м3/ч.
jordanvass - майстор
Колега Евгени, разглеждането на тези диаграми за мен би имало практически смисъл само ако ми предстои избор на вентилатори. Както вече ти обясних, пред мен такъв избор не стои и аз ще използвам това, което имам, приемайки всички рискове от неудачния си избор, каквото и да стане. Аз само се учудих как толкова категорично сметна какъв дебит би се получил в моя случай, без да знаеш нито колко дълъг ми е тръбният път, нито какви тръби смятам да използвам, нито под какъв ъгъл са разположени вентилаторите спрямо тръбите, нито как са ми пробити кенчетата и още куп други подробности, вляещи пряко на въздушния поток.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: