Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Проходной выключатель - девиаторен ключ
http://www.electrik.info/main/praktika/ ... eniya.html
спаренный выключатель = кръстат ключ
Кики - специалист
fikata написа:
Интересно е,че главният прекъсвач на таблото е двуполюсен /фаза и работна нула/ при трипроводна инсталация L N PE
http://dostypno-o-remonte.com/wp-conten ... shhita.jpg
Другото интересно е че всички контакти са навързани на една ДТЗ 30mA.
jekasus - майстор
todortv написа:
А, някой виждал ли е руски девиаторен ключ?
Аз не съм.
Не само видях, ама и монтирах :-D Има ги в магазините :-D И контакти със защитни пластини има, разлика с такива без е 20-30 рубли(1-1.5 лв.) И бойлери вече монтират.
Кики написа:
fikata написа:
Интересно е,че главният прекъсвач на таблото е двуполюсен /фаза и работна нула/ при трипроводна инсталация L N PE
http://dostypno-o-remonte.com/wp-conten ... shhita.jpg
Другото интересно е че всички контакти са навързани на една ДТЗ 30mA.
Забележи, че слагат 3х6мм2 за котлоните.
От проекта на апартамента в Москва.
Прикачен файл:
розетки.png
розетки.png (17.7 KиБ) Видяна 3558 пъти
Прикачен файл:
диф.png
диф.png (5.79 KиБ) Видяна 3558 пъти
Кики - специалист
Забелязвам също че посочват марката на предпазители и ДТЗ които трябва да се монтират, и стриктно ли се спазва? Този кабел ВВГ да не е онова тяхното плоско СВТ?
jekasus - майстор
Кабела, да, руски аналог на СВТ и е много-много по-лесен за работа :-D
За стрикното спазване не знам, ама и аз не исках да мисля излишно и закупих предпазители, както са по проекта за едни скромни 1000 лв. :-D
Кики - специалист
Че писали и ABB Германия, сакън ако са френски или португалски няма да стане.
8180 - майстор
Аз пък забелязах, че за ДТЗ пишат "Автоматичен диференциален изключвател", което ми изглежда по коректно спрямо нашия "дефектен ток", а и дребен спор мина някъде тези дни.

За нашата "спайка" Джеки да каже. Там май е "скрутка", която се споява евентуално.

Не бих казал, че е "отчайващо" положението при руснаците вече, като гледам и проектите - колегата писа, че не беше луксозен имота май. Едно време наши електроуреди се окомплектоваха специално с "Шуко" контакти за там. :)
Не ми изглежда лошо прекъсването на двата работни проводника при трипроводна инсталация.
Вижда ми се една допълнителна защита от "простотии" в свързване на осветлението - кой не е намирал прекъсване на нулата към лампа. Ако защитният е жълто-зелен само последен глупак ще го сгреши.
Сдвоеният главен прекъсвач също - рядко, но се е случвало "обръщане" на фаза/нула от Енергото.
Естествено - всичко това е по-скъпо.
jekasus - майстор
8180 написа:
Не бих казал, че е "отчайващо" положението при руснаците вече, като гледам и проектите - колегата писа, че не беше луксозен имота май. Едно време наши електроуреди се окомплектоваха специално с "Шуко" контакти за там. :)
Щепсел шуко не влиза в стар советски контакт :-D
Още си ползвам 25-30 годишен разклонител.
Прикачен файл:
DSC_0747.jpg
DSC_0747.jpg (71.51 KиБ) Видяна 3526 пъти
Спайка, усукване, скрутка е едно и също :-D и спора по руските форуми, дали е сигурна връзка е същ :-D
PCL82 - майстор
8180 написа:
Едно време наши електроуреди се окомплектоваха специално с "Шуко" контакти за там. :)
Te хубаво са им изпращали контакти, ама къде са свързвали защитните пластини, като инсталациите им не са били пригодни за зануляване, а не са имали трети защитен проводник.

Да не би за водопровода, без ДТЗ!?

Аз се натъкнах на обратния случай съветска ютия фабрично внесена в България с двупроводен шнур и щепсел 6А с фабрично отрязани канали за защитните пластини на шуко контакт.
На планката за закрепване на кабела вътре в ютията имаше щанцован отвор без резба но със символ заземяване. Трябваше само да се нареже резба М3, да се сложи винт и трипроводен шнур.

Явно е имало износ и с трипроводни шнурове, но са знаели, че за нашия пазар може и да не се престарават.
hidrazin - майстор
jekasus написа:
Щепсел шуко не влиза в стар советски контакт :-D
Увлазя след леко вмешателство по бакелита с малко по-голяма бургия от старите дупки. Имам няколко такива удължителя. Поне пластините и пружините вътре държат и не са както новите боклуци по нашите пазари. Ей тоя го ползвам средата на 90-те. :lol:
Прикачен файл:
PICT00621.jpg
:partyman:

Тема "Свързване готварска печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: