Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
Хубави екземпляри. Като гледам имат към 4 сантиметра ако нещо не ме лъже снимката. :?
:partyman:
Тани - модератор
Толкова са :wink: Тези на снимката са по около 3см. Няма как да бъдат объркани с оса или каквото и да е било друго насекомо.
ZMeyGorianin - майстор
Цяло лято се борих с тази напаст на село! Най-вече чрез аерозоли. Има един, който мирише на нафта и е най- ефикасен. Някакъв жълт флакон. Вечер се събираха на външните лампи по 10-15 бр. След напръскване събирахме сутринта цяла лопатка. По някое време ми се стори, че намаляха. Преди да си тръгна оттам се качих на каратавана да сложа отрова за плъхове. На една вертикална дървена греда видях огромно гнездо-1м. високо на около 50 см. широко в горната част. Около него си бръмчаха гадовете. Не посмях да ги снимам дори, че пътя за отстъпление е само чрез скок от капандурата :shock:
Не знам как зимуват тези изроди! Дали през студения сезон спят и ще мога да ги ликвидирам без да ми видят сметката :?
Друг път съм пърлил по-малко гнездо с горелка и след това бой с лопатата, но с тези не знам как да действам!?
Последна промяна от ZMeyGorianin на ср сеп 25, 2013 10:51 am, променено общо 1 път.
marian1 - майстор
Не съм много вещ в тези неща, но ми идва следното - от някой битак си купи дрехи за химическа защита - едни гумирани, вземи тиксо или изолирбанд и ги залепи ако има процепи, за да не проникне някоя гад през някой процеп, ръкавици и противогаз е задължително :lol: . Бих се презастраховал с дебели дрехи под тази премяна и ще взема някой голям чувал, който ще обхване цялото гнездо - чакам тъмното, когато са се прибрали и нахлузвам чувала - не знам дали е тежко гнездото, ама ако не е ще го откъсна и ще завържа чувала - те сами ще си измрат - ако има река - мятай - но ако нямам как да се откъсне гнездото - помисли самия чувал да го омоташ -я с тиксо, я с тел, я с ластик, я с няколко пирона - да си остане на място и да си мрат в чувала - всичко според ситуацията ... е изчакай, може някой да го е правил вече и да даде някой по компетентен съвет - на мен това ми идва в главата сега :lol:
iivanov - майстор
Още като се появиш в тази премяна ще си си решил да наполовина проблема.Просто половината стършели ще умрат от ужас.Особено, ако им цъфнеш в тъмното. :-D
ZMeyGorianin - майстор
Абе майтапите се вие, но това лято изпожилиха сума ти народ. Цялото село беше пропищяло. На племенницата ми един и се завря в косата-добре, че успях да го перна-не с лопатата де :)
Тани - модератор
Това лято на вилата имахме същия проблем. Проблема бе решен за 2 лева и половин час. Даже си бях забравил инжекциите урбазон в къщи и съответно не предприех никакви рисковани действия, а и бях по тениска и джапанки.

Проследих от къде излизат гадините и се оказа, точно както при тебе, гнездото им бе в подпокривното пространство. Ако знаех това, бих действал още предната вечер и всичко щеше да бъде свършено за 5 минути и доста по-безопасно, но беше по обяд в жегата, когато са най-активни, а вечерта очаквахме гости от Благоевград и нито ставаше да им кажем да отложат гостуването, нито ни се рискуваше да оставим стършелите та действах. Мястото от където излизаха от сачака беше като летище и най-натовареното летище на което съм бил - Франкфурт с излитащи 12 самолета в минута, можеше само ряпа да яде пред гледката със стършелите. За да влязат в подпокривното пространство, първо кацаха на стената и с пълзене минаваха през един отвор. Първата ми цел бе там . Пръсках от 2 метра и се пазех само от пристигащите "самолети" защото излитащите нямаха шанс. Когато понамаляха, набрах смелост и приближих по-от близо за да мога да пръскам и през отвора в подпокривното пространство. Също така пръсках там и от други отвори , от които не излизаха стършели. След 20 минути се престраших да отворя капандурата , която беше в другия край, а не близо до гнездото и без да надничам горе, изпръсках останалото от спрея във подпокривното пространство. Ако съдя по написаното на опаковката, е било достатъчно да пръскам само 5-10 секунди за обема на цялото подпокривно, но аз изпръсках цял флакон. До вечерта почти изчезнаха, а сега вече няма и един стършел там. Като цяло намаляха и около джибрите дори, я се мернат 2-3 стършела, я не. А преди това беше страшно! Имам и клипове и ако представляват интерес бих ги качил. Добре че нашите бяха някакви питомни и не хапеха дори когато ги гониш с ръка! Бих ти препоръчал да не рискуваш като мен, а да действаш през нощта, когато е студено и не са активни. Ако е много студено, дори можеш да ги доближиш и напръскаш директно, но не смятам, че си заслужава риска! Просто изпръскай един флакон в подпокривното пространство!
ZMeyGorianin - майстор
Добра идея! Какво пише на флакона? При мен проблема е, че пространството не е затворено-има някаква арка без прозорец, откъдето онези си влизат и излизат без кацане!
Тани - модератор
Сложи временно някой найлон там преди да напръскаш. Препарата е някакъв за летящи насекоми от левчето. Няма значение какъв е и колко е вреден. Нали все пак няма да пръскаш в жилищна площ, че да го избираш чак толкова :wink:

Тема "Проблем стършели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: