• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drastar - специалист
80% от проектите ми са с тези кабели, другите 20% с в гофре

http://www.nexans.be/eservice/Belgium-f ... cteristics

http://www.rexel.be/IBSSharedResources/ ... 5%2016.pdf

пп стандарта е IEC 60332-3 Cat.C, а не IEC 60332-3 Cat.3, моя грешка сори :cool:
jekasus - майстор
drastar, преди беше казал, че имот в Белгия се продава само с нова инсталация.
Колко години е минимума за инсталация, че да се продаде имота, или съм купил миналата година и тая година искам да го продам, и трябва наново да се кърти? :?
hidrazin - майстор
drastar написа:
стандарта е IEC 60332-3 Cat.C, а не IEC 60332-3 Cat.3, моя грешка сори :cool:
Е пак е пресилено. Малко успокоение е че все пак не са го писали Cat.А. :-D
:partyman:
drastar - специалист
jekasus написа:
drastar, преди беше казал, че имот в Белгия се продава само с нова инсталация.
Колко години е минимума за инсталация, че да се продаде имота, или съм купил миналата година и тая година искам да го продам, и трябва наново да се кърти? :?
Когато се продава имот, задължштелно се инспектира ел. инсалациятя и газовата инсталация, ако има нещо което не отговаря на нормите, новият собственик има 18 месеца срок да оправи-ремонтира и отново се вика испектора. Така при самата покупка, новият собственик знае състоянието на тези инсталации, и може да се пазари за цената със продовача. След година две когато го продоваш,пак минава инспектора , но исталацията ти е нова и отговаря на нормите, така следващият собственик не прави нищо по тези инсталации. Добавиш ли обаче 1 контакт или ключ , пак викаш инспектора :-D
vk - специалист
Работа за инспектори да има. На всеки ключ инспектор, а на контакт -по двама инспектори :-D
Малко е прекалено може би. Но там хората са прекалено фокусирани в своята работа и не се интересуват да понаучат и нещо друго, а може и да нямат време и желание.
drastar - специалист
Ако се замислите, не е точно така. Кой е добавил контакта или ключа(електротехника или бояджията), този нов контакт трябва да се добави в схемата на апартамента, ако са много точките на този токов кръг, ако е пуснал 1 квадрат кабел примерно за следващ контакт и той се запали ? Кой носи отговорност ? Не на 100%, но тук отговорността не приключва с подаването на оставка или напускам фирмата или уволних го този техник и ...., а и застрахователите изискват документите за тези инспекции.
Както моята простотия с кабела, мога да им дам доста документи които hidrazin ми даде, за което му благодаря, но хората си знаят тяхното, ще трябват преводи, ще има много разправии и накрая пак ще си платя за всичко. На всичко отгоре ще се изложа и пред клиента, в момента той не знае какъв точно е проблема и не е питал, ако пита, ще кажа, че кабелът се е оказъл дефектен и като не му бъркаш в джоба той не се интересува повече.

пп. и най важното, тук хората пипат, барат или работят това, за което са учили. Не са като нас Българите които можем всичко.
Баси кви са тъпи, пък със 10 пъти по големи заплати :? :?
fikata - майстор
drastar написа:

пп. и най важното, тук хората пипат, барат или работят това, за което са учили. Не са като нас Българите които можем всичко.
Баси кви са тъпи, пък със 10 пъти по големи заплати :? :?
=D>
jekasus - майстор
drastar написа:
Не са като нас Българите които можем всичко.
Това е основния проблем тук. Всеки, който е имал тъп клиент, ще го потвърди :-D
Тани - модератор
По-добре тъп клиент, отколкото тъп "майстор" който може всичко :wink: , особено ако клиента е умен и знае какво иска!
thinkpad - майстор
drastar написа:
Та, докато си писахме в тази тема,имах един обект в който трябваше да добавя един ключ с една лампа, и нали thinkpad си хвали мостовака...
Че мостовака отговаря на необходимите стандарти в България и дори в чужбина. Друг е въпросът дали този кабел е възприет. Това не е въпрос на стандарти, а на чиста костеливост.
drastar написа:
Тесният специалист при невъзможност или закриване на тясната му специалност остава с пръст в устата. Широкият специалист е по-универсален. Но проблемът е, че много хора се мислят за специалисти, но не са. Обаче други действително могат, но не толкова защото искат, а защото трябва. Бедна е българската действителност и майстор се вика само в крайни случаи повечето пъти. Що иде реч до инсталацията - ако контактът или ключът не са свързвани от сульо и пульо - не виждам проблем.
drastar написа:
Добавиш ли обаче 1 контакт или ключ , пак викаш инспектора
Кой ще ме накара да извикам инспектор, ако си добавя ключ или контакт?
Послепис - Нямате ли сходен кабел, който да е аналог на мостовият, че си поръчвал специално мостовак от България?
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: