Всички въпроси за вилата.
lov - майстор
Това дворче с асмълъка го спретнаха 4 човека за има няма месец. Барабар с още няколко зида и барбекюто и навеса на среща. А камънака е сега ваден тъй че затворници и роби няма.
Просто у нас са забравени старите материали уж за по бързо и здраво.
А иначе кариерите за които споменах по горе са до самия асвалтов път. Който ходи към Тетевен може да ги види около с. Гложене. Даже преди когато работеха доста често спираха движението докато гръмнат взривовете да извадят камъка.
lov - майстор
Завчера минах по край въпросната кариери и им ударих едно кадро. Вижда се ясно как камъка е разслоен на пластове. Вади се така и после се доначупва според това за какво може да се ползва.По тънките пластове за павета по дебелите за бордюри или зидане на основи.
Един така бързо забравен занаят и нас защото решихме че с бетона става по хубаво и здраво но не винаги е така.

Прикачен файл

P1000366.JPG

Прикачен файл

P1000363.JPG
lov - майстор
То не е за убеждение. Просто ме е яд като видя бетонови истории на които не им е там мястото. Пък и на всичко отгоре те в место да вършат работа правят бели.
themask - специалист
lov написа:
Това дворче с асмълъка го спретнаха 4 човека за има няма месец. Барабар с още няколко зида и барбекюто и навеса на среща. А камънака е сега ваден тъй че затворници и роби няма.
А иначе кариерите за които споменах по горе са до самия асвалтов път. Който ходи към Тетевен може да ги види около с. Гложене. Даже преди когато работеха доста често спираха движението докато гръмнат взривовете да извадят камъка.
Можеш ли да кажеш откъде си взимал гранита за тези чудесии в двора? :) Трябва ми малко камик за шапки на оградата и настилки, и издирвам някое местенце, където няма да режат глави до кръста...
agro - специалист
Съживявам тази тема, защото ми се видя най-близко до въпроса, който ме интересува в момента. Питането ми е следното - с каква машина могат да се разрязват единични камъни /не плочи/ с разнообразна форма и размери. Например - искам да изрежа жлеб в безформен камък с ширина на жлеба 150 мм, дълбочина 100 мм и да е по цялата дължина на камъка. И това не за единичен камък, а за произволен брой - напр. 500 бр. камъни с произволна форма, малки и по-големи, с различни начини на изрязване. Рових из нет-а, но нищо не намерих, освен бегли загатвания за рязане с диамантено въже например. Трябва ми нещо с по-конкретни параметри и евентуално цена, не трябва да е с характеристики на машина за серийно производство, а колкото може по-любителска.
hidrazin - майстор
agro написа:
... не трябва да е с характеристики на машина за серийно производство, а колкото може по-любителска.
Голям си майтапчия. :lol:
http://www.10x.bg/portfolio/vodno-riazane/
За рязане с диамантено въже - няма и 20 000 и е твоя. :-D
http://www.onlinemashini.bg/sravni/mashina/1862/1863
:partyman:
lov - майстор
themask написа:
lov написа:
Можеш ли да кажеш откъде си взимал гранита за тези чудесии в двора? :) Трябва ми малко камик за шапки на оградата и настилки, и издирвам някое местенце, където няма да режат глави до кръста...
Малко късно видях питането :x но да си отговоря все пак. Снимките не са от България. Иначе камик там дал Господ повече даже от колкото им трябва.
agro - специалист
Щом няма- няма. Ще се режат значи с диамантения циркуляр. Все ми се щеше да е нещо като бензинопила за дърва с добавяне на вода. Идеята ми е лесно да обзидвам разни конструкции с камък, без да имам особени изисквания към формата на камъните. Да мога да обзидам лесно метална Н-образна колона например, имитирайки суха каменна зидария, без иззиданата колона да е с грамадно сечение, както би се получило при зидане с произволни камъни.
lov - майстор
То такива машини има дори съм я ползвал преди 5-6 години да прережа един зид, Машината е хускварна ако не ме лъже паметта. Разликата с обикновеннна бензинова резачка за дърва е само в дъската и веригата която е диамантена. Подава се вода от чешмата под налягане. Но какви са им точните параметри не знам но реже и бетон стига да няма арматура. Ако не забравя мога да питам собственика за подробности като се видим.

Тема "Цепене, рязане и обработка на варовик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: