• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
fu4ko - специалист
Аз пък тук http://sunservice-bg.com/ намерих най евтини на дребно.Вероятно за повече количества ще е още по надолу цената.Даже цените бяха малко по надолу,но когато се заговори за митата,панелите малко поскъпнаха.На пале излизат по евтино ама какво да го правя това пале,като не ми трябва толко.Според мен цените все още са малко високи,но за 1-2 панела и мрежов инвертор за собствена консумация мисля е поносимо.Пък и два акумулатора на 24 волта мисля,че не е много оскъпяващо да изкарат допълнително и панелите да не работят на празно,когато има излишък,а енергията да отива в акумулаторите.
hidrazin - майстор
И какво му е евтиното? Отиват над 83 цента за ват. Пък и то сайта им един ... Даже не може да видиш кой е производителя. А докараш ли го до акумулатори няма избиване/възвръщане на инвестицията. Вътре си с двата крака.
:partyman:
stivemaster - майстор
Тани приятелю, да си жив и здрав само да поясня, че аз химия не употребявам .Опитвам, почти като тебе само биричка, но пък редовно макар, че да опитвам ,да опитвам колко да опитвам, около 2.5 литра и толкова.Ти като гледам на колко места можеш да бъдеш за една вечер, сякаш ме минаваш и дано не те спрат някъде катаджии.
Откак започнахме да забелязваме кризата ,живота ми а предполагам и на много от вас,се движи на такива обороти и с такива перипетии, че по 20 пъти на ден мислено крещя рефрена от песента на Слави Трифонов - "Нямам време да живея........." Така че да ти отговарям ли по колко километра бягам на ден и колко медитирам ?

Относно бъдещето на енергетиката както у нас пък и по света ,както и относно необходимостта от втора АЕЦ ,знаеш че мнението ми почти изцяло съвпада с твоето ,както впрочем и с това на именити анализатори ,ниво на което подчертавам не съм ,просто обичам да се информирам, от колкото е възможно по авторитетен източник.
fu4ko - специалист
hidrazin написа:
И какво му е евтиното? Отиват над 83 цента за ват. Пък и то сайта им един ... Даже не може да видиш кой е производителя. А докараш ли го до акумулатори няма избиване/възвръщане на инвестицията. Вътре си с двата крака.
Ами по евтини не намерих на дребно.Два акумулатора по 40-50А с контролер не мисля че е много.3а мен си съм решил така да го направя.И да няма акумулатори,тогава къде да съхранявам излишната енергия?
ivanovbg - майстор
Мамини златни :-D Пак почнахте АЕЦ - цигари :lol:
Истината е една - в пазарната икономика трябва да харчиш, за да имаш. Ето изгледайте това: http://hdbox.bg/w/uc-a40edf6d?set_accept=1 и сменете стоките с тока. Хидразине, копнах го от едно твое мнение, но ми хареса и го изгледах цялото.

И докато за стоките можем да обвиняваме инженерите, че така ги измислят,то тока си е такъв по природа: не го ли харчиш на момента - губиш го.
hidrazin - майстор
Оууу... Не. Никакви АЕЦ-цигари. Мисля че отдавна си изяснихме позициите. :-D Моята за сега си е същата но искрено ми се иска да я променя. Да ама за сега никакъв шанс. Просто ми се иска да предпазя fu4ko от необмислени "инвестиции".
А инженерите не чак толкова виновни. Да не забравяме че те са само изпълнители на нечии желания. Ако един откаже друг ще го направи. Също като при мен - налага ми се често да посещавам един от най-големите фотоволтаични паркове. :)
fu4ko - специалист
hidrazin написа:
Оууу... Не. Никакви АЕЦ-цигари. Мисля че отдавна си изяснихме позициите. :-D Моята за сега си е същата но искрено ми се иска да я променя. Да ама за сега никакъв шанс. Просто ми се иска да предпазя fu4ko от необмислени "инвестиции".
А инженерите не чак толкова виновни. Да не забравяме че те са само изпълнители на нечии желания. Ако един откаже друг ще го направи. Също като при мен - налага ми се често да посещавам един от най-големите фотоволтаични паркове. :)
Инвестицията е направена в инвертор и панел ама треа още мощност.Май си закъснял с предпазването :-D :partyman:
hidrazin - майстор
Ами ако поне те спася от купуване на акумулатори пак ще е файда. :)
ivanovbg - майстор
На човек насила можеш само да му вземеш нещо - не можеш да му дадеш. Еле пък акъл. То основното в тази слънчева и вятърна енергетика е липсата на всякакво изплащане. Особено от този дето духа.... :-D

Помниш ли снимките дето публикува Тани? Тези дето се търкаляха по земята. Ми то разликата между тях и кой да е от нас е кило-две ракия :wink:

Та като цяло икономиката определя енергетиката и битието съзнанието! Сега казваме: Защо са ни ресурси като нямаме икономика? А утре ще казваме: Как да направим икономика като нямаме ресурси? И така кръга се затваря и ни става все по стегнато около врата. За съжаление...остава само :partyman:
Тани - модератор
ivanovbg написа:
Истината е една - в пазарната икономика трябва да харчиш, за да имаш. Ето изгледайте това: http://hdbox.bg/w/uc-a40edf6d?set_accept=1 и сменете стоките с тока. Хидразине, копнах го от едно твое мнение, но ми хареса и го изгледах цялото.
Ако това си разбрал от филма, явно нищо не си разбрал! Пусна ли му субтитрите, за да разбереш за какво иде реч? Тук viewtopic.php?f=39&t=34110 сме коментирали филмчето, ако искаш пиши и там.

Ето обаче още едно филмче, което вече потвърждава тезата ти, че трябва да харчиш, че да имаш :

Защо богатите стават все по - богати, а бедните - по - бедни

Вярно трябва да харчиш, но не за каквото ти скимне, а за активи. Оставям те сам да прецениш, дали тока или фотоволтаика е актив! От това зависи дали ти ще подпомагаш пазарната икономика, или тя тебе! Всеки си харчи парите които печели, но едни забогатяват от това, а някои помагат на други да забогатеят. Всеки ИМА ИЗБОР и точно това е идеята на темата. Да обсъдим изборите. Както се вижда от филма, дори форума и знанията придобити в него са актив. За разлика от парите обаче, знанията не преминават от един човек в друг, а се мултиплицират. Всяка споделена мисъл, се размножава всеки път, когато някой я прочете за първи път.
ivanovbg написа:
Та като цяло икономиката определя енергетиката и битието съзнанието! Сега казваме: Защо са ни ресурси като нямаме икономика? А утре ще казваме: Как да направим икономика като нямаме ресурси? И така кръга се затваря и ни става все по стегнато около врата. За съжаление...остава само :partyman:

С част от мнението съм съгласен. Повечето българи разсъждават точно както си описал - песимистично. Не мога да се съглася обаче, че ни остава само :partyman: . Това е най-лесния път, но не е нито единствения, нито правилния. Винаги ИМАМЕ ИЗБОР и бъдещето зависи от ДНЕШНИТЕ избори. Може да идем в кръчмата/ на площада и да се оплакваме колко сме зле по описаната вече схема и да обясняваме как кръга се затваря и ни става все по стегнато около врата, или можем да НАПРАВИМ НЕЩО ДНЕС , за да имаме ние и децата ни утре. Филмчето абсолютно ясно показва защо бедните ще стават още по-бедни - защото не купуват активи с парите си, а пасиви. Тази тема, а и доста други ясно го показват. Когато се заговори за активи - знания, здраве, пасивен бизнес, професионални инструменти, повечето хора казват - това не е за мен, не ми трябва, аз искам да си давам парите за еднодневки, данъци, лекарства, алкохол и цигари, за да съм щастлив. Не казвам, че са направили лош избор, всеки сам си преценява , но ако са направили САМИ своя избор, не трябва да обвиняват за последствията НЯКОЙ ДРУГ! Каквото посееш, това ще пожънеш!

Офтопик
stivemaster написа:
Тани приятелю, да си жив и здрав само да поясня, че аз химия не употребявам .Опитвам, почти като тебе само биричка, но пък редовно макар, че да опитвам ,да опитвам колко да опитвам, около 2.5 литра и толкова.Ти като гледам на колко места можеш да бъдеш за една вечер, сякаш ме минаваш и дано не те спрат някъде катаджии.
Употребяваш химия разбира се! Ако не осигуриш H2O на организма си няколко дни, ще умреш :wink: Всяка напитка или храна която поемаш, ти набавя различни химични елементи за тялото. Дори когато се къпеш и дишаш - също! Като казах по-горе, че съвременния човек набляга повече на химическата страна, имам предвид, че се набляга на храната и напитките , като грижа за тялото , хапчетата , като грижа за здравето, алкохол, цигари и наркотици, като грижа за настроението и духа и т.н. Това е най-лесния начин и находчивите бизнесмени са направили цели индустрии за химическото задоволяване на човешките нужди. Обаче, за да е здраво човешкото тяло, се нуждае от движение, подходяща химия (чист въздух, чиста вода, естествени витамини, минерали и аминокиселини ). Трябва и позитивно настроение и релакс. Тогава човек се чувства щастлив, без нужда от химична подкрепа!
Лично аз съм почти винаги усмихнат без да ми е нужна химия, за да го постигна. Смятам, че човек трябва да опита от всичко, което му предложи живота ПО МАЛКО, за да има база за сравнение и да може да си изгради различни гледни точки. Иначе се получава " От Искъро по-длибоко нема и от Витоша по-високо нема! " А като ти покажат снимка на жираф може да кажеш :"Е па такова животно нема"

Като казвам "да опитам" имам предвид точно да опитам. Където и да идем с компанията, поръчваме от всичко , което виждаме за първи път и/или е по местна рецепта. Двата ликьора ги опитахме 6 човека. Малиновия го биваше и ни хареса, но вишновия имаше дъх на костилки. Опитахме и "габровски шоколад" на Етъра, защото миналата година като ходихме нямаше такъв артикул и повече няма да повторим, но вече знам какво е. В Трявна освен живите бири , опитахме и "Пелмени" , които също не бих си поръчал повторно, защото са пикантни за моя вкус. В същото време, обаче мога да говоря за всички тези вкусове от личен опит и ако ме питат няма да казвам " Пък тате ми разказа как един негов колега видял един човек ял геврек и било много вкусно" Не съм казал, че съм шофирал, въпреки, че наистина карах една от колите, така че не виждам причина за учудване, дори да съм пил алкохол. Един от основните принципи обаче е, да не пия ,когато шофирам. Може да питаш Велси, че пих зелен чай в Търново. Също така може да потвърди, че си говорихме и къде сме били и какво сме опитвали. Щом си Тома Неверни мога и снимков материал да покажа, но нямам навик да снимам по маси, освен ако някой не направи някоя магария та ликьорите не са попаднали в кадър. Повече обичам да правя такива снимки:
Прикачен файл:
P1630358.JPG
Все пак има снимка на кафе на пясък в старинното кафене, където бяха и ликьорите:
Прикачен файл:
P1630330.JPG
Трявна:
Прикачен файл:
P1630478.JPG
Прикачен файл:
P1630490.JPG
Това е специален подарък за Шотик! Някъде около Дряново. Заради него я снимах:
Прикачен файл:
P1630500-1.JPG
Както писах, нямам навик да снимам по кафетата, а и бяхме на 3 метра от поне 20 полицая, които стреляха с калашниците по време на зарята и надали щяха да приемат с ентусиазъм идеята да ги снимам. Затова нямам снимка с Велси. Пък преди това не се сетих да се снимаме! Ето снимки след това:
Прикачен файл:
P1630528.JPG
Прикачен файл:
P1630539-1.JPG
stivemaster написа:
Ти като гледам на колко места можеш да бъдеш за една вечер, сякаш ме минаваш
Аз съм човек, чиято дума си тежи на мястото и ако съм казал, че съм направил нещо, значи наистина съм го направил и другия път наистина можеш да повярваш, че е така. Дори може да съм спестил нещо от скромност. Винаги мога да докажа думите си!
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: