• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Още малко сметки. 200вата/м2 (да реечем че толкова можем да оползотворим) могат да вдигнат температурата на приблизително 800кубика въздух с 1 градус за 1 час. Та излиза че за да имаш 20С разлика през всеки квадрат за час трябва да минат 40м2 въздух. Та ако умножиш площта на колектора по 40 ще видиш какъв трябва да ти е дебита на вентилаторите за да придобиеш с 20 градуса по топъл въздух.

Може и да греша,но може и да съм прав :?
Evgeniy - майстор
Йордане,
Не съм ги смятал категорчно - думите ми са "едва ли"... Просто тези вентилатори много лесно "клякат" при получаване някакво пневматично съпротивление. Разбира се, че думите ми са предположение.
При по-големи дебити е хубаво да има филтър, който да спира образуването на прах. Той също е съпротивление.
За сравнение 80 Паскала са 8 мм воден стълб. Ако вземеш прозрачен шлаух с вода на U и надуеш от другата страна, за да се вдигне на 8мм, ще усетиш при какво налягане хипотетичните заводски 240м3 стават 60.

Извинявай, ако с нещо съм те засегнал. Похвално е това, което правиш и то ще допринесе немалка полза.
saraneron - специалист
Кой тип колектор е по-ефективен ,онзи с течност или този за който става въпрос в темата при еднаква площ?
ivanovbg - майстор
И двата са почти с еднаква ефективност. Имай предвид че 10% разлика в ефективността не е кой знае какво като топлинен добив и лесно се компенсира. Докато във цена разликата е голяма.
nakatasan - специалист
bip написа:
...

Какво мислите за варианта панелът да е хоризонтално и въздухът да минава последователно през всички кутийки? Ако кутийките са с дупки по дъното вместо без дъно тогава триенето няма ли да е голямо и да е нужен доста мощен вентилатор? Примерно ако са 64 кутийки.
Изображение
Здравейте, според мен така както е показано въздушния поток да минава през всички тръби последователно е по-добрият вариант. Някой пробвал ли е по този начин?
Започвам и аз да събирам кутийки.
ivanovbg - майстор
Става, ако материалите с които го направиш издържат 200градуса.
Evgeniy - майстор
Има много причини това да не се прави.
Ако прочетеш малко по-нагоре сметките на Иванов, излиза че за около 2кв. м. колектор е добре да има дебит около 80 куб. метра. При отвор на дъното на кутийката 4.5см. дори и при напълно изрязано дъно ще се получи поток с 14 метра в секунда, което е немислимо.

Има и други причини. Не винаги високата температура на изхода е предимство.
ivanovbg - майстор
Евгени, каква е разликата на температурите вход изход на твоята? Гледам че са 15 реда по 7 кутийки.
nakatasan - специалист
ivanovbg написа:
Става, ако материалите с които го направиш издържат 200градуса.
200 градуса къде да става?
На мен лично идеята да има общ обем в който е поместен вентилатора да вкарва въздух, респективно да изкарва въздух не ми харесва. Ще кажа защо не ми харесва. До колкото зная, флуида в случая въздуха както електричеството и топлината се опитват да минат през най-ниско съпротивление. И в тази връзка, въздухът ще се стреми да мине през тръбите които са най-близо до вентилатора, а които са крайни, защото пътя е по-дълъг, може изобщо да не мине. Това е само мое предположение, измервания и изчисления не съм правил. Но ако е вярно, това доста влошава ефективността. Да прави се, защото е евтино и лесно за изработка.
А когато е последователно, ще не ще въздуха минава през всички тръби и загряването е максимално.
За ограничаване на температурата на изхода, може да се изчисли и да се подбере по-малък бой кутийки. Или да се промени скоростта на вентилатора или дебита. Според мен, колкото по-бързо се движи този въздух, толкова по-бавно ще се загрява, защото конвекцията е постоянен процес, а когато въздухът премине бързо, няма да има достатъчно време да се загрее. ТА по този начин може да се ограничи загряването на изходящия въздух. Но за по-точни данни, трябва да се сметне или да се процедира по метода "проба-грешка". Сега се чудя от къде да събера алуминиеви кутийки. По спомен имам някъде 1 бр. :sad:
ivanovbg - майстор
Ако разликата в температурата на колектора на Евгени м/у вход изход е 30 градуса и като се има в предвид че са само 7 кутийки се пада затопляне по около 4+ градуса на кутийка. Та 64 кутийки ... Е над 160-180С няма как да се вдигне.

А иначе въздуха си минава от всякъде. Преди да си го запушил от едната страна надуй в тръбата от другата и гледай.
Това с по голямата скорост... Немаш си на представа какъв орган ще си направиш.

Казах ти да си купиш алуминиеви плаки от някоя печатница. 0,6х0,7метра за 1 лев. А и лесно става. Изхвърлени прозорци около блоковете колкото искаш. Това с бирените кутийки е слабо според мен.

Ако пък твърдо си решил с кутийки... :? Ще помагам! Взимай кенчетата и да идвам да ги опразниме :partyman:
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: