• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ror - специалист
Здравейте, интересуваме правил ли е някой ВиК с медни тръби с пресови фитинги. Много ли е по-скъпа системата относително, защото не съм много навит за традиционните сиви тръби, особено за топла вода.
ludmilz - специалист
да, аз и моите хора работим само с мед. но защо непременно с пресфитинги искаш? имаш някакви съображения ли?
ror - специалист
по-бързо и прецизно става може би с пресови, иначе гледах като ми правиха газовата инсталация с мед на заварка
ludmilz - специалист
не е така. бързо и прецизно става и с припой. зависи от опита и предназначението. има няколко вида припой. за водопроводни инсталации задължително се избира такъв без съдържание на олово и кадмий. гарантирам ти, че става бързо, прецизно и красиво. пък и е практично.
filmatoplo - майстор
Ставам и лягам с медни тръби , водата застояла дори часове в медните тръби се оцветява в кафяво и всеки път при пуск на вода от смесителната батерия за секунди ще тече вода с този цвят :wink:
ludmilz - специалист
filmatoplo написа:
Ставам и лягам с медни тръби , водата застояла дори часове в медните тръби се оцветява в кафяво и всеки път при пуск на вода от смесителната батерия за секунди ще тече вода с този цвят :wink:
чуждите домове нямам право да коментирам. но в нас водопровода е меден от 10 години. никога не съм наблюдавал подобно оцветяване. или поне оцветяване дължащо се на медни тръби. ще ти бъда благодарен все пак, ако можеш да го докажеш твърдението си по някакъв начин.
montoya - майстор
Съжалявам за спама в темата на колегата, но някой би ли ме насочил къде да прочета какви са предимствата на медните тръби пред полипропиленовите, заровени в стената или в пода.
Екологично ли им е предимстовото на медните или нещо друго.
Въпроса ми е сериозен /не е подигравка/, защото мисля разликите в цените не са за пренебрегване.
Предварително благодаря!
ludmilz - специалист
montoya написа:
Съжалявам за спама в темата на колегата, но някой би ли ме насочил къде да прочета какви са предимствата на медните тръби пред полипропиленовите, заровени в стената или в пода.
Екологично ли им е предимстовото на медните или нещо друго.
Въпроса ми е сериозен /не е подигравка/, защото мисля разликите в цените не са за пренебрегване.
Предварително благодаря!
http://www.totaltherm.com/?go=products& ... egoryId=45
EN 1057:2006 —
Мед и медни сплави. Безшевни кръгли медни тръби за вода и газ за приложение в
санитарни и отоплителни инсталации
http://www.bds-bg.org/standard/info.php ... d_id=37106
иначе нещата които аз мога да добавя за качествата на медните тръби са:
- дълговечност. практически не корозира и темп. разлики не и влияят. не старее.
- веднъж монтирана инсталацията не се нуждае от профилактика и ремонт
- бърз и лесен монтаж
- здравословно въздействие. медта както е известно притежава антибактериални качества. подтиска и дори спира развитието на голяма част от микроорганизмите в питейната вода.
- издръжливост. тръба ф15/ 1 мм издържа по данни на производителя 82 атм. а ф 15/ 0,8 мм - 46 атм.
- съвместима е с други инсталации. ефектът на електролиза се избягва посредством месингови и бронзови фитинги.
- не пропуска кислород през стените си.
- резистентна към масла, мазнини и др. разтворители. не взаимодейства с хлора във водопр. мрежа и не образува токсични съединения.
- изработени са от мед с чистота 99,9 минимум.
- широк температурен диапазон. от -196 до около +200
-нисък коеф. на темп. удължение. особено сравнено с пластмасовите тръби.
-доколкото зная в европейския съюз % на използваните тръби за водопровод е над 60. а в англия - 99 %. арабските страни - също.
- в моята къща - 100 % заводопровод и отпление :wink:
дано съм ти бил полезен!
montoya - майстор
Полезно ми беше за кеото Благодаря!!!
Fori - специалист
Не претендирам да съм 100% точен, ама ми се струва че мед-та е тежък метал и тогава би трябвало водата от такива тръби да се ползва само за отоплители и санитарни нужди. Аз лично бих се въздържал :forbidden2:
  • 1
  • 2

Тема "медни тръби водопроводни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: