Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pansim - майстор
Здравейте.
Въпроса ми е за помпи Грунфос серия АЛФА с променяне на оборотите. Предполагам са с честотен принцип на регулиране, но как и кога се налага промяна на оборотите? И как помпата сама ще го определи? Нещо не ми е ясно...
todortv - майстор
Да, оборотите се регулират с инвертор.
Ръчно с копчето на корпуса, автоматично от контролер.
Скоростите са 3, както в ръчен режим, така и в автоматичен.
В автоматичен режим има 3 входа, управлявани от контролер, в зависимост какво ще поддържаме, примерно температура, дебит, налягане...
pansim - майстор
todortv написа:
В автоматичен режим има 3 входа, управлявани от контролер, в зависимост какво ще поддържаме, примерно температура, дебит, налягане...
Това означава ли, че без външен контролер, тази помпа не може да бъде "адаптивна" както пишат?
todortv - майстор
Ето pdf

Има адаптивна функция и ще управлява помпата по тъмния участък от графиката в PDF.
pansim - майстор
Това го виждам, но не намирам отговор на въпроса си - кое кара помпата да променя оборотите, ако няма външен контролер?
Ето това ме вълнува.
todortv - майстор
Като гледам има функция да показва на дисплея разход.
"Стремейки" се да поддържа някакъв дебит, се променя скоростта.
pansim - майстор
До тук, нищо. ПДФ-фите ги разгледах, доколкото мога с нищожния ми английски...
Но, не намирам отговор на простия наглед въпрос, тази помпа как ще разбере кага да намали и кога да увеличи оборотите...само от температурата на преминаващата през нея вода е абсурдно...
Никой ли от майсторите не е монтирал такава, да каже алгоритъма на работа...???
filmatoplo - майстор
Ти не питай нас , ами прочети упътването на помпата -после тя сама си знае .Или помпата се взима такава че да ти покрива нуждите -или примерно помпа с параметри 25/6 , целия цирк е че помпата от максималния си дебит започва да намаля и от там по малък шум и ел икономия .
idunno - специалист
Колега панисим, утре ще разгледам какво съм пратил, защото електричеството ме ми е силната страна, но доколкото четох скоростта на флуида и честотата на оборотите на помпата са взаимно свързани, но за да не пиша глупости, ще го разгледам утре на трезва глава. :-D

Тема "Помпа с променливи обороти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: