• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
Говорим си за такъв разтлан светодиод от този тип Цък

Забележи ъгъла на светене :wink: Нищо общо със тези 10 ватови за които ти си мислиш.На тая луничка дето я имам светлината се разпръсква на 160-170 градуса наварно заради положението на чипа и стъклото пред него.
brad4edat - специалист
Предполагам, че върху диода има малка леща, има такива диоди на Lustron с такава леща и голями ъгли на светене.
Вероятно с този диод ще се получи добре разпределението на светлината в обема на стаята, но за да я осветиш тая стая, коридор или каквото и да е е хубаво да видиш с каква енергоспестяваща лампа достигаш необходимата светлина и колко лумена отдава тази лампа (пише го на кутията и), така ще знаеш и колко диода ще ти трябват, та даже и си сложи +1 за по сигурно :)

Иначе да споделя още нещо от тази вечер. Снощи казах, че диодната лента грее в първите 1-1,5 метра от към захранващата страна. Сега пуснах захранване към лентата и от двете и страни. Пак си грее като фурна, но вече и от двете страни. Не мога да усетя дали има известно намаляване на загряването така, би трябвало да има, но лентата си грее много пак и не го усещам. Но пък сега лентата свети доста по-ярко отколкото ако е захранена само от единия си край! Значи когато си слагате диодни ленти по 5м и повече, си пускайте на всеки 5м по едно захранващо жило, за да свети на максимална яркост лентата а и ако някъде прекусне лентата то тя нама да изгасне, понеже ще има двустранно захранване до прекъснатия сектор :wink: Така, че не пестете захранващ кабел а си пуснете и от двете страни, че и на повече места ако е около 10м (обикаля таван).
Tiger - специалист
fox_vt написа:
Говорим си за такъв разтлан светодиод от този тип Цък

Забележи ъгъла на светене :wink: Нищо общо със тези 10 ватови за които ти си мислиш.На тая луничка дето я имам светлината се разпръсква на 160-170 градуса наварно заради положението на чипа и стъклото пред него.
Как е възможно от плосък източник да получиш светлина зад него (200 градуса)?
brad4edat - специалист
И на мен ми е странно как така чак пък 200*, но иначе с разните лещи и колиматори се разширява и стеснава ъзлъчвания ъгъл в доста широки диапазнони http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... tor&_frs=1
fox_vt - майстор
Ха аз даже и не се усетих че 200 градуса е невъзможно от плосък източник :? То лещата е хубаво нещо но онова беше описанието само на плочката със светодиода без леща.Да му се невиди и китайците :lol: Аз скоро ще поръчвам от тях само че 3 ватови и ще докладвам как светят и колко.

Днес си играх и аз с лентата направих две нощни лампи за майка ми
Прикачен файл:
20130922_143118.jpg
20130922_143118.jpg (20.12 KиБ) Видяна 2905 пъти
Обаче ми направи впечатление че има разминаване между обявената мощност и тази която меря аз.14,4 вата на метър което прави 20 сегмента или 0.72вата на сегмент.Аз си играх със 4 сегмента(20 см).При наличните данни за 4 сегмента мощноста е 2,88вата което прави 2,88/12 волта=0,24мА.Да но аз измервам само 135 мА което прави 1,62вата за 4 сегмента доста по малко от обявените 2,88вата.Обаче ако захране лентата със 14,4 волта тока си идва в нормите-240мА обаче вече мощноста е 3,456вата*5=17.28вата на метър.На снимката малката е захранена със 14,4волта а голямата със 12 волта.Разлика с просто око не се вижда на снимката сякаш малката свети повече.И загрява малко по бързо.Очевидно са се презапасили с цел избягване на прегряване но това пък е добре ако ще монтираме такава лента в колата.
nakatasan - специалист
Здравейте, в няколко поста по-нагоре беше цитиран/вмъкнат линк, където продават профили за LED лента.
Изображение
Не съм специалист, ама този който е направил среза по средата, е леко за бой. В същото време гледам в сайта обявени едни цифри, малей - бегай. Направо за милионери, които не разбират. Та отдолу в сайта са написали, че предлагат само качествени стоки, затова са така скъпи. Не искам да останете с впечатление, че се опитвам да оплюя въпросния сайт, защото може наистина да си предлагат качествени стоки. Ама за един кирлив профил с матирано капаче, толкова пари няма да дам. Все пак си остава най-обикновен алумин, или сплав, екструдирани и някаква пластмаса за капаче. И само защото е "ЛЕД шукария" дай сега да одираме кожи... Подобни са цените и в други сайтове, предлагащи такива профили. Явно балтията трябва да е качествена на всякъде.
Та в тази връзка, за да не спамя повече, търся обикновен Г алмуминиев профил (винкел), който да е на сносна цена. По спомен в магазин Алати гледах някакви алуминиеви лайсни с такъв профил, но ми се сториха скъпички, но въпреки това доста по-евтини от тия "специализираните" профили.
Смятам да си правя осветление с лента под шкафовете в кухнята, но имам усещането, че ще заслепява доста, когато някой седне на дивана с лице към шкафовете.
fox_vt - майстор
Мда който го е мислил тоя профил явно е махмурлия освен ако не е замислено да е с водно охлаждане да циркулира вода в канала :-D Алуминиевия винкел ще свърши работа и имаш два варианта за монтаж на лентата-отгоре под Г то и ако мислиш че ще заслепява на лявата част на Г то да гледа лентата към стената.Дано ме разбра какво искам да кажа че не ми се чертае сега.НА лични съм ти пратил линк на интернет магазин за лед неща където в момента има убийствена промоция на всичко и можеш да си купиш от там оригинални профили.
brad4edat - специалист
Колега фърли линка с сайта насам, че и аз съм близо до етапа на монтиране на диодите и профилите :-D
lov - майстор
Едно простичко и бюджетно решение за монтаж на диодна лента в плоскости. В случая нощна лампа ми се явява една етажерка над раклата на спалнята. Захранването е монтирано в стената зад вертикалната плоскост и включването става с девиаторни ключове монтирани от двете страни.
Профила е поликарбонат и го има в два варианта мат и кристал. Лентата се нанизва в улейчето на профила и така стои на разстояние от лицето. А самия профил само се набива в канала и се самозаконтря от зъбчетата на него.

Прикачен файл

P1000375.JPG

Прикачен файл

P1000372.JPG

Прикачен файл

P1000370.JPG
fox_vt - майстор
Което обаче е само за лента 3528 иначе е идейно :wink:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13