Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
khrist - специалист
Темата исках да я пусна преди 3 години, но имаше проблеми с регистрацията, после ме завъртяха други работи, както се казва по-добре късно, отколкото никога. Надявам се да е полезна.
Малко предистория, апартамента е в кооперация построена в собствен имот срещу обезщетение (имахме невероятния късмет да попаднем на изключително свестен инвеститор), петното не е голямо и апартаментите са съобразени с него. Като първо самостоятелно жилище исках да е най-доброто според финансите ми. Първата ми работа след одобрението на проекта, бе да намеря програма с която да проектирам вътрешното оформление, допадна ми "Better Homes and Gardens - Home Designer Suite 8", удобен интерфейс, прилично 3D и може да се слагат външни текстури взети от сайтовете на производителите.
Апартамента е със следното разположение.
Прикачен файл:
001.jpg
Хола е 6,50 на 3,30 и наблегнах основно на него. Първо защото ще е стаята в която основно ще се прекарва времето и второ ще е заедно с кухня.

Започнах да поставям мебелировка в различни варианти, просто за да си представя подредбата.
Първи вариант кухня с барплот.
Прикачен файл:
13.jpg
Прикачен файл:
15.jpg
Прикачен файл:
16.jpg
Още като видях първата визуализация и ми бръкна в мозъка, стаята буквално се смали, но бях длъжен да я покажа на половинката. По категорично "НЕ!" не бях чувал.

Трябваше да измисля начин, да вкарам кухнята в хола без да се натрапва и в същото време да разширя оптично стаята. Въртях, размествах, единственния начин бе кухнята да е по дължина без чупки.
Прикачен файл:
07.jpg
Все още се натрапваше като кухня, решетието беше, вградени ел. уреди. С кредитната карта в джоба започна дебненето на промоции. За учудващо кратко време се сдобихме с хладилник, фурна, котлони и аспиратор. Вече с размерите на уредите започнах изчистването на детайлите.
khrist - специалист
Изчислих размерите и при поставянето на ВиК и ел. инсталациите, посочих точно къде да са контактите, правата и обратната вода, също така лампите са изместени, за да са над масите.
Тук започна момента "Направи си сам". С жената бяхме готови да не жалим средства, но да направим апартамента както трябва и започна обикалянето по фирми. Направиха ме на идиот, от една страна цената за 3 метра кухня варираше от 2500 лв. до 3800 лв., на всичко отгоре ме убеждаваха да променям проекта както на тях им е удобно. Единствения вариант беше да хвана майстор, ръцете не ми са в гъза и реших, щом ще наемам човек да ми свърши работата, защо да не си я направя сам. Налазих форума и изчетох всичко написано по темите за кухни, после отпраших към фирмите за продажба и рязане на ПДЧ плоскости. Оказа се, че там си имат проектанти, които по размери изготвят пълен проект и всеки елемент е разпробит и изрязян машинно. Направо плеснах челото в тавана от радост. Купихме бутилковото и сушилката, за да имаме размерите и със схемите на уредите, седнахме при проектантката и изчистихме всичко до най-малкия детайл. Иска ми се да кажа фирмата, но май ще се сметне за реклама.
Кухнята.
Прикачен файл:
Shema2.jpg
Според форума, корпуса е добре да се направи от материали на КРОНОШПАН, а вратичките от ЕГЕР, докато течеше изготвянето на проекта подбрахме цветовете и вида на плоскостите, това е важно защото определя крайната цена. Забравих да добавя, че поръчах и секцията заедно с кухнята. След като одобрих проекта и цената, платих и ми връчиха подробен чертеж и списък с необходимите дибли, минификсове, панти и т.н., които закупих на момента. След по-малко от седмица се сдобих с палет нарязани плоскости, всичко беше все едно е купена готова кухня и секция от магазина.

3D пректа
Прикачен файл:
001.jpg
и готовата кухня
Прикачен файл:
002.jpg
Прикачен файл:
004.jpg
khrist - специалист
Холната част.
Прикачен файл:
IMGP5509.jpg
Прикачен файл:
IMGP5515.jpg
Масата до дивана в момента също е стъклена. Целта на стъклените маси е от една страна да вкарват светлина в дъното на стаята, от друга страна не "запушват" пространтсвото и наистина стаята изглежда по-голяма в сравнение с тези на другите етажи.
Сигурно е по-интересно колко ми е излязло всичко. По цени отпреди 3 години проектирането и изрязването на кухнята, секцията и материалите за сглобяването струваха около 1600 лв. Отне ми 3 седмици стаята да добие напълно завършен вид, помощник ми беше сина, инструментите бяха два винтоверта, две оверки и гумен чук + един перфоратор назаем за дюбелите.
Друг път ще покажа спалнята и детската.
smlxl - специалист
Супер! Няма много значение въпроса за парите при положение, че се е получил този резултат. Някои с десет пъти повече пари успяват да сътворят такъв кич, че после се чудиш как може да им го роди главата. Напълно споделям мнението ти за стъклените маси, наистина оптично увеличават стаята (или поне не я намаляват :) )
Делян - специалист
Кухнята наистина е станала хубава. Нямаш ли по-подробни снимки от монтажа. Уреди, механизми...
А цената не е главното, по-важно е удоволствието от свършената работа...
khrist - специалист
Благодаря за оценките. Целта на темата ми е да покажа, че е не е страшно сам човек да се наеме да направи нещо, особенно при съвременните технологии. В магазините за мебелен обков пък има всякакви глезотии.
Нямам снимки от самия процес на работа. Кухнята е от отделни модули. Хладилника, модул с мивката, бутилковото с печката, колоната с микровълновата, горе са два, аспиратора и сушилката с единичен шкаф.
Гърба между долните и горните шкафове е от гланцовия ЕГЕР, така горните шкафове стъпват на стабилна основа с дибли, а и се оказа изключително топлоустойчив и много лесно се чисти. Предвидил съм за миялна машина, но заради шума се отказахме да слагаме.
Прикачен файл:
IMGP5360.jpg
Прикачен файл:
IMGP5489.jpg
Прикачен файл:
IMGP5492.jpg
Прикачен файл:
005.jpg
005.jpg (78.5 KиБ) Видяна 4084 пъти
khrist - специалист
Спалнята и детската.
Начина за направа на леглата ги видях във форума. Наложи се рязане заради подматрачната рамка, но и така вече 3 години не е мръднало и не скърца. Гардеробите ги купих готови, просто ме домързя да ги чертая, размера пасна и бяха на промоция. За тези, които ще си правят или поръчват легло, задължително горния край на външната рамка го правете с дебел кант 2 мм, защото става заоблен и няма да си съдирате краката. Секцията и бюрото в детската са изцяло по идея на сина.

Спалня.
Прикачен файл:
1006.jpg
Прикачен файл:
IMGP5372.jpg
Прикачен файл:
IMGP5461.jpg
Прикачен файл:
IMGP5465.jpg
khrist - специалист
Детската.
Прикачен файл: