Много интересна и все по-често дискутирана тема.
digitalpr - специалист
Здравейте, в хола имам буков паркет, който преди седмица беше изциклен и лакиран. Проблема е че лака (еднокомпонентен, 3 ръце) като че ли не втрърди, а остана... как да кажа, мек. Нали знаете как по разни кебапчийници, дървените маси които са навън са едни лепкави и меки, а не твърди и гладки. Ей така остана паркета. На какво може да се дължи този проблем, според вас?
Spokoiniq - майстор
Грубо неспазване на технологичното време за съхнене на отделните ръце, и/или качеството на самия лак.
digitalpr - специалист
Предплагам че първото, не са го изчакали да изсъхне между ръцете. Ще се втвърди ли изобщо?
parketmilanov - специалист
или нискокачествен монокомпонентен паркетен лак тип дио маршал ,
но върху бук си стават относително прилична политура,но факта е че не може да се сравнява с усещането на двукомпонентен лак .който стои по коренно различен начин ,...иначе колегите са го казали най-вероятна причина хем евтин лак хем неспазване на технологията а има и още нещо прекалено много лак да е сложен ...също стои неестествено наслоено и меко ...като в заведенията ..../макар че там са предимно от чамов материал....
nasco2 - специалист
Ако грешката е в неизчакването между ръцете ще втърди, може да няма добро покритие, но ще втърди. Или е некачествен лака или ако е двукомпонентен не е сложен втърдител.
Chefo77 - майстор
nasco2 написа:
Ако грешката е в неизчакването между ръцете ще втърди, може да няма добро покритие, но ще втърди. Или е некачествен лака или ако е двукомпонентен не е сложен втърдител.
По-скоро е сложен малко втвърдител. Преди години по телефона имах такъв казус - двукомпонентен лак нанесен без да се сложи втората част. 2-3 седмици след това лепнел като влезеш. Пратих циклачи, но не успяха да го свалят - задръствал веднага шкурката. Та мисълта ми е, че ако не е сложен втория компонент дали изобщо щеше да втвърди най-горния слой?
digitalpr - специалист
Лака е еднокомпонентен, в първия пост съм написал.
Chefo77 - майстор
Извинявам се за недоглеждането!
Еднокомпонентните лакове също се нуждаят от добро разбъркване преди употреба, защото образуват утайка. Изобщо няма да ме учуди, ако това са го пропуснали.
nasco2 - специалист
Chefo77 написа:
Та мисълта ми е, че ако не е сложен втория компонент дали изобщо щеше да втвърди най-горния слой?

Имах такъв случай за 40 дни не стана. Опитах с финишен слой с много втърдител но пак не се получи, наложи се циклене, мдаааа, доста шкурка замина, но има и чалъм все пак, ако пак ти се наложи пиши едно лично.
ZMeyGorianin - майстор
Не съм специалист и не мога да дам съвет в случая, но ще подсетя какво би трябвало да се направи. Сигурно се продават малки разфасовки от лака-на парче от паркета се нанася от него според технологията и се гледа ефекта. Така се спестяват по-големи главоболия! При условие обаче, че си лакираме сами!

Тема "Проблем след лакиране на паркет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: