• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 34
Всичко за този вид строителство.
valentyno - напреднал
Здравейте на всички, нов съм във форума и до скоро не се осмелявах да пиша и да задавам въпроси, защото си нямам и ни най-малка представа за строителство, но все пак с риск да разгневя "някои" хора ще си споделя мъката тук (защото просто не знам къде). На скоро си купих апартамент тухлен, среден етаж, но е краен т.е. има две външни стени и сега след като се затопля искам да го ремонтирам, но не знам как? За това исках да чета из форума пък дано взема решение, но уви колкото повече чета, толкова повече се обърквам и дезориентирам! Искам топло изолация или саниране не знам как се казва правилно, а може и да са две различни неща, ВЪТРЕШНА ЛИ ДА БЪДЕ ИЛИ ВЪНШНА? Нямам средства и за двете, та исках да прочета, кой е по-добрия вариант, но уви тук нищо не намирам, само таблици и спорове,...! Извинете ме за невежеството ми, но все пак нали за това са форумите, за да се учим едни от други, поправете ме ако греша.

Валентин Андреев
valio2007 - специалист
Вътрешната е за предпочитане при вили или места, които се обитават рядко и се предпочита бързото затопляне с малък разход на енергия.
Външната е за твоя случай. Топлиш и стените така те компенсират резките промени при слънчевите печалби или печалби от домакински дейности. Бавно се затопля, но и бавно изтива.
gechev - специалист
Вальо, първо питаш комшиите смятат ли да санират сградата по законен път тоест искат ли да има сградата енергиен паспорт. Ако са съгласни да действате няма да се налага за едно нещо да плащаш 2 пъти.
Tsilkov - майстор
Ето една снимка от монтаж на 20 см изолация от експандиран полистирен EPS80 при нискоенергийна сграда:
Изображение
Въпросът как се монтира 20 см.(че и повече) изолация е нещо като онзи стар лаф "Как се ебе очилата жена - махаш очилата и ебеш", но все пак:
1. Поръчваш си директно от производителя необходимите парчета които ти лягат и по-евтино
2. Лепи се стандартно на ивици и топки в средата (Упътване - http://termoflex.bg/filebank/att_15.pdf). Монтажниците се оплакваха че трябвало да режат повече с триона :lol: , но пък неравностите в конструкцията се обират лесно - не е като да слагаш 5 санта и горе конструкцията като е крива с 4 да се чудиш как да скриеш от клиента че има там само 1 санта стиропор :lol:
3. Дюбелите са малко по терсене, но специално за до 20 см изолация се намират на цена до към 1 лев (май вече и доста под ама не ми казват). За по-големи дебелини вече цената скача неприлично над 2-3 лева, но мисля скоро и това ще се промени(ако не се е променило).

Ето и от друг ъгъл:
Изображение
Тани - модератор
А какви дюбели ще се ползват? Това ми бе основна спънка за дебелина над 10 см.
Tsilkov - майстор
Не знам точен модел на дюбелите - на тази от снимката предстои да ги слагат. Ето снимка от една сграда пак с 20 см изолация която беше монтирана преди 2-3 години http://termoflex.bg/?p=109&l=1 - дюбел с метален пирон. Като сложат и на тази дюбелите ще ги снимам.
Морозов - специалист
Здравейте,искам да споделя едно мое скромно наблюдение ,относно изолациите.ВСИЧКО Е ДОБРЕ ИЗМИСЛЕНА МАНИПОЛАЦИЯ.Пример веднага,в гр.Копривщица,да сте видяли изолирана къща...,така,моята къща е 2-етажа+сутерен около 250кв.м.сутерена е изграден от 1,5 решетачни тухли-около 40см.зид,които е само ФУГИРАН,2та етажа са изолирани с 3см.фибран от вътре+2см мазилка+25см тухла+стирур3см+5см вата и сайдинг окло45см.всичко :? . В сутерена Т. ЦЕЛОГОДИШНО Е 15-18С,БЕЗ ОТОПЛЕНИЕ :finga: а на етажите е добре само зимата и лятото :? при положение че,са заворени прозорците...ПРОЛЕТ И ЕСЕН вътре е студено :partyman: и въпросът Ми е ,СТАРИТЕ МАЙСТОРИ или добър маркетингов ТРИК :butthead:п.п. моията къща е в северната част на софия :razz:
Тани - модератор
Всъщност разликата между старите майстори и тебе е ... че са мисели и са използвали утвърдени строителни системи. В долната част на къщата си с перфектната строетелна система - дебел еднороден зид, които освен добра топлоизолация, също так ти предлага и добра акумулираща способност на стените, което минимизира температурните амплитуди в помещението. Също така, паропропускливостта е много добра и се елиминират условията за конденз, освен ако си допуснал термомостове заради бетонните елементи. На горните етажи обаче, си омешал така строителните системи, че си отнел всички предимства на тухления зид и всичко написано за долния етаж, важи, но с обратна сила. Получила се е приказката за орел, рак и щука.

ПП по една случайност сам изкарал една цяла есен в Копривщица и съм спал в два хотела и една квартира, всичките старо (много старо) строителство. Ами никъде не беше топло и комфортно. А миналата година, видях да оскерняват фасадата на един магазин по главната улица с доста дебел стиропор. Следващия път като ходиш може да провериш. Не вярвам да е единствен, но това съм видял с очите си.
Tsilkov - майстор
Тани написа:
Ами никъде не беше топло и комфортно.
Аз имам същите наблюдения и то не само от Копривщица, ама реших да не ги споделям за да не тръгнат да ме хокат че съм пристрастен (пък и то то къща до къща има разлика сериозна ако ще и с едни и същи технологии да са).

Като влезнеш отвън на минусова температура и вятър с дебелите дрехи в едно помещение което дори е около нула градуса и ти се струва горещо - ама я изкарай един ден облечен по тениска, чехли и слипове да видиш как е :lol:
Морозов написа:
В сутерена Т. ЦЕЛОГОДИШНО Е 15-18С,БЕЗ ОТОПЛЕНИЕ
Еми ако нямаш изолация към сутерена и го топлиш :idea: Не се ли замисляш че зимата на -10 тая топлина от 15 градуса няма от къде да дойде? Ама ти си ги разправяй в махалата ще ти фанат вяра и ще ти завидят.

За това каква глупотевина си направил на горния си етаж Тани ти спомена - няма да ти разяснявам подробно защото ще се обидиш, ама при теб явно минават търговските трикове.
Tsilkov - майстор
Последната седмица се занимавах малко с проектирането на сграда (клиентски център) на едно от енергоразпределителните дружества. Та тия господа си плащат тока на себе си, топлят се с климатици и сградата се ползва по 8 часа на ден с доста по-ниска температура от жилище с много хора и компютри които да излъчват топлина. В същото време изискването им (за всички сгради в България) е минимум 16 см. топлоизолация от екструдиран пенополистирол :wink: Хубаво е всички "Хитър Петровци" дето си слагат по 5 см незнайни изолационни материали и не вярват на цифрите които пиша, да се позамислят върху този неслучаен факт.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 34

Тема "Изолация на стените" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: