Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Junak - майстор
Andri01 написа:
Невъзвратния клапан служи да предпази входящия/студен/ тръбопровод от ВСЯКАКВО връщане на топла вода от бойлера!! Отстрани клапанчето/ обикновенно с ръкохватка/ е за намаляване налягането в бойлера при достигане на определено ниво,вследствие нагряването.този изход не е свързан със студената вода ,а е под обратния клапан т.е. свързан е само с бойлера.
Убеден ли си в това, или само си го мислиш. Защото написаното е голяма глупост...
Andri01 - майстор
Вземи и разглоби един невъзвратен клапан и тогава ми говори за глупости! Щото аз съм разглобявал такъв! Нямам навика да пиша неща в които не съм сигурен!
VLADO66 - майстор
Предпазно-възвратния вентил служи освен да изпусне налягане на водата което е над работното за бойлера,а и да не допусне връщане на вода във водопровода и изпразване на бойлера при спиране на водопоподаването.По този начин се избягва работата на сухо на нагревателя и изгарянето му.Водопровода няма какво да се предпазва от топлата вода.
Junak - майстор
Andri01 написа:
Вземи и разглоби един невъзвратен клапан и тогава ми говори за глупости! Щото аз съм разглобявал такъв! Нямам навика да пиша неща в които не съм сигурен!
Явно, представа нямаш от принципа на работа на предпазителния ктлапан. Като нещо не ти е ясно, поне не подвеждай другите. Въпроса е коментиран много пъти, но трябва и да се чете. КОМБИНИРАНИЯ ПРЕДПАЗИТЕЛЕН КЛАПАН ВРЪЩА ЧАСТ ОТ ВОДАТА ВЪВ ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА, КОГАТО НАЛЯГАНЕТО В БОЙЛЕРА ПРЕВИШИ ТОВА НА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА. "НЕВЪЗВРАТНИЯ КЛАПАН", КОЙТО Е ЧАСТ ОТ КОМБИНИРАНИЯ ПРЕДПАЗИТЕЛЕН КЛАПАН, ПОДДЪРЖА ОПРЕДЕЛЕНО /РАБОТНО/ НАЛЯГАНЕ В БОЙЛЕРА. КОГАТО ТО СЕ ПРЕВИШИ, ВЕЧЕ НЕ Е "НЕВЪЗВРАТЕН".
Хайде сега обясни, като се загрява и разширява водата в бойлера, къде отива?
Приятно разглобяване :)
Andri01 - майстор
Junak написа:
Andri01 написа:
Явно, представа нямаш от принципа на работа на предпазителния ктлапан. Като нещо не ти е ясно, поне не подвеждай другите. Въпроса е коментиран много пъти, но трябва и да се чете. КОМБИНИРАНИЯ ПРЕДПАЗИТЕЛЕН КЛАПАН ВРЪЩА ЧАСТ ОТ ВОДАТА ВЪВ ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА, КОГАТО НАЛЯГАНЕТО В БОЙЛЕРА ПРЕВИШИ ТОВА НА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА. "НЕВЪЗВРАТНИЯ КЛАПАН", КОЙТО Е ЧАСТ ОТ КОМБИНИРАНИЯ ПРЕДПАЗИТЕЛЕН КЛАПАН, ПОДДЪРЖА ОПРЕДЕЛЕНО /РАБОТНО/ НАЛЯГАНЕ В БОЙЛЕРА. КОГАТО ТО СЕ ПРЕВИШИ, ВЕЧЕ НЕ Е "НЕВЪЗВРАТЕН".
Хайде сега обясни, като се загрява и разширява водата в бойлера, къде отива?
Приятно разглобяване :)
Кое в "твоя" клапан" определя каква част/ т.е. колко налягане/ се връща във водопроводната мрежа? Тази гореща вода до къде се връща-на метър по тръбата или....до първия кран за студена вода? Ако на 0,5м. преди болера ти е монтиран водомера за студена вода ,какво ще стане с него,като се върне гореща вода / според твоята теория/? Също така ако ти спре студената вода то горещата ще се върна по тръбопровода ,защото няма да има противоналягане,нали?При вдигане налягане в бойлера,ако е над определена граница,то се разтоварва през това клапанче/което има изход отстрани и е с ръкохватка. Преди време ги правеха без ръкохватка.
ESPACE - майстор
Преди време когато бяха без ръкохватка се продаваха отделно- възвратен клапан и предпазен клапан. Имах навремето един гръцки бойлер с възвратен и предпазен в един корпус, като предпазния беше двоен - на 8 и 10 бара. Нямаше ръчка за източване. Интересното в него беше че на гумичката на възвратния клапан имаше пробита много малка дупчица и докато бойлера загряваше през нея връщаше по малко топла вода във водопровода. Плюса беше, че не капеше. Това лято наблюдавах 9 бойлера елдом монтирани на морето. На едни клапана явно не затваряше плътно и връщаха по малко от водата във водопровода, другите капеха през предпазния.
Junak - майстор
Andri01 написа:
Също така ако ти спре студената вода то горещата ще се върна по тръбопровода ,защото няма да има противоналягане,нали?При вдигане налягане в бойлера,ако е над определена граница,то се разтоварва през това клапанче/което има изход отстрани и е с ръкохватка. Преди време ги правеха без ръкохватка.
Хайде, попрочети малко, преди да се упражняваш в писане. То това е най-голямото предимство на тези клапани - ЧЕ НЕ КАПЯТ ПРИ ЗАГРЯВАНЕ НА БОЙЛЕРА. Ако налягането рязко нарастне, тогава водата/парата/ се разтоварва през този "изход отстрани".
Andri01 - майстор
Junak написа:
Също така ако ти спре студената вода то горещата ще се върна по тръбопровода ,защото няма да има противоналягане,нали?При вдигане налягане в бойлера,ако е над определена граница,то се разтоварва през това клапанче/което има изход отстрани и е с ръкохватка. Преди време ги правеха без ръкохватка.

Хайде, попрочети малко, преди да се упражняваш в писане. То това е най-голямото предимство на тези клапани - ЧЕ НЕ КАПЯТ ПРИ ЗАГРЯВАНЕ НА БОЙЛЕРА. Ако налягането рязко нарастне, тогава водата/парата/ се разтоварва през този "изход отстрани".
:) Как нараства "рязко" налягането в бойлера при загряване? Не ми отговори на въпросите по-горе! Ако беше от Варна,бих те поканил на чаша бира/може и ракийка с мезе/ и да ти покажа нагледно ,това в което съм сигурен! Не искам да пълня форума с излишни неща,но мога да снимам сега един разглобен клапан и да опитам да кача снимките.
ESPACE - майстор
Като ти откажат защитите и ти заври бойлера, тогава нараства рязко.
Andri01 - майстор
Да,и тогава налягането се разтоварва през това клапанче отстрани / преди време се получи този сакатлък при комшията-бойлера протекъл,всички токови части на топка-бушона здрав :)/.

Тема "Опасен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: