• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Сега прочетох упътването на Серията ESBE VTC500: "...е една термичен 3-пътен вентил, предназначен за защита на котела от връщане температури, които са твърде ниски. Поддържане на висока и стабилна връщащата температура означава по-високо ниво на ефективност на котлите, намалено осмоляване и увеличена продължителност на живота на котела. VTC500 клапан се използва за отопление приложения до 150 кВт, когато се използват котли на твърдо гориво и да се захранят резервоарите за съхранение/буферни съдове/. Клапанът се монтира в връщащата тръба на котела (50 ° С, 55 ° С, 60 °) или при захранващата тръба на резервоара за съхраненние /буфера/ (70 ° С или 75 ° С).
Функция
на вентила регулира два входа, което го прави лесен за инсталиране и не изисква никакви корекции на клапаните в байпасната тръба. Функцията на клапана е независима от неговата позиция на монтаж. Вентилът съдържа термостат, който започва да се отваря връзката А при 50 ° С, 55 ° С, 60 ° С, 70 ° С или 75 ° С и се отваря връзката напълно като достигне 10 ° С по-висока температура."

Значи, за да направя система с буфер с една серпентина ми трябват 2 такива клапана: един за 60С за връщащата вода в котела и един за 70С за да отваря към буфера, за да започне да се топли, когато темп в системата превиши 70С, или когато вече къщата е стоплена и термовентилите са затворени.

Някой може ли да ми начертае такава схема на свързване с 1 помпа?
bigdragon - майстор
s_s1 написа:

Някой може ли да ми начертае такава схема на свързване с 1 помпа?
Има ли буфер, няма как да стане пълноценна схема с една помпа...
s_s1 - специалист
bigdragon написа:

Има ли буфер, няма как да стане пълноценна схема с една помпа...
А какво ще е непълноценното?

Може ли да разискваме като вече видим примерна схема?
s_s1 - специалист
Вече котела ми пристига, а никой не желае да начертае схема.
bigdragon - майстор
@s_s1
Снощи говорих с "майстор", който ми каза, че никакви 3-4 пътни вентили, задвижки и буфери не ми трябвали. И това е монтажника на най-добре работещата фирма в Търговище. Ужас!!!
След като си поставил този "майстор" в кавички, явно връзваш нещата.

По въпроса за едната помпа:
Както сам си разбрал, предназначението на буфера е да топли радиаторите, когато котела не работи и да поема излишната мощност при по-топло време.
Сега се замисли и си отговори на въпроса, кой че върти водата през буфера и радиаторите, когато котела не гори и неговата помпа не работи.
Хипоптетично такава схема може да се осъществи с помощта на една помпа, рециркулации, байпасни вентили и някакъв алгоритъм за управлението им, но стойността й ще е по-висока от цената на една помпа...

По въпроса за схема, избери си от тук или някъде другаде:
http://www.atmos.cz/russia/instalace-ko ... e-zapojeni
Ако не ползваш руски език, ето го на английски:
http://www.atmos.cz/english/instalace-k ... e-zapojeni

Успех в начинанието!
s_s1 - специалист
Имам някаква идея с 2 трипътни вентила и 1 помпа, но не знам как да я начертая. Целта е икономия на ел. енергия, когато няма ел. захранване.
boretobobo - специалист
s_s1 написа:
Имам някаква идея с 2 трипътни вентила и 1 помпа, но не знам как да я начертая. Целта е икономия на ел. енергия, когато няма ел. захранване.
Аз си реших проблема с тока инвертор 600w и две аварийни батерии по 100а .
Захранвам три помпи и два магнет винтила. Батериите се зареждат през деня от соларни панели.
През деня даже изключвам инвертора от мрежата. Малко сложна схема но функционална
и независима
s_s1 - специалист
Eто тази схема съм измислил и от сутринта се мъча да я начертая разбираемо, но не знам дали ще тръгне.

Прикачен файл

Sheme.JPG
Sheme.JPG (37.05 KиБ) Видяна 4021 пъти
kapanec - специалист
помпата трябва да е пред три пътния вентил на малкия кръг. трябват си 2 помпи + UPS
Последна промяна от kapanec на чет окт 03, 2013 4:13 pm, променено общо 1 път.
s_s1 - специалист
kapanec написа:
помпата трябва да е пред три пътния вентил на малкия кръг

Къде точно, че не разбрах и защо?
Какво ще стане, ако е по предложената от мен схема и какво ще стане, ако е преместена където Вие предлагате?
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: