Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
По горе се наблегна на проблема лятото с надигането на хидрото.Аз пък скоро имах една задачка за решаване-открита тераса около 100м2-точката на оросяване се оказа под хидрото/не навсякъде/,така че за това го пуснах този детайл по-горе.
8180 - майстор
Колега mindless,
Чудесно е, че сам можеш да си проиграеш нещата с програмата, НО...
Може и да не съм разбрал, но май няколко пъти спомена, че хидроизолацията ще е паропропусклива.
В детайла, който си задал слагаш най-непропускливия слой (Sd=400) - дебел!! битум най-отгоре. Няма как да ти излезе сметката така. Ако не си обърнал внимание, програмата има няколко режима на анализа - избират се над първата графика. Влажностният режим е на втория бутон и има доста разяснения, ако четеш немски.

Ако си разгледал внимателно моите сметки - плоча-XPS-бетонни плочки (5см) доста по-приличен резултат се получава без мембрани. Няколко пъти подчертавах, че трябва да се търси пропусклива хидроизолация - битумните не са такива, пък и не ги харесваш. От този слой ще се определи какво да се прави отдолу.

Общото правило е - отвътре навън слоевете да са с намаляващо Sd.
При теб и мен имаме Sd - 16-12-6,5. Ти добавяш накрая 400 и нещата се объркват. Програмата "пищи" в червено.

Това на книга - Владо е в пъти по-добър за изпълнението. Аз съм правил само покрив на барака и беседка.
mindless - специалист
Да, прав си колега 8180, аз си поиграх доста, просто не сложих линкове към всичко, с което си играх. С каквато и хидроизолация отгоре се получава сериозен конденз, ако не се сложи пароизолация. Ето как изглеждат нещата с EPDM, който е значително по-паропропусклив от битума, но отново 69 дни съхнене. Същото нещо, но с пароизолация подобрява нещата до 11 дни, но тотално без точка на оросяване в детайла се получава само при нереални условия. За това мисля, че с пароизолация ще е по-добре. И все пак остава въпроса по бордовете как се процедира с нея?

Edit: Чак сега обърнах внимание, че това съхнене касае всичката кондензирала вода за зимен период от 60 дни т.е. 11 дни съхнене за през лятото не е проблем. Може би до 90 дни съхнене е ОК, което ще означава, че за едно лято ще изсъхва и през зимата пак ще трупа конденз. Пък и данните за изчисление са -10 градуса вън 20 градуса вътра, което не е през цялата зима.

Тема "Идея за пароизолация тип "Направи си сам"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: