Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dolli - специалист
Има няколко такива теми тук и ги изчетох всичките, но не намирам отговор на това, което ме вълнува. накратко - става въпрос за стар гараж с размери 6 на 4 м., височина 2.20 и бет. плоча за покрив. Стени - плътни тухли единички на 25 см. Основи - бетон, но с малка дълбочина - ок. 50 см под земята и 40 см. над терена, откъдето идва и проблемът. От доста години задната къса страна на основата се е спукала точно по средата и пукнатината вече е с ширина около 5-6 мм. Разпълзя се и нагоре по стената диагонално съм ЮИ ъгъл. Реших, че е крайно време да се предприеме нещо. Като за начало мин. година сложихме олук, който да отвежда стока от плочата далеч от основата. Допреди това всичката вода се наливаше в тях.
Мой познат, строителен техник с над 20 години стаж, огледа нещата и ми препоръча "пети" под мястото на пукнатината и в ъглите от двете й страни, с размери 60 на 50 см. и съответната армировка, която ми начерта.
Това ,което ме притеснява, е че той препоръчва копаене под самите основи по цялата им ширина, тоест ще има период от време когато ивица от основата на ъгъла ок. 60 на 60 см. ще "виси" във въздуха. Като един пълен невежа, искам да попитам това не е ли опасно и няма ли да рухне ъгълът под тежестта на стената преди да успеем да налеем бетона.
Много моля да не ме препращате към инженер-конструктори, становища и проекти. Бюджетът ми е крайно ограничен и не мога да си позволя подобно нещо, особено пък за постройка, която не е с приоритетно значение. Едвам събрах парите за желязото и бетона, за труд ще разчитам на безвъзмездната помощ на двама роднини, които също не са професионалисти в ремонтните работи.
Ако някой има доброто желание да помогне с отговор, предварително му благодаря.
PCL82 - майстор
Това упражнение, което го описваш го правих миналата година на моя стара къща на три етажа. Основите са бетонни 1,5м под терена, но се оказа, че в мазетата, където е гола пръст основите са наравно със земята и не продължават надолу! Понеже къщата е гредоред с носещи тухлени стени имаше множество пукнатини.

Основите, широки 50-60см бяха подкопавани на ивици по 1м по цялата широчина. Бяха набивани железа към съседните ивици и залагани парчета стереопор обща дебелина 10см от двете страни, които при изливане на следващата ивица се изчовъркваха и образуваха сглобка глъб и зъб (освен железата, три горе и три долу). Между отделните ивици се чакаше по една седмица. На ъгъла ивицата беше с размери 1,2м на 20см от към мазето, реално с дебелината на основата-повече. Понеже ъгълът беше подпрян отвън от терена, а отдолу от съседните две ивици, а височината на бетона е 2м, конструкторът разреши да се копае без подпиране на ъгъла на веднъж.

При теб няма проблем при 60/60см. Тухлите действат като свод и ще предадат усилието в страни.

Освен укрепването, провери как е отводняването и състоянието на водопроводи и канални тръби-ако са на близо може те да са виновни. Виновно може да е и някое дърво с яки корени напр. орех.
dolli - специалист
PCL82, благодаря за отговора :)
За отводняването - няма водопроводни или канализационни тръби наблизо, а най-близкото по-голямо дърво е на около 12 метра от основата. Проблемът възникна защото в продължение на години всичката вода от плочата се изливаше в основата - тази същата спуканата. Тази част от проблема вече е решена с улуци, както и сложихме два реда тротоарни плочки околовръст, които обаче сега трябва да извадим за да отлеем петите и после пак да ги сложим.

Тема "Въпрос за подбиване на основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: