• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
hidrazin - майстор
Термопомпен агрегат Вода-Вода
На тези поне лично им познавам производството. Работят само с компресори Danfoss. Малко далечко обаче ще ти дойде май?
:partyman:
idunno - специалист
Само като прочетох мнението на ОВ проектанта по горе,че поемащия сондаж бил на късмет ми е ясно, че беше грешка в университета да им помагам на колежките, ама нали бяха малко и хубави, какво да се прави.
Сега сериозно никой нормален човек в Европа вече не използва системата със сондаж (по анлийски open loop им викат) :-D, защото не се смята за екологична.И докато тука едни хора продават блянове на бедните и незнаещите, на други места хората мислят какво ще оставят занапред.
magi208 - специалист
idunno написа:
Само като прочетох мнението на ОВ проектанта по горе,че поемащия сондаж бил на късмет ми е ясно, че беше грешка в университета да им помагам на колежките, ама нали бяха малко и хубави, какво да се прави.
Сега сериозно никой нормален човек в Европа вече не използва системата със сондаж (по анлийски open loop им викат) :-D, защото не се смята за екологична.И докато тука едни хора продават блянове на бедните и незнаещите, на други места хората мислят какво ще оставят занапред.
Вместо да им помагаш да бе попрочел малко или да се бе позанимавал практически :-D
Да ти повторя пак по друг начин та дано го схванеш:

Не съществува метод за изчисляване или прогнозиране на поемащия капацитет на сондаж

Поради простата причина ,че не се знае точната геодезия. В общия случай 4 кубични метра на час се поемат с вероятност около 50% в София.

И второ отворени термопомпени системи не само се изграждат постоянно но са и толерирани от Българското законодателство с преференциална цена на употребената вода.
Друг е въпроса колко струва лицензиране на сондаж.
profy - специалист
magi208 написа:
...Не съществува метод за изчисляване или прогнозиране на поемащия капацитет на сондаж
Поради простата причина ,че не се знае точната геодезия.
Никак не е ясно как геодезични (топографски) карти, дават представа за хидрогеоложките особености на съответния район,
геотермическия градиент и геотермалния топлинен поток.
Съществуват теоретически и практически методи, повечето в нефтодобива.
Най-близкият по възможности за реализация при сравнително малки мощности е сондаж(и) с обсадна тръба.
idunno - специалист
Като ти трябва някой да ти даде акъл е важно да намериш правилния човек.Горните две мнения по отношение на попиващи сондажи са плод на обща култура съчетана с вечното- Абе аз не знам, ама акъл мога да дам.
Понеже теорията в случая не помага ( данните които се ползват са малко ,а формулите се лутат между дебрите на висшата математика...и се лутат.Затова се прави пилотен сондаж при който се изследва възможността за поемане на определения поток (да не се бърка с дебит което е счетоводен термин :-D ).
...да се съм се бил запознал практически... с радост ще ти връча един оксижен да ме запознаеш практически с нещата.. :-D
Винаги съм казвал,че жена- инженер звучи...гордо :-D :-D :-D :-D
idunno - специалист
не дочетох докрай поста на профи:Човече, дано не говориш с този маниер на жена си.То бива бива, ама това с геотермалния градиент ме забавлява истински.За просто смъртните- такова понятие е малко префърцунено, че има температурен градиент има, ама той е част от цяла теория, геотермалният градиент е част от ....бог знае какво.
Пак ще кажа,че всеки средно грамотен човек може да си направи ТП вода-вода.Въпросът е дали, ще я направи както един куп инженери ( ама учили) и лаборатории с опит и финансова обезпеченост могат да я направят или ще тренира върху неграмотността и въжделенията на себеподобните като разни герои от този форум
magi208 - специалист
idunno написа:
Като ти трябва някой да ти даде акъл е важно да намериш правилния човек.Горните две мнения по отношение на попиващи сондажи са плод на обща култура съчетана с вечното- Абе аз не знам, ама акъл мога да дам.
Понеже теорията в случая не помага ( данните които се ползват са малко ,а формулите се лутат между дебрите на висшата математика...и се лутат.Затова се прави пилотен сондаж при който се изследва възможността за поемане на определения поток (да не се бърка с дебит което е счетоводен термин :-D ).
...да се съм се бил запознал практически... с радост ще ти връча един оксижен да ме запознаеш практически с нещата.. :-D
Винаги съм казвал,че жена- инженер звучи...гордо :-D :-D :-D :-D
Само за оксижена не позна :) Хобито ми е да си правя бижута в свободното време:)
Но иначе си прав де за всичко си има хора.

пп. Ако под "връча" имаш предвид да ми "подариш" едно Кастолинче 4000 не бих отказала .
catpat - специалист
Цените които ми обявяват са доста соленички, по-притеснителното е че сякаш никой не е сигурен каква работа ще върши термопомпата която продава. Относно цените на българските производители, имам чувството че си слагат 100% печалба и нещата пак са под въпрос.
Мисля да се насоча към варианта направи си сам. ако има желаещи да помагат, ето и заданието: сондаж с дебит 6м3, нова изолирана къща 200м2 със съществуваща инсталация и котел на твърдо гориво. Мощността на радиаторите съм смятал при температура на водата 50гр и е 26Kw.
magi208 - специалист
catpat написа:
Цените които ми обявяват са доста соленички, по-притеснителното е че сякаш никой не е сигурен каква работа ще върши термопомпата която продава. Относно цените на българските производители, имам чувството че си слагат 100% печалба и нещата пак са под въпрос.
Мисля да се насоча към варианта направи си сам. ако има желаещи да помагат, ето и заданието: сондаж с дебит 6м3, нова изолирана къща 200м2 със съществуваща инсталация и котел на твърдо гориво. Мощността на радиаторите съм смятал при температура на водата 50гр и е 26Kw.
Дай си поща или нещо на което мога да ти пратя сметки , схема, кое от къде се купува и т.н.

Сондажа ти е супер. За 16 киловатова ти трябват 3-4 кубика.

И още малко инфо ако искаш да стане идеално :

Каква ти е помпата за парното и с какви тръби си.
Колко дълбоко ти е водата и колко ти е широк сондажа.
Управляваш ли си радиаторите - примерно с термоглави или не . Ако не, имаш ли намерение да спираш някои стаи.
Извади ли много пясък и манган като си пробва сондажа.Примерно пълниш 1 варел 100 литра и събираш пясъка в нещо с което можеш да го премериш.

Извинявай за питането но от тези отговори зависи както схемата , така и с какви части ще се прави.
catpat - специалист
magi208, имаш ЛС.

Сетих се и още нещо:
Понеже съм с алуминиеви радиатори, а те при 60гр. на водата отдават 194w на глидер, колко вата биха отдавали при 40гр на водата.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15

Тема "сондаж за термопомпа вода-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: