Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boqn_zara - специалист
Да,зная че винаги жълто-зеления е защитен проводник /дори и за осветитление/но в БГ на 90% от случайте се използува за /девиатор,серия/.Иначе ето и въпросните схеми IT,TT,TN.

Прикачен файл

Без име.png
Без име.png (71.05 KиБ) Видяна 9094 пъти
egx - специалист

Малко помощ. Който не е чел в началото опитвам да вържа двойка котлони и вградена фурна на един контакт с една обща твърда връзка.
Прикачен файл:
tok2.jpg
tok2.jpg (32.2 KиБ) Видяна 9006 пъти

Днес купих тази твърда връзка (за 7лв от Практикер при условие че струва 4лв) и като я разглобих гледах като индианец.От едната страна четири гнезда и от друга още толкова.Та как да вържа кабелите на фурната (3 броя) ,котлона е на щепсел, така че не знам колко са и от другата страна фаза,нула и заземяване.
Прикачен файл:
tvyrda-vryzka.jpg

И един страничен - това са на абсорбатора. Той е само с фаза и нула, няма заземяване. Какво да направя ?

Прикачен файл

absorbator.jpg
dobcho_vn - специалист
Мене ако ме питаш е по-добре да бе взел от тия модни клеми на Ваго и да си навържеш спокойно кабелите.
Сега при тая ситуация - по-добре една двойка кабели от едната страна, а другото жило заедно с захранващото от другата страна на клемата.Това за фазата.
За нулата е видно къде - използваш гнездото, където влиза пластинката за зануляването.Обаче понеже си с 3 жила, тъй кат гледам, махни я тая пластина и на мястото и присъедини PE проводника от захранващия кабел.
egx - специалист
Това не е окончателно решение.Просто търся вариянти и естествено най-добрия такъв.
Да видя дали съм разбрал.

На 1 и 2 слагам фазите на котлона и фурната като срещу него на 6 или 7 фазата на захранващия.По същия начин от другата страна на 4 и 5 нулите на котлона и фурна на 9 или 10 нула на захранващия.На 8 махам пластинката и връзвам заземяването на захранващия.На 3 отсреща трябва да събера двете заземяващи на котлона и фурната.Как ще ги набутам не е ясно ама...

Прикачен файл

klema.jpg
Кики - специалист
Вземи си една лустер клема 16 или 25 квадрата, такава че да може поеме всички проводници, след осъществяването на връзките я затваряш с някаква разклонителна кутия за открит монтаж и готово. Проводниците влизащи в лустер клемата гледай да са заголени повече и ги намушкай така че да се притягат едновремено от двата болта.
fikata - майстор
egx
Според информацията,която ни подаваш, не е ясно сечението на захранващите проводници от инсталацията. Предполагаме, че е 3х4 кв.мм според контакта твърда връзка,който си купил.
Необходимо е да свържеш от една страна на клемите проводник масив едножичен със сечение 4 кв.мм и от другата страна срещу него два проводника многожични всеки със сечение 1.5 кв.мм.Това не е проблем особено ако двете многожични жила са усукани и калайдисани или с кабелни накрайници. Свръзката става по лесна ако бакелитовите клеми от 4 кв мм се заменят с такива от 6 кв.мм.Това не е задължително.
Така срещу захранване при трипроводна захранваща инсталация свързваш към нея съответно чрез трипроводен шнур/гъвкав кабел/ фаза,нула и заземление на консуматора.
При двупроводна захр.инсталация трябва да се направи мост между работната нула и клемата за защитния проводник /клемата към която се свързва защитния проводник от трижилния шнур./
Пластината от лустер клемата в контакта за твърда връзка/от снимката/ е за обезопасяване на металните части на контакта/скоба за закрепване към конзолата и лустерклемите, металният винт,закрепващ капачката към контакта/Тази пластина трябва да има ел. връзка с нулата/защитния проводник/ от инсталацията...
Когато към такъв контакт за твърда връзка се свързат повече от един консуматор е проблем закрепването на два и повече шнурове/гъвкави кабели/ към скобата на контакта,която трябва да осигури тяхната неподвижност спрямо клемите на контакта.
Към допълнителния въпрос за двупроводното захранване с кабел на абсорбатора.
Ако този уред /в случая абсорбатор/ е с двойна изолация, т.е. няма метален корпус или части,които следствие на повреда в него могат да бъдат офазени и са изложени на пряк достъп от човек, захранващият му кабел може да бъде без защитен трети проводник и няма значение положението на фаза-нула към свързването. Аналогично на преносимите ел.инструменти на 230V с двойна изолация/графичният знак е два вписани квадрата/. За твоя случай е само предположение,чиято достоверност трябва да потвърди.
dobcho_vn - специалист
Ми не :-D
Идеята е следната:
Имаш три фазни токовода, проводника от печката, нали така?
Примерно на клема 5 единият от тях заедно със захранващия, а на клема 10 другите два.
Мостчето на клема 8 го махаш задължително, защото е забранено да се омешват N и PE проводник, и на клема 8 и 3 свързваш PE проводниците.
На клема 1 свързваш N проводника на захранващия кабел, заедно с един от нулевите проводници на печката.На другата клема 6 свързваш останалите два броя N проводници на печката.
Това исках да кажа :-D
Сега за да ти е по-лесно да набуташ тая цялата история, може на клема 5 вместо захранващия проводник на печката, заедно със захранващия проводник от таблото да сложиш един мост от медна шина към клема 4.Така под напрежение ти стават клеми 4, 9 и 10 където можеш спокойно да сложиш трите фазни проводника към печката.
Същата маневра можеш да направиш за нулевите N проводници, като клеми 2,7,6 ще са за нулите на печката.
Виж за PE проводника нямаш шанс и там малко ще се поизмъчиш.
egx - специалист
Намерих същата като моята тема ето тук
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.p ... 51&start=0
Накрая има една много добра снимка по която мисля да се водя.

Иначе захранващия е 3х4кв2 , а шнуровете е ясно, че бая ще се озоря да ги набутам вътре. От страната на цифри 1,2,3,4,5 ще са закрепени консуматорите, за да мога да ги набутам някак. От другата страна ще са захранващите кабели. Въпроса е, че не знам как точно да ги наредя. Мисля да се ръководя по картинката от другата тема. Как ще вържа двете PE на позиция 3 не е ясно :D И как ще се съберат и мостовете (от 9 и 10 към 6 и 7 ) и захранващите на позиции 6 и 7 не знам.
Това противоречие с пластината свързваща PE с N от къде така се появи ?
dobcho_vn Я сподели кои са тия клеми на Ваго ?
Абсорбатора си е чист метален корпус и за това нз защо няма нула.Мислех да изведа PE от захранващия с един мост до корпуса на абсорбатора, но няма да се занимавам.
egx - специалист
Момци да има или не свързваща пластина между нулата и земята ? И дали не върша глупости с тази лустер клема.

понеже тая тема я бях чел преди време и забравил напълно си слагам тука един ликт към нея да си припомням някой работи :)
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... =7&t=28607
fikata - майстор
Тази пластина не ти трябва,щом инсталациятя ти е трипроводна.

Тема "Фурна и котлони на един контакт ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: