Не си създавай излишни илюзии.Почти всеки ден работя със HCl разредена и неразредена и доста съм разливал върху бетона и там си е оставала пък нито една дупка не се е отворила от 10 г. досега.Първоначално малко шуми и кипи и толкоз спира. Огасва се и се изпарява.
Така пише в интернет, а и цената му не е голяма - стотинки за литър, освен това не е толкова агресивен, като техническата солна киселина, все-пак е за битови нужди.
Днес пробвах върху една замазка, на открито разбира се.
Първо разлях едно кръгло петно и го оставих да си "работи".
След 10-тина минути, вече беше "изсъхнало" и с една отвертка изстъргах около 1мм от повърхността! Това което отделих беше предимно пясък! Трябваше ми четка за да го отмета. Стана лека тръпчинка, напълних я с препарат и след 10 мин. пак с отвертката и съм на 3-4 мм надолу! Вече мога да налея повече препарат, но спрях до тук, защото тази плоча ми трябва! Понеже беше на открито миризми не съм забелязал.
На теория цимента има алкален характер Ph от 11 до 13 а кислола - киселинен, при смесване настъпва неутрализация, като течността попива в порите на бетона и неутрализира свързващото вещество - цимента, като по този начин двете вещества взаимно се погасяват. Остава да се изстърже пълнежа и пак и пак...
невиждам как ще се замърси почвата отдолу. Освен това стомашните сокове на бозайниците съдържат и солна киселина...
Идеята ми е да се увеличи многократно корозията на бетона в определения участък и така да се пробие дупка в него.
За арматурата може "царска вода", след като ще се реже по химичен път!

Но може и с ножовка, разбира се.