• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 23
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
А защо трябва да идва архитекта всяка седмица (авторския надзор) и да му плащам за това?
Дали ще ти идва до обекта архитекта или не си е изцяло твои избор - просто предполагам че такива оферти е гледал Христо. Специално от темата на Христо е очевадно че е щял да се справи и без да му дива проектанта на обекта - той всяко нещо го обмисля и не пести усилия да прочете, осмисли и направи нещо.
bulhomes2 написа:
Никой не ме е карал да го викам,
Никой не те е карал да го викаш - ама специално за конструктора актовете с които си узаконяваш сградата направо си те задължават. То никои не ти е почукал на врата да те накара и технически да имаш - ама си имал.
bulhomes2 написа:
а аз съм си купил сума и железа да ми пречат и ръждясват...
Еми такъв конструктор си си взел/ си попаднал.
stivemaster - майстор
На какви хора плащате не знам, ако има техник на обекта изобщо ,да не сложат цялата арматура си е чудна картинка ,ама пък конструктора който си подпише кофража и не забележи липсите ...... по добре да не го коментирам изобщо.
hristo_qn - специалист
Дъщеря ми учеше в американския в Благоевград и живееше в новия им корпус за който се твърдеше че е по стандартите за пасивна сграда. Многократно съм бил там и наистина отоплението и охлаждането в стаите е само с климатизация, в общите части има и конвектори марка Дайкин. От строителния бранш в Благоевград отрекоха, че това е пасивна сграда и в този контекст коментираха изграждането на истинска пасивна къща собственост на местен бизнесмен. Коментара беше, че там постоянно има контрол от целия проектантски екип и всички СМР-та се разглеждали под лупа - несъмнено цената тук е друга, но става въпрос за бизнесмен.
VLADO66 - майстор
Проблема не е толкова в контрола по СМР.Високите предложени цени са т.нар."отказваща оферта"-просто не им се занимава с детайли и обследване.Особено през бума на строителството.
hristo_qn - специалист
Посочената в клипа байпасна клапа е направена от Младен Раднев телефона му е: 0894 30 95 61.

http://www.youtube.com/watch?v=gRtRq6Sw ... e=youtu.be
Tsilkov - майстор
hristo_qn написа:
От строителния бранш в Благоевград отрекоха, че това е пасивна сграда
Правилно са отрекли. Няма как (или поне няма смисъл) сградата да има конвектори и да е пасивна. Замисълът на пасивната сграда е да дадеш пари за изолация, но да спестиш от това че няма да изграждаш специализирана отоплителна система(конвектори, подово......).
hristo_qn написа:
там постоянно има контрол от целия проектантски екип и всички СМР-та се разглеждали под лупа
Ако се замислиш ти правиш точно същото нещо за твоята къща и просто вършиш работата на проектантите :wink: В нормалния случей обаче хората не могат/ не искат/ не им се занимава с тази дейност и за това така се е случило в цитирания от теб пример.
Препоръка за чисто пасивна сграда от строител няма да чуеш (това не значи че няма да се съгласи да я работи) защото той ще вземе същите пари, но има обективни показатели по които се следи качеството и изплъзване няма.
hristo_qn написа:
байпасна клапа
Предполагам е ползван сервомотр. Добре е да знаеш че има два вида сервомотори - за 12 часова работа в денонощието (за офиси сгради например) и за 24 часова и разликата в цената им е двойна.
Tsilkov - майстор
Tsilkov написа:
bulhomes2 написа:
а аз съм си купил сума и железа да ми пречат и ръждясват...
Еми такъв конструктор си си взел/ си попаднал.
Ето какво остана при мен:
Изображение
Малко повече бигли и няколко основни железа от сбъркани колони(които ще влезнат в оградата). Конструкторката обаче ми беше направила детайлни чертежи :prayer: без лафове от сорта "то това ще се реши на място" и строителя (бригада с началник) си правеше труда да го поглежда от време на време :prayer: . За технически ръководител се подписвах аз на актовете, но на практика нямаше такъв на строежа - обикновенно практиката е той да заявява железата.
bulhomes2 - майстор
Не ми се ще да обръщам темата в подробности колко съм недоволен от строителите си, но строих с фирма, с договор, фактури, ДДС, технически ръководител, както казах - плащах и на конструктора да идва, даже се обаждах на една надзорничка да я наемам (не е задължителна), но ми каза, че на практика само подписвала актове, без да им "пили" на главите. Ако ти интересно - http://forum.imoti.net/read.php?17,2956 ... msg-295601
И тук - http://forum.imoti.net/read.php?17,2954 ... msg-295437
nakatasan - специалист
bulhomes2, Ако не сте доволен от качеството на строителство, защо не ги осъдиш или да сезираш Агенцията за защита на потребителя? За останалия метал и тухли, сигурен ли си, че не са сложили колкото трябва, а това което е останало е в повече? Има едно поверие "Ако не остане, няма да стигне".
bulhomes2 - майстор
То беше преди 3 години това. Нямам идея защо ми останаха толкова железа. Пратих конструктивните планове на Хелиос и по тях ми докараха един ТИР с железа. Теглата отговаряха на проекта. Ама пак казвам - темата е за къщата на Христо. Отклонението беше за проектантските услуги - кое не е задължително и има ли нужда...
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 23

Тема "Пасивна къща в строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: