От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте колеги, надявам се тук да получа информация по въпроса, понеже много се трудих и сега това е голяма спънка.Значи моторчетата от чистачки са 2, напълно еднакви и въртят поредица от зъбни колелета обаче единия малко забавя или другия малко забързва не знам!Става въпрос за мн малка разлика понеже не се забелязва докато ги гледам, но не след дълга работа(15 сек) едните зъбни колела се разминават с другите.Включил съм ги на по-бавната скорост.вътре не знам дали е с реостат и дали се различават двата реостата в моторите но иначе те са напълно еднакви от еднакви автомобили Пежо. Ето и снимка да видите какво съм направил.Идеята ми е да оеднаквя оборотите им, а и ще ми е нужен и реверс.Търсих във форума теми но не можах да се ориентирам.

Прикачен файл

DSC00588.JPG
hidrazin - майстор
Не знам какво точно си решил да правиш ама на тези моторчета трудно ще им докараш абсолютно еднакви обороти. То зависи и колко еднакви искаш да са де ама като гледам че се притесняваш за няколко зъба след 15 секунди работа говори че търсиш висока точност. С такива моторчета няма как да стане или по-точно ще е много трудно. Ще трябват и датчици за оборотите.
Ако споделиш какво точно си решил да сътвориш може да получиш и по-адекватни решения.
:partyman:
Идеята е за робот 6 крака.3 от едната и 3 от другата.Ако оборотите са еднакви върви на пред но ако се различават почва да се върти.
ivanovbg - майстор
Предполагам ще е крачешт робот. То правилно ти е казал Хидразин - няма как да ги докараш еднаки оборотите лесно, но ако го направиш да коригира въртенето на всеки мотор през няколко крачки може и да тръгне.

П.П. Изпреварил си ме :)
Много трудно взе да става.. но искам да стане
hidrazin - майстор
Оооохххх... Нищо няма да казвам. Ще ти препоръчам да попрочетеш доста неща от тук и тогава да почваш да конструираш. Желая ти успех.
http://www.robotics-bg.com/forum/index.php
:partyman:
ivanovbg - майстор
Единия вариант е да надупчиш някое от колелата и с оптрон да следиш оборотите и да ги коригираш. Другия вариант е с датчици на хол да следят зъбите и от там да взимаш сигнала. Какво мислиш за управление?

Когато бях пионерче :) направихме едно чисто механично да се движи направо. Просто едното моторче като направи цикъла спираше и пускаше другото. 10метра почти права линия :-D В моторчетата е заложен изключвател.
За управление можеш да помислиш за намаляване и увеличаване размера на крачките с преместване на подпорките на краката примерно. Ако ги направиш подвижни ще стане и управляемо само с едно серво моторче.
fox_vt - майстор
Както казаха трудна работа без да се следят обороти ил стъпки да речем.Аз ако бях на твое място бих установил кой точно мотор избързва и дали винаги само той бърза.След това започваш да добавяш резистори към него като стойноста им ще бъде доста малка, а мощноста им значителна.Можеш да пробваш с кантал за първо време.Другият вариант е да го захранваш с два отделни захранващи блока които се регулират.Проблема на всичко е че даже и да успееш да натаманиш всичко да работи добре,без датчици и прочие пак ще има разминаване но след по дълго време работа.Иначе успех ти желая много интересна и проста конструкция си направил,като я подкараш може да добавиш дистанционно което да променя напрежението на левия и десния мотор и така да го управляваш :wink:
ivanovbg - майстор
Друг вариант да не мислиш толкова за реглаж на оборотите е да преправиш всичко така, че да имаш едно моторче за задвижване :idea:
fox_vt - майстор
Ама няма да може да завива когато достигне фаза-аз искам нещо повече от бръмбара ми :wink:

Тема "Регулиране на оборотите на моторче от чистачки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: