Най - вълнуващия въпрос зимно време.
romanpm - майстор
bibiqn написа:
romanpm написа:
Според мен се гони площ , а не обем :)
Е кажи де как да си изчисля колко вода ми е нужна в ризата. :?
Е как по-ясно да ти го обясняваме че е важно колко е площа трябва да има оребряване и т.н. като радиатора на колата , обръщал ли си внимание с каква площ е ? В първия магазин за котли и камини ще те питат какъв е обема на жилището и имат таблица колко кВт. да е камината . А обема /на ризата/ идва от самосебе си , той не е важен !
И колкото е по-малко водата по-добре , по-бързо се стопля ! :)
bibiqn - специалист
romanpm написа:
bibiqn написа:
romanpm написа:
Според мен се гони площ , а не обем :)
Е кажи де как да си изчисля колко вода ми е нужна в ризата. :?
Е как по-ясно да ти го обясняваме че е важно колко е площа трябва да има оребряване и т.н. като радиатора на колата , обръщал ли си внимание с каква площ е ? В първия магазин за котли и камини ще те питат какъв е обема на жилището и имат таблица колко кВт. да е камината . А обема /на ризата/ идва от самосебе си , той не е важен !
И колкото е по-малко водата по-добре , по-бързо се стопля ! :)
Мисълта ми е че аз имам зидана камина и искам да и сложа водна риза а не да копувам камина с водна риза. :wink:
Площа за отопление с радиаторите е околу 72 м3
romanpm - майстор
Това че няма да купуваш , а ще монтираш само риза - няма никакво значение !
Значи трябва да е примерно на око аз смятам около 1,5:2 кв.м.
Аз имам добър познат който почти съм сигурен че веднага ще ти даде отговор .Мога да ти дам GSM му той прави котли ремонти и т.н. :)
montoya - майстор
Както каза колегата по - горе не е важен обема, а площта. На една камина прити мерих с ролетка водната риза и за 15 киловата излезе 0,6 кв.м при дебелина да ламарината 2 мм. За да си сигурен в твоята риза, най - добре ще стане по формата на камината с 4 мм. рифелова ламарина и дебелина на водната риза 25мм., т.е разтоянието между вътрешния и външния съд да е толкова.

За двете стаи по 2,5 киловата ще ти вършат работа, а това са мисля панелни радиатори 1400 Н 600 или 13 алуминиеви глидера Н600.
На снимката е примерен чертеж на водната риза скалъпен набързо, но предполагам идеята е добра.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (14.09 KиБ) Видяна 21239 пъти
илко илиев - специалист
колегата е прав правиш я според твоята камина и да е от 4мм.ламари-наотдолу може да и сложиш тръби за скара ще има голям ефект
LazarGanev - "Велик майстор"
Много е важно формата да осигурява лесно чистене от нагар
dalgia - специалист
1 квадартен метър нагревна повърхнина се равнява на 10киловата.
26кв.м. Х 2.5м Х 70w=4,5Kw или около 0.6кв.м нагревна повърхнина.
Takezo Sensey - модератор
и площ не се гони , имах един "дипломат" 9 кв. на ризата , 13 -14 литра не си спомням точно , водата беше от свете страни , отзад, и малко отгоре.

- сега съм с "прити" 12 кв. 7 литра , има две триъгълни плочи само отгоре съединени помежду си , с по една тръба или по скоро муфа не почече от 1 цол. .......80 градуса ги вдига от раз, ха сега дерзайте.Триъгълниците са равнобедрени с размер , примерно 35 см. по катетите и 50 см. хипоненуза.

-коя от двете има по голяма площ на ризата , притито като го купин и като ридях 7 литра ,викам си малко е , е да ама не

- по мощна е щото , е на изхода на изгорелите газове , чул сум че стигат до 600 градуса в кюнеца има клапа която хем може да се регулира разхода хем, задържа топлината в горивната , камера :wink:

Прикачен файл

Изобр.055.jpg
Изобр.055.jpg (55.22 KиБ) Видяна 20019 пъти
единак - специалист
Takezo,
Kак си чистиш кюнците?
Относно КПД-то на водната риза въпроса е малко спорен, виждал съм най-различни цифри, но тези, които се повтаряха най-много бяха - 20% за обикновена камина, 60-70% за нормална печка и към 90% за с водна риза.
dalgia - специалист
takezo написа:
и площ не се гони , имах един "дипломат" 9 кв. на ризата , 13 -14 литра не си спомням точно , водата беше от свете страни , отзад, и малко отгоре.

- сега съм с "прити" 12 кв. 7 литра , има две триъгълни плочи само отгоре съединени помежду си , с по една тръба или по скоро муфа не почече от 1 цол. .......80 градуса ги вдига от раз, ха сега дерзайте.Триъгълниците са равнобедрени с размер , примерно 35 см. по катетите и 50 см. хипоненуза.

-коя от двете има по голяма площ на ризата , притито като го купин и като ридях 7 литра ,викам си малко е , е да ама не

- по мощна е щото , е на изхода на изгорелите газове , чул сум че стигат до 600 градуса в кюнеца има клапа която хем може да се регулира разхода хем, задържа топлината в горивната , камера :wink:
Ако случайно съм останал неразбран :НАГРЕВНА ПОВЪРХНИНА НА ВОДНАТА РИЗА. 9кв на водната риза е 90 киловата .Не съм виждал такава , ако може снимка :lol: . "между 9 и 12 коя има по гооляма нагревна площ ха сега дерзайте" ти дерзай аз го виждам.Триъгълниците които споменаваш са с повърхнина около0.06квм(единия) което е около1.2Квт :roll: има и друга част от водната риза.По учебник и на практика е 1квм=10квт.Направил съм над 10 котли на твърдо гориво.Количеството на водата има значение .
Колкото по-малко толкова по-бързо се загрява системата.А не като спомена примера за 40 или 50 литра вода колко бавно истива.А колко време ще я греш :roll: (в някой друг пост беше май).Един глидер на алуминиев радиатор е 330грама(Н 500) вода.Ако успееш да докажеш че клапата на изхода на камината задържа топлина бягай за нобелова награда :-D .Българските камини така някакси като ги погледнеш през стъклото и видиш как пламъка излиза направо през комина КПД им е около150% :lol: .Направо чудо.

Тема "Водна риза?Дайте съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: