• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко за дърводелството
Имам нужда да от някъкъв вид диблачка! някакви идеи как да си я направя и как точно би трябвало да изглежда и функционира?
...че тоя мини фикс ме побърква...
Харалампи - специалист
Освен ако не си допуснал правописна грешка явно си решил да поставяш дибли. Обясни по-подробно кое точно те притеснява.
притесняваме точността при раздупчване на 2 детайла които трябва да се сглобят ! намерих начин как винаги дупката да ми е в центъра на единия детайл, но за другия все още не се сещам как да стане?!?!
и друго ме притеснява, по някакъв начин да си измисля ограничител който да хваща края на единия детайл - в смисъл един вид мярка !
CARRION - специалист
И най-накрая няма ли да кажеш какво правиш и за какво питаш?
theurgist - специалист
снимай го, моля :!: :!: :!:
Харалампи - специалист
Вдянах. Притеснава те, че не можеш да нацелиш отворите на двата детайла. И аз съм го играл този филм. Ако че работих 4 години шлосер и съм нацелвал отворите в метал, с дървото често съм имал проблеми.

Баща ми ме светна как се прави, а него са го светнали неговите майстори дърводелци. Използват се едни конусчета с цилиндрична опашка, която (опашката) се вдява в "дупката", която вече си пробил на тясната част. След като пробиеш тези отвори (колкото смяташ да бъдат) поставяш конусчетете в тях и маркираш центровете на другия детайл като "треснеш" с гуменият чук детайла. Това е най-сигурният начин. Сега ще направя едно бързо чертежче на "Ворда", щот ме мързи да инсталирам чертаещи програми.

Надявам се чертежа да е ясен. Идеята е от проста по-проста. Подобен метод прилагахме когато трябваше да пробиваме преградните решетки на топлообменниците - просто по първата решетка с център изработен по поръчка с висока точност правихме снимка върху другия детайл. Защо не се сетих и сам за нещо такова незнам.

П.С. В Мосю Бриколаж видях комплект от 5 такива конусчета, свредло и 10-тина дюбела, на цена 13-15 лв в два размера ф6 и ф8мм. Видя ми се скъпо, ама защото имах приятели стругари.

Прикачен файл

Za dilblite.JPG
Za dilblite.JPG (8.8 KиБ) Видяна 15169 пъти
borkata3000 - специалист
Това е гениална идея! :idea:
Същия конус може да се напрви и от проста шпилка с Ф8 заострена накрая, една шайба и една гайка, която ограничава. Гениално! Благодаря Харалампи! Това ще ми спести разхода за шаблон.
А между другото някой има ли идея каква цена е този шаблон?
Изображение Изображение
Харалампи - специалист
borkata3000 написа:
Това е гениална идея! :idea:
Идеята си е най-обикновенна ами аз съм тъпчо, че толкова години го правих с метал, а не се сетих да го приложа при дървото. А бе да ти кажа ако е за нещо дребно става и с шпилки, ама ако искаш да правиш повечко сглобки мисля, че е добре да се инвестира малко в готови.

Този шаблон който си показал е страхотен. Нещо подобно е второто което му спретнаха на баща ми. Направено е от 2 дебели шини заварени под прав ъгъл. с втулки-водачи точно както е на снимката. Служи както за пробиване на отворите за диблите, така и за пробиване на отвори за шведски връзки и охлюви. Особено за второто е незаменим.
Като гледам снимката ми изглежда, че шаблона е направен чрез огъване на ламарина. Не е добра идея. Конструкцията на майсторите на баща ми е по-добра, защото при огъването се получава радиус. В нашия шаблон ъгъла в перфектен.

Скоро свършвам със мазането и започвам с проектирането на секциите и дърводелието. Като започна ще бъда по-активен във форума в раздела дърводелство и по-специално в проектирането, а ще снимам и инструмените които използвам.
Последна промяна от Харалампи на ср яну 23, 2008 11:03 pm, променено общо 1 път.
Mori - специалист
В бриколаж има точно такива центърчета ...то и аз едно време се измъчих, ма деда съм знаел...
borkata3000 - специалист
Mori написа:
В бриколаж има точно такива центърчета ...то и аз едно време се измъчих, ма деда съм знаел...
А цена?

Харалампи,
от няколко дни съм на вълна дърводелство, проектирах си секция, днес направих поръчка на детайлите и утре ще са готови. Чудното за мен беше, как една привидно проста и малка секция ми струва като за начало (само ЛПДЧ-то) толкова, колкото не бях очаквал. 540 лв. Като взема панти, амортесьори/ножици, шнапели, малко спомагателни инструменти, щото все пак съм абсолютен аматьор и за пръв път ще боравя с някои от тях, може и да прекрача хилядарката. :? А ако трябваше да плащам и за труд ... :xface:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Диблачка !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: