Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
gogitko - специалист
Не си създавай излишни илюзии.Почти всеки ден работя със HCl разредена и неразредена и доста съм разливал върху бетона и там си е оставала пък нито една дупка не се е отворила от 10 г. досега.Първоначално малко шуми и кипи и толкоз спира. Огасва се и се изпарява.
Arfy - помощник
Kислол - киселинно почистващ препарат на базата на солна киселина. Използва се за почистване на фаянс, порцелан, и всички останали повърхности в банята и тоалетната, устойчиви на киселини.
Така пише в интернет, а и цената му не е голяма - стотинки за литър, освен това не е толкова агресивен, като техническата солна киселина, все-пак е за битови нужди.

Днес пробвах върху една замазка, на открито разбира се.
Първо разлях едно кръгло петно и го оставих да си "работи".
След 10-тина минути, вече беше "изсъхнало" и с една отвертка изстъргах около 1мм от повърхността! Това което отделих беше предимно пясък! Трябваше ми четка за да го отмета. Стана лека тръпчинка, напълних я с препарат и след 10 мин. пак с отвертката и съм на 3-4 мм надолу! Вече мога да налея повече препарат, но спрях до тук, защото тази плоча ми трябва! Понеже беше на открито миризми не съм забелязал.

На теория цимента има алкален характер Ph от 11 до 13 а кислола - киселинен, при смесване настъпва неутрализация, като течността попива в порите на бетона и неутрализира свързващото вещество - цимента, като по този начин двете вещества взаимно се погасяват. Остава да се изстърже пълнежа и пак и пак...
невиждам как ще се замърси почвата отдолу. Освен това стомашните сокове на бозайниците съдържат и солна киселина...

Идеята ми е да се увеличи многократно корозията на бетона в определения участък и така да се пробие дупка в него.

За арматурата може "царска вода", след като ще се реже по химичен път! :)
Но може и с ножовка, разбира се.
bulhomes2 - майстор
Arfy, нали не пишеш от затвора?
ivanovbg - майстор
Arfy написа:
Освен това стомашните сокове на бозайниците съдържат и солна киселина...
Първо :drinkers: после да :vom: по редовно на едно и също място :idea:
професионал - специалист
Преди години укрепвахме факултета по журналистика, и там се наложи да къртим бетона от една зала с дебелина около 1,5м! Отначало пробвахме с един прахообразен продукт с име започващо с "Бент...." или "Бета...л" или нещо подобно, но при него трябва да се пробиват дупки (както при залагането на взрив) и да има свободен обем накъдето да се обрушват дупките след набъбването на материала, тоест една голяма празна дупка в средата и около нея множество малки, пълни със сместа - но това не се връзва с твоята концепция...! :? Накрая наехме една фирма за къртене и след 5-6 изгорени къртача от най-висок клас (най-лекия "оператор" на къртач беше 175кг.) работата беше свършена! :partyman:
stiv1961 - майстор
След 10-тина минути, вече беше "изсъхнало" и с една отвертка изстъргах около 1мм от повърхността! Това което отделих беше предимно пясък! Трябваше ми четка за да го отмета. Стана лека тръпчинка, напълних я с препарат и след 10 мин. пак с отвертката и съм на 3-4 мм надолу
Не се шашкай, след около 1000 минути ще ще пробиеш дупка в плоча с дебелина поне 20 санта :-D
ivanovbg - майстор
Е ако пише от затвора - време бол. Важното е да е тихо.
Arfy - помощник
Ами за 20-те минути, които съм споменал, конкретно за тази работа съм отделил неповече от 2, а през другото време съм се занимавал с други неща. Все-едно, като отлееш бетона и да стоиш при него, и да го чакаш докато втвърди! :) Освен това, колкото по-дълбока става дупката, толкова повече препарат може да налееш в нея естествено и времето за чакане ще се увеличи, но и дълбочината на проникване също. Освен това слаби препарати, бавни реакции са за предпочитане пред силни и опасни препарати и очаквания за бърз ефект. В човешкия организъм едвали има нещо концентрирано а си работи идеално.
Бетона зрее 21 дни и ми се струва наивно очакването процеса да се обърне за минути, освен ако не се използва груба сила.
ivanovbg - майстор
Еми действай тогава. И те съветвам да правиш дупката по размер на някое пластмасово шише без дъно, за да можеш да ограничиш разширяването на дупката. Имай в предвид че киселината не действа само вертикално, а и хоризонтално. По ръба на дъното ще слагаш восък, за да прилепва по добре към основата.

Интересно ми е с каква сонда ще вкараш в мазето :?
Мога да ти дам една идея. Засаждаш в дупката растение което прави дълбок и прав корен и не расте бързо на високо. От рода на палмите - примерно фурма. Ще трябва и малко изкуствено осветление. След няколко години като стане нужния диаметър го отрязваш, правиш ямка в корена и я пълниш с разтвор на калиев нитрат. И така една седмица. След месец го палиш и изгаря корена даже и под земята - няма нужда от кислород. На негово място мушкаш сондата и си ти. Така сондата ще е био и химио. :idea: :partyman:
stiv1961 - майстор
ivanovbg написа:
След няколко години като стане нужния диаметър го отрязваш, правиш ямка в корена и я пълниш с разтвор на калиев нитрат. И така една седмица. След месец го палиш и изгаря корена даже и под земята - няма нужда от кислород. На негово място мушкаш сондата и си ти.
Като каза корен да попитам извън темата- Пред нас имаше кестен, който отрязаха, но дънера остана да стърчи. Мога ли да ползвам този метод и от къде да намеря калиев нитрат?

Тема "Химическо пробиване на бетонна плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: