• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Сервитута може да се използва за гараж при определени условия в режим на допълващо застрояване.
pif4o - специалист
E, ако е така бива, едно гаражче лепнато с топла връзка към къщата в сервитута :) Пак научих една нова дума :) А над гаража една по голяма козирка или дълъг скат на покрива и еи ти една голяма тераска за сутрешно кафе.... ех мечти. Само да не стане така както баща ми наи обича да казва "Даи да си говорим тва дето няма да стане" хахахах
Я ми кажете само, така и така ще огледам и други парцели, щом пише ток и вода тва значи имат договор с дружеставта и евентуално някъкъв документ трябва да ми покажат, или тока и водата са прекарани до имота, или пък са възможни и двата варианта, втория със сигурност е за предпочитане , сигурно за него пишат партида за ток и вода когато тока и водата са прекарани до парцела?
Tsilkov - майстор
pif4o написа:
E, ако е така бива
И да не ти разрешат случайно от общината спокойно гаражчето си го пускаш незаконно или полузаконно и си става екстра. При тоя твоя парцел както вече ти казах най-вероятно няма да имаш сервитут а ще си на калкан - ама това като имаш виза ще се гледа, че няма как в три изречения да ти разкажа всички възможни комбинации по ЗУТ (Закон за устройство на територията) :lol:
pif4o написа:
щом пише ток и вода
Това значи че собственика е решил, че има ток и вода. Докато не си изкараш РС-то (или имаш твои човек във въпросните дружества) никога не си сигурен на 100% какво могат да те "изгърбят" от ВиК-то и енергото. Единствената що годе сигурна полева справка е да питаш съсед с нов строеж как се е оправил.
ArturDent - Почти Безобиден
pif4o, според мен, ако не ти се изясни на 100% какво можеш да строиш, как ще прекараш ток и вода, НЕ КУПУВАЙ. Не оставяй да те води само ентусиазма.
Имаш маломерен парцел, почти на долната граница по ЗУТ, а ток и вода "в съседство" не значи нищо, освен рекламен трик от страна на продавача/агенцията. Трябва да се чете "ток и вода няма - оправяй се." То общо взето, почти навсякъде в България има "ток и вода в съседство".
За тока можеш (собственика) да подаде искане за предварително проучване за пръсъединяване в местното енерго. Срока е май 2 седмици за проучването + месец за становището. Сумата е май под 50 лв. Можеш да предложиш на собственика ти да ги платиш - най-много да се набуташ с тия пари, но поне ще знаеш дали "има/няма техническа възможност".
ВиК обикновено, разрешават присъединяване, на тях не им пука за параметри, като налягане и дебит. Те не се следят така както напрежението при тока. Много е вероятно да трябва да изпълниш захранването с вода сам - струва доста пари. А и главоболията са много, защото обикновено ще трябва да минеш по общински терени (улици)...

А за парцелите, които имат ток и вода -много е лесно, искаш от собственика да видиш последните "бележки" за платените сметки.
root666 - специалист
pif4o, може ли да ми кажеш каква е цената на парцела, ако искаш и на лично съобщение, да си сверя часовника?
pif4o - специалист
Мерси момци, и аз сега като изминаха няколко дни и се допитах до този и онзи поразбрах как седят нещата с тока и водата и с визите и прочие и прочие :) Точно както сте го описали, ток и вода е мижи да те лъжем. Трябва си становище от енергото за да си сигурен , или наи хубаво парцел със съборетина която да изрине багера и да се почне на ново но пък там цената е различна и съборетината вместо фаида си е проблем че и за отсраняването си искат кинти. Инак цената на парцела колега root не е таина, 23 000 евро му иска но беше сколенен да се пазарим , мисля на 20 000 може би щеше да го даде, по 65 евро на кв. 300 метра по надолу в квартала има за по 50 евро на квадрат точно до обръщалото на градските реисове. Говоря в минало време защото от този малкия парцел се отказах, намерих друг не на толкова желано от мен място но пък 800кв с виза уж, и със становище за тока, било вадено преди две год. щото уж щели да почват да строят ма се отказали и ся се продава парцела. Лошото е обаче че като чета тук в форума и като говоря с хора които са строили и още строят то косата да ти настръхне, тва е или за човек с много много пари дето не му пука колко ще му излезе и само брои пачките накрая отключва и си обува пантовките в новата си къща, или човек които има и време и нерви да се занимава с всичко това. Не ее лесно еии :) Аз определено не съм от първия тип човеци за съжаления, да видим дали съм от вторите :) , за сега леко успокоих топката и оглеждам парцлчета, къщурки самостоятелни, дори апартаменти, лошото е че рядко излизат обяви , не е като с колите :)
Благодаря на всички ви за мненията, дано има развитие по въпроса ще пиша веднага :) Ще публикувам и снимки на наличните документи ако намеря подходящ парцел да си кажете мнението.
Tsilkov - майстор
pif4o написа:
Не ее лесно еии :)
То ако беше лесно всички щяхме в къщи да живеем :lol:
Къщата става по два начина:
1. с много време, нерви и пари (като не наличието на някои от тия елементи не може да се компенсира от другите два)
2. с много, много, много пари.
В тоя ред на мисли - опичай си акъла, не бързай, премисляй хубаво нещата за да може накрая резултата наистина да те радва и да си заслужава преживените несгоди :)
khrist - специалист
Пифчо, АртърДент добре те е насочил към ВиК. Нещото, което много хора пренебрегват е, че няма проблем да се подвържеш, но по закон после прехвърляш мрежата извън имота на ВиК, за да я поддържат. На един познат му излезе почти 10000 лв цялата инсталация и сега го е яд, че новите се вързват в неговата мрежа, само че тя вече не е негова. Момента е много неприятен, хвърляш едни големи пари, но после не можеш да си ги избиеш. Добре е този разход предварително да се изчисли, защото може доста да натовари бюджета. Друго, не можеш да минаваш през чужди имоти, дори под тротоара нямаш право, точно заради бъдещата поддръжка.
sonofsyn - специалист
Здравей, колега ентусиаст за къща.
Наистина огледай, къде е питейната вода най близо, ако във парцела няма прокарана - ще ти се наложи да си я пуснеш за своя сметка.
По съшия начин седи въпроса и с мръсния канал, ако няма много наблизо вариантите са 2 ПСОВ, или изгребна яма.
Положението с тока е сходно, ако няма улична мрежа която да минава покрай парцела, ще ти се наложи също за твоя сметка да изграждаш,
-Иначе при енергото поне каквото си заявиш(платиш) това ще ти разрешат мощностите които ще пръсединяваш струват според тарифата на местното енерго.
-Докато за ВиК питейна или мръсна за да копаеш в общински парцел се иска нещо като парцеларен план, на който се нанася къде и какво ще заровиш.
Tsilkov - майстор
sonofsyn написа:
Иначе при енергото поне каквото си заявиш(платиш) това ще ти разрешат
Не е точно така. Преди 4-5 години на един мои клиент за еднофамилна къща му изкараха становище че няма мощност и трябва да си построи за своя сметка (после щели да го откупуват някога) трафопост с две килии (и за съседите) в собствения парцел и да прекара тока до там. Вярно че откакто свърши "строителния бум" те самите се "цензурираха" за подобен тип своеволия, ама както се казва "проверката е висша форма на доверие".
sonofsyn написа:
-Докато за ВиК питейна или мръсна за да копаеш в общински парцел се иска нещо като парцеларен план, на който се нанася къде и какво ще заровиш.
Той плана е лесната част. Ако си на черен път без регулация се ядва, ама ако се паднеш на асфалтиран път с тротоар жална ти майка. Почва се едно съгласуване на мрежи, пътища, инстанции, После - разбии тоя път - възстанови тоя път..... :rolleyes:
Софииското ВиК например съвемстно с районните общини (мрежата се води тяхна) имаха до скоро един "коронен номер": вземаш си парцел и гледаш че има водопровод на улицата (даже понякога и в парцела ти), пускаш си становище за присъединяване и О изненада :prayer: - "водопровода по вашата улица го има по нашите карти, но е с неясен статут / не отговаря на пожарните норми за цолаж и ако искате да строите следва да го приведете в нормативно угоден вид" :axe: :butthead: :vom: . Хубавото е поне че в провинцията никога не съм се натъкал на подобен род малоумие (ама знае ли човек).
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Въпрос за парцел и строителство???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: