Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Вентила си работи както трябва -тоест след загряване притваря отвора от байпаса а отваря от към радиаторите , това го прави периодично - ако дойде момент при който температурата на връщащата вода идваща от радиаторите е равна или по висока от фабричната настройка на вентила -то той е затворил отвора от байпаса .Това е нормална негова функция , ако от радиаторите започне да се връща вода с по ниска температура -вентила реагира веднага и започва да отваря от към байпаса и да стабилизира температурата постъпваща в котела .
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, както казах - зависи от марката и модела на вентила и затова трябва да се уточняват - при Термовар малкия кръг е винаги отворен и байпаса трябва да се дроселира
s_s1 - специалист
Сменям си котела и за да не вкарвам студена вода под 60С трябва да взема трипътен вентил. Съществуващата ми нсталация е на 1,5 цола, а ако взема такъв трипътен вентил е безбожна скъп. Мога ли да купя такъв с по-малък присъединителен размер без това да ми създаде проблем?

И какъв вентил марка/модел да си купя?
syncho - майстор
С принудителна циркулация ли ти е системата или с естествена? Каква мощност ти е котела?
шоп - майстор
s_s1 купи ли вече котел?

ако и изводите на котела са 1.5 цола или по-големи всяка редукция ще е една сериозна бариера с голямо местно съпротивление.

Ти си се ориентирал към котли 8-10000 лв с автоматиката и искаш да спестиш от трипътен. Аз не бих правил редукция.
VLADO66 - майстор
Лазаре-е-е,понеже каза че ще монтираш новия модел на Грейко/с двата шнека/ какво стана :? ,читава ли е :?
filmatoplo - майстор
1 цол (25) вентил стига за 25 -30 киловата котел .
s_s1 - специалист
syncho написа:
С принудителна циркулация ли ти е системата или с естествена? Каква мощност ти е котела?

С принудителна е в момента, но при липса на ел. захранване пак циркулира през отвора на помпата. Котела е с минималната мощност 15 кв., като през повечето време ще са ми необходими 4-9 кв, т.к инсталираната ми мощност на радиаторите е около 9 без да смятам тръбите.

Ориентирал съм се към котел, на финала съм, че у наше село днес темп. не се вдигна над 13С и вече си мирише на зима. Съседските комини пушат още от края на август, а в къщи вече темп падна на 18С.

Другата седмица ще пиша за избора си.
syncho - майстор
1" смесител ще ти свърши идеална работа.
s_s1 - специалист
syncho написа:
1" смесител ще ти свърши идеална работа.

На кой производител и от къде да си го купя?
Също стои въпроса с крановете, филтъра,автоматичните обезвъздушители, че за слънчевия си колектор купувах скъпи "италиянски от приятел и 3 крана дадоха фира-2 се спукаха корпусите им, на единия врътката. С пропилен гликол е системата и не са замръзвали, а автоматичните обезвъздушители изпускат и вода.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: